Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου από τους Έλληνες πολίτες κατοίκους εξωτερικού, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να βελτιώσουμε σημαντικά τις προβλέψεις του νόμου για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου σε Έλληνες πολίτες κατοίκους εξωτερικού.
Ήδη με τον προηγούμενο νόμο, που έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και ενσωμάτωνε συνθετικά προτάσεις όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων πετύχαμε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ποιότητας της δημοκρατίας μας.
Κι αυτό διότι, εφόσον οι τεχνολογικές δυνατότητες πλέον το επιτρέπουν, εφόσον υπάρχει η τεχνογνωσία, αλλά και η πλούσια εμπειρία άλλων χωρών, κανένα απολύτως επιχείρημα δεν μπορεί να σταθεί εναντίον της διευκόλυνσης της ψήφου των αποδήμων.
Θυμίζω ότι ο νόμος σωστά προβλέπει διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από ετεροδημότες, από τον τόπο της κατοικίας τους.
Θυμίζω επίσης ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολίτες, κάτοικοι εξωτερικού, διατηρούν αυτονοήτως το δικαίωμα ψήφου και μπορούν και σήμερα να το ασκήσουν αν βρίσκονται στη χώρα την ημέρα των εκλογών στο εκλογικό κέντρο όπου είναι εγγεγραμμένοι.
Είναι γι’ αυτό αλήθεια ότι κάποιοι από τους όρους και τους περιορισμούς του ισχύοντος νόμου, η συμπερίληψη των οποίων ζητήθηκε από την αντιπολίτευση προκειμένου να συναινέσει στην ψήφισή του, είναι αρκετά προβληματικοί.
Κι αυτό γιατί πολύ απλά, αντίστοιχοι όροι και περιορισμοί δεν ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες κατοίκους εσωτερικού, ούτε όμως και για τους μονίμους κατοίκους εξωτερικού που μπορούν και επιλέγουν να μεταβούν στην πατρίδα για να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου τους.
Άλλωστε, και μόνο η κατοχή ταυτότητας ή διαβατηρίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, των απαιτούμενων δηλαδή εγγράφων ταυτοποίησης για την εκ της αλλοδαπής άσκηση του δικαιώματος ψήφου, εύκολα θα υποστήριζε κανείς ότι θα έπρεπε να είναι η μόνη προς τούτο προϋπόθεση.
Οι επιπλέον περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, πόσο μάλλον όταν δικαιολογούνται διακηρυκτικά στη βάση της ανάγκης τεκμηρίωσης της διατήρησης ζώσας σχέσης με την πατρίδα, προκάλεσαν εύλογα σκιές στη χαρά των Ελλήνων πολιτών της διασποράς, που είδαν ότι ναι μεν ένα πάγιο και αυτονόητο αίτημά τους γίνεται πραγματικότητα, όμως στην πράξη αυτό το αυτονόητο δικαίωμα συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις που δεν ισχύουν για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες και καθιστούν στην πράξη δυσχερή έως και αδύνατη την άσκησή του για πολλούς.
Βεβαίως, πολύ ορθά η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να κάνει αυτό το πρώτο σημαντικό βήμα, προετοιμάζοντας με συστηματικότητα το επόμενο που θα ολοκλήρωνε αυτή την προσπάθεια.
Είναι λοιπόν αναγκαίο αυτό το επόμενο βήμα για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια καθώς πλέον και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει δημοσίως ότι οι υπερβολικοί αυτοί όροι και περιορισμοί πρέπει να αρθούν.
Ήρθε η ώρα να κάνουμε και αυτό το αναγκαίο βήμα, και να εγγυηθούμε στην πράξη την ισονομία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως του πού αυτοί διαβιούν.
Η αρχή ότι οι ίδιες διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος πρέπει να ισχύουν για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ανεξαιρέτως, καθώς και η αρχή ότι κάθε ψήφος Έλληνα πολίτη πρέπει να προσμετράται ισότιμα στο τελικό αποτέλεσμα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν με επιχειρήματα.
Μπροστά στο ιερό για τη δημοκρατία μας δικαίωμα της ψήφου, καμία άλλη σκοπιμότητα, κανείς άλλος μικροπολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να έχει προτεραιότητα.
Καμία απολύτως πολιτική δύναμη δεν δικαιούται να σταθμίζει το αν και κατά πόσο θα συμβάλλει ώστε να διασφαλιστούν οι θεσμικές και πρακτικές προϋποθέσεις για να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ψήφου για κάθε Έλληνα πολίτη, βάσει των εκτιμήσεών της για το αν αυτή η ψήφος θα τη συμφέρει εντέλει μικροπολιτικά.
Υπό το πρίσμα αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμαστε όλοι και όλες να αποδείξουμε δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι ιεραρχούμε πάνω απ’ όλα το Σύνταγμα, τις θεμελιώδεις του αρχές και προβλέψεις.
Και δεύτερον, ότι τιμάμε τους Έλληνες πολίτες κατοίκους του εξωτερικού αναγνωρίζοντας στην πράξη ένα θεμελιώδες συστατικό της ισότητάς τους ενώπιον του νόμου έναντι των Ελλήνων που διαβιούν στην πατρίδα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτό ακριβώς είναι και το περιεχόμενο της έννοιας της προόδου. Από την στιγμή που αποδεδειγμένα έχουμε τη θεσμική και πρακτική δυνατότητα να κατοχυρώσουμε στην πράξη ένα θεμελιώδες δικαίωμα που μέχρι σήμερα, και παρά τις συνταγματικές προβλέψεις και εγγυήσεις δεν δύνανται να ασκήσουν πολλοί συμπολίτες μας, η πρόοδος συνίσταται στο να αξιοποιήσουμε με προθυμία κάθε σχετική δυνατότητα.
Η προβολή προφάσεων, υπερβολικών προϋποθέσεων που αντιβαίνουν στην αρχή της ισονομίας και εντέλει αχρείαστων ανυπέρβλητων εμποδίων αποκαλύπτει φόβο έναντι της ίδιας της δημοκρατίας.
Σας καλώ γι’ αυτό να υπερψηφίσετε αυτό το δεύτερο αναγκαίο βήμα και να ολοκληρώσουμε από κοινού μια αυτονόητη υποχρέωσή μας έναντι των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού, που εκ του Συντάγματος έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με κάθε συμπατριώτη τους που διαβιοί στην πατρίδα».