ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

΄΄ΝΑΥΠΛΙΑ΄΄ του Μιχαήλ Λαμπρυνίδου… μια μικρή ιστορική αναδρομή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:38:00 μ.μ. | | |
΄΄ΝΑΥΠΛΙΑ΄΄  του Μιχαήλ Λαμπρυνίδου… μια μικρή ιστορική αναδρομήΟ Μιχαήλ Λαμπρυνίδης (1850 ή 1851 – 1915) έχει αφήσει ένα αξιόλογο πνευματικό έργο όχι μόνον για την πόλη μας αλλά και για την ιστορία της Ελλάδας.

Δεν είναι μόνον ΄΄Η ΝΑΥΠΛΙΑ΄΄ που συνέγραψε ούτε οι προσθήκες και διορθώσεις του αρχικού κειμένου… 

Μέσα από το σύνολο του συγγραφικού του έργου εμφανίζονται άγνωστες πτυχές των εποχών που περιγράφει αλλά και της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του.

Η Α΄ έκδοση της ΄΄ΝΑΥΠΛΙΑΣ΄΄ είχε γίνει το έτος 1898 από τον ίδιο τον Λαμπρυνίδη, η Β΄ έκδοση (ανατύπωση) το έτος 1950 και η Γ΄ έκδοση (φωτομηχανική επανέκδοση) το έτος 1975.

Η τελευταία Δ΄ έκδοση (επανέκδοση) της ΄΄ΝΑΥΠΛΙΑΣ΄΄ είχε γίνει το 2001, με την επιστημονική επιμέλεια της κυρίας Ευτυχίας Λιάτα, η οποία έχει προσφέρει πολύτιμο έργο στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας που συνέγραψε ο Λαμπρυνίδης.

Τα χειρόγραφα του Λαμπρυνίδου, μερικές πραγματείες, άρθρα δημοσιευμένα στον τοπικό και Αθηναϊκό Τύπο (αλλά και αδημοσίευτα κείμενα) έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ από το 1949, δωρεά της εγγονής του Χαρίκλειας Χαρτουλάρη.

Ο Λαμπρυνίδης (μέχρι τον θάνατό του το έτος 1915) είχε προχωρήσει σε διορθώσεις και συμπληρώσεις του αρχικού κειμένου. Παράλληλα (και επειδή ήταν πολυγραφότατος) δημοσίευε στον Τύπο (τοπικό και Αθηναϊκό) ιστορικά άρθρα, μερικά των οποίων είχαν εκδοθεί ΑΥΤΟΝΟΜΑ ως μικρές πραγματείες.

Έως σήμερα, το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ του Λαμπρυνίδου δεν έχει αξιοποιηθεί. Οι κύριοι λόγοι της μη αξιοποίησης ήταν αφ΄ ενός το οικονομικό κόστος και, αφ΄ ετέρου, η εξεύρεση του κατάλληλου επιστήμονα που θα μπορούσε να αναλάβει το βαρύ φορτίο της επεξεργασίας του πολύτιμου υλικού.

Η αξιοποίηση συνίσταται, κατά πρώτον, στην ψηφιοποίηση των χειρογράφων κειμένων (διάσωσή τους στην χειρόγραφη μορφή), στην μεταγραφή τους (δακτυλογράφηση και απόδοση της αρχικής μορφής των κειμένων) και στην έκδοση όχι μόνον της ΄΄β΄ γραφής΄΄ της ΄΄ΝΑΥΠΛΙΑΣ΄΄ αλλά και του συνολικού έργου του συγγραφέα.

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄, ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου ήρθε σε επαφή και επικοινωνία με τον κύριο Κώστα Κακαρίκο.

Ο κύριος Κώστας Κακαρίκος είναι πτυχιούχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Γλωσσολογίας, καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά, τέκνο της Ναυπλιακής καλλιέργειας, με μεταπτυχιακές σπουδές (υπότροφος του Ι.Κ.Υ.) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με ειδίκευση σε θέματα ιστορίας αρχαίας ελληνικής γλώσσας, ιστορικής και θεωρητικής γλωσσολογίας, γραμματικής της γραμμικής γραφής β΄ κλπ. Συνεργάζεται με το ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας), με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ έχει διδάξει ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο κύριος Κώστας Κακαρίκος πρόκειται (ήδη έχει ξεκινήσει) να ψηφιοποιήσει και να μεταγράψει το σύνολο του έργου του Μιχαήλ Λαμπρυνίδου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθεί μόνον με την ΄΄ΝΑΥΠΛΙΑ΄΄, τις διορθώσεις και τις συμπληρώσεις της, αλλά και με τις επί μέρους μελέτες οι οποίες είτε έχουν εκδοθεί είτε είναι αδημοσίευτες.

(Σύμφωνα με την καταγραφή του ίδιου του Λαμπρυνίδου αυτές ανέρχονται σε 107 και μπορούν να περιληφθούν σε αυτόνομους τόμους).

Το σύνολο του έργου θα χρηματοδοτηθεί από τον ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου και τα πνευματικά δικαιώματα θα ανήκουν αποκλειστικά στον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄.

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου και ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ προχωρούν στην αξιοποίηση ενός έργου που θα προσφέρει, όχι μόνον στον καθένα δημότη ξεχωριστά, αλλά και στον μελλοντικό μελετητή, ιστορικές πηγές για την πόλη, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και την αλήθεια για μια κρίσιμη περίοδο της συγκρότησης του σύγχρονου ελληνικού Κράτους.

Η έκδοση του έργου του Μιχαήλ Λαμπρυνίδου ας αποτελέσει την πρώτη συμβολή για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.




ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ