ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Απάντηση Λιβανού σε Ανδριανό για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών στην Αργολίδα από τους παγετούς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:18:00 μ.μ. | | | | |
Απάντηση Λιβανού σε Ανδριανό για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών  στην Αργολίδα από τους παγετούς
Στην σχετική 6316/26-4-2021 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν παραγωγοί στην Αργολίδα από παγετούς απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανός επισυνάπτοντας και σχετικό έγγραφο του ΕΛΓΑ.

 Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζος επισκέφθηκε με τον Γιάννη Ανδριανό και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων τις πληγείσες περιοχές της Αργολίδας

Στην απάντηση του Υπουργού, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Tο φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια, ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε την ανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση στο εισόδημα τους.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, έσκυψε πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης λύσης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε περιοχές και βρέθηκε σε χωράφια που έχουν πληγεί από τον παγετό, αρχικά στις 17.4.2021, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός συνόδευσε τον Πρωθυπουργό σε περιοχές της Κορινθίας και στη συνέχεια στις 22.4.2021, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου επισκέφθηκε περιοχές της Αρκαδίας.

Θέση του Υπουργείου είναι, ο επαναλαμβανόμενος παγετός, ακραίο καιρικό φαινόμενο, μοναδικό για τα δεδομένα της Χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, να αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Σαν Υπουργείο αποσκοπούμε να καλυφθούν οι ζημιές που προκάλεσε στους Έλληνες παραγωγούς και αυτή τη φυσική καταστροφή με ταχύτητα, αμεσότητα και δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι, τα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρέθηκαν αμέσως στις πληγείσες περιοχές για την έγκαιρη και δίκαιη αποτύπωση της ζημίας. Για περαιτέρω ενημέρωση, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 4001/28-4-2021 έγγραφο του ΕΛΓΑ.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το στίγμα της τα δύο τελευταία χρόνια, με το απόλυτο νοικοκύρεμα στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, που είχε σαν αποτέλεσμα την ταχύτητα στην αντιμετώπιση όλων των τελευταίων φυσικών καταστροφών, και την πρωτοφανή βέβαια καταβολή σε μια δόση του συνόλου της αποζημίωσης για τις ζημιές του 2020.

Περαιτέρω, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, «Πράγματι, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τη γεωργική παραγωγή. Δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία στη χώρα μας για να μπορέσει το ΥΠΑΑΤ και ειδικά ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει το μεγάλο φάσμα των ζημιών που έρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναμένουμε την αποτύπωση μιας σημαντικής μελέτης που έχει γίνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγροτών. Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, αλλά είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τον ΕΛΓΑ, με τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και καίρια τις συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή.»

Σχετικά με το θέμα αυτό, σας παραπέμπουμε και στην τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, κατά την απάντησή του στη Βουλή στις 19.4.2021 στην επίκαιρη ερώτηση 683/12.4.2021 και αντίστοιχα στις 21.4.2021 στην επίκαιρη ερώτηση 690/12.4.2021.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., το οποίο πραγματοποιήθηκε δια τηλεδιασκέψεως, τη Δευτέρα, 26 Απριλίου:

- υπογράμμισε την ανάγκη να σταθεί η Ευρώπη αλληλέγγυα στους αγρότες που υπέστησαν πρωτοφανείς καταστροφές από τα έκτακτα κλιματικά φαινόμενα στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία.

- Χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις ζημιές με άμεσο και έμμεσο κόστος, καθώς δεν αφορούν μόνο στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

- Τόνισε ότι οι πρόσφατοι, σπάνιοι για την εποχή, παγετοί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη Βόρεια, την Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, επέφεραν καταστροφές που μπορεί να φτάνουν και στο 100% σε διάφορες καλλιέργειες.

- Εκτίμησε, δε, ότι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης, ιδιαίτερα στους οπωρώνες, τεκμηριώνεται η ενεργοποίηση όλων των πιθανών έκτακτων και πρόσθετων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, όπως το άρθρο 221 της ΚΟΑ για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Άλλωστε, μετά από προσωπική πρωτοβουλία του Υπουργού ΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού και διαδοχικές επαφές με τους ομολόγους του, Υπουργούς της Γαλλίας και της Ιταλίας, δημιουργήθηκε κοινό μέτωπο με την αποστολή κοινής επιστολής προς τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ κ. Janusz Wojciechowski και τον Επίτροπο Προϋπολογισμού κ. Johannes Hahn, με αίτημα την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την στήριξη των καλλιεργητών των τριών χωρών, που υπέστησαν ζημιές από τον πρωτοφανή παγετό του Μαρτίου και Απριλίου.

Τέλος, παραπέμπουμε και στο προαναφερθέν με αριθμ. πρωτ. 4001/28-4-2021 έγγραφο του ΕΛΓΑ»

Στο ως άνω αναφερθέν έγγραφο του ΕΛΓΑ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«1. Για τις καλυπτόμενες ζημιές που προξενήθηκαν από τους παγετούς που σημειώθηκαν στις από τους παγετούς της Άνοιξης στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε Αργολίδας , σε διάφορες καλλιέργειες δενδρώδεις καλλιέργειες ( όπως βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, νεκταρίνια κ.λ.π.) καθώς και σε χειμερινά κηπευτικά κ.λ.π. σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. έγιναν 116 αναγγελίες και έχουν υποβληθεί περίπου 1171 δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α Τρίπολης Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη. Δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες καθώς και στις πρώιμες ποικιλίες των δενδρωδών καλλιεργειών και θα συνεχιστεί έπειτα το έργο των εκτιμήσεων και με τις υπόλοιπες καλλιέργειες .

Ο ΕΛ.Γ.Α. πέρα από την πρόσληψη των 146 εποχικών γεωτεχνικών από την λίστα του ΑΣΕΠ για τις ανάγκες των Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές που προέκυψαν και θα προκύψουν πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασίες για την πρόσληψη επιπλέον 140 εποχικών γεωτεχνικών ενεργοποιώντας το άρθρο για τις έκτακτες ανάγκες άρθρο 20 του ν. 2190/1994.

Έτσι το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης στην δικαιοδοσία του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Αργολίδας στελεχώνεται και με επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό (15 εποχικοί γεωτεχνικοί) για την έγκαιρη ολοκλήρωση των ανωτέρω αποζημιώσεων.

Στη συνέχεια για τις ζημιές της φυτικής παραγωγής θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

2.Επιπρόσθετα από τις επισημάνσεις των γεωτεχνικών του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης διαπιστώθηκαν και ζημιές από τους παγετούς σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών (αρμοδιότητα ΠΣΕΑ). Ο ΕΛ.Γ.Α. θα παρακολουθήσει την καλλιέργεια και εφόσον διαπιστωθεί μείωση παραγωγής οφειλομένη στους ανωτέρω παγετούς και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών ενισχύσεων θα την εντάξει σε πρόγραμμα ΚΟΕ. Οι δε ενισχύσεις θα δοθούν μετά την έγκριση του προγράμματος από τους εμπλεκόμενους φορείς.

3.Επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφερόμενος για τους παγετούς της Άνοιξης τόνισε ότι ‘οι παγετοί που έπληξαν γενικά την Πελοπόννησο αλλά και μεγάλα τμήματα της Βορείου Ελλάδας, και τμήματα της Θεσσαλίας και Στερεάς ήταν πρωτόγνωροι. Ήταν απανωτοί παγετοί, πρωτόγνωροι για τα ελληνικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξουμε όποιον είχε ζημιές για όποια επίπτωση είχε στην παραγωγή του και στο εισόδημά του. Υπάρχει ήδη για αυτή τη μεγάλη καταστροφή που ξεφεύγει από τις συνήθεις, συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, για να αποτίμηση της καθώς και πώς να δούμε – παρόλο το δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται η χώρα- θα μπορέσουμε να απλώσουμε και πάλι το δίκτυ προστασίας προς όλους τους παραγωγούς μας’.

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. τόσο με την συνεργασία του με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού όσο και με την επιτόπια επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές έχει σχηματίσει ακριβή εκτίμηση για την έκταση και ένταση των καταστρεπτικών ζημιών στις καλλιέργειες από τα πέντε κύματα παγετού και την χαλαζόπτωση.

Κατόπιν τούτων όλες οι διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και προαναφέρθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. βρίσκονται σε εξέλιξη .

Τέλος σε συνεργασία της Πολιτικής ηγεσίας του Υπαατ , του Υπουργού Οικονομικών με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης των παραγωγών που μεταξύ των άλλων θα αφορούν την ταχύτερη ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών εκτιμητικού έργου και κοινοποίησης των πορισμάτων».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ