ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Φόβοι για τις επιπτώσεις της ζέστης σε ελιές και εσπεριδοειδή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:03:00 μ.μ. | | | |
Φόβοι για τις επιπτώσεις της ζέστης σε ελιές και εσπεριδοειδή
 Φόβοι για τυχόν επιπτώσεις στην ανθοφορία της ελιάς, αλλά και των εσπεριδοειδών φαίνεται πως επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας. Βέβαια, παρά τις ανησυχίες, εκ πρώτης όψης, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα. Ωστόσο, γεωπόνοι και παραγωγοί από τις περισσότερες περιοχές περιμένουν μείωση παραγωγής.

Ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι μόλις μια ημέρα ήταν πολύ ψηλά οι θερμοκρασίες, οπότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ανθοφορία της ελιάς. Βέβαια, όπως σημειώνει ο ίδιος, για να... υπάρξει ενδεχόμενο επίπτωσης στα άνθη, θα πρέπει να υπάρχουν και... άνθη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ποσοστό λιοστασιών Καλαμών μόλις στο 10% έχουν γερή ανθοφορία, αλλά στα υπόλοιπα, η κατάσταση είναι δύσκολη και προοιωνίζεται δύσκολη χρονιά. Αντίθετα, λέει ο ίδιος στα εσπεριδοειδή, η κατάσταση είναι πολύ καλή και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε σχέση με την ελιά, τέλος, πρόσθεσε ο κ. Μαυράκης, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, είναι εξαιρετικά ευνοϊκές.

Ο κ. Γιώργος Κορίνης, γεωπόνος από τη Σπάρτη δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι την Κυριακή του Πάσχα η θερμοκρασία έφτασε τους 35 - 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ και την προηγούμενη ημέρα ο καιρός ήταν πολύ ζεστός. Σύμφωνα με τον κ. Κορίνη, όμως, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες επικράτησαν για πολύ λίγες ώρες, ενώ είχε και συννεφιά παράλληλα, με αποτέλεσμα με τις έως τώρα ενδείξεις, να φαίνεται πως δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε επίπτωση στις ελιές. Σημειωτέον ότι στην περιοχή έχει αρχίσει η ανθοφορία σε Κορωνέικη και Κουτσουρελιά, αλλά και στην Καλαμών, σε περιορισμένο επίπεδα. Ο κ. Κορίνης εκτιμά ότι επειδή τα δέντρα ήταν και ποτισμένα από τις βροχοπτώσεις του περασμένου διαστήματος, όχι μόνον δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, αλλά ίσως και να ευνοηθούν από τις ζεστές αυτές ημέρες. Σε σχέση με τα εσπεριδοειδή (Ναβαλίνες κ.λπ.) της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Κορίνη, έχουν εξαιρετικά μεγάλη ανθοφορία, ωστόσο ο χρόνος, δηλαδή οι επόμενες ημέρες, θα δείξουν αν θα εξελιχθεί εξίσου καλά και η καρπόδεση.

Ο κ. Κώστας Μέλλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θερμασία Δήμητρα από την Ερμιονίδα Αργολίδας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι δεν είχε και τόσο υψηλές θερμοκρασίες τις προηγούμενες ημέρες, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών του Απριλίου, φαίνεται πως πήγε πίσω η χρονιά στα Κορωνέικα και ιδίως στα Μανάκια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και σήμερα, αρχές Μαΐου, ταξιανθίες, που ανοίγουν ακόμα ή είναι έτοιμες να ανοίξουν. Υπό κανονικές συνθήκες, τονίζει ο κ. Μέλλος, αυτό θα είχε συμβεί αρκετό καιρό πριν.

Ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, γεωπόνος, προϊστάμενος στην ΔΑΟΚ Τριφυλίας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι ήταν ζεστές οι προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν είχαμε καύσωνα. Στα δυτικά του νομού και ειδικά στις παραθαλάσσιες ζώνες καλλιέργειας, είναι πολύ καλή η κατάσταση. Πιο υψηλές, όμως θερμοκρασίες επικράτησαν στα νοτιοανατολικά του νομού.

Από την εταιρεία Κοντζεδάκης Γ. και ΣΙΑ ΕΕ - κατάστημα γεωργικών εφοδίων με έδρα στις Επάνω Αρχάνες Ηρακλείου μας μίλησε ο γεωπόνος κ. Γιώργος Σταυρουλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο τις προηγούμενες ημέρες η θερμοκρασία έφτασε τους 33 βαθμούς Κελσίου, οπότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε ελιές, αλλά και στα αμπέλια.

Τέλος, στην Χαλκιδική, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, πρόεδρος του «Biolivia – Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Ολύνθου Χαλκιδικής», «η θερμοκρασία τις προηγούμενες ημέρες δεν ξεπέρασε τους 26 - 27 βαθμούς Κελσίου, οπότε δεν υπάρχει επίπτωση στα δέντρα. Βέβαια, επειδή ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν γενικά πιο ζεστός, ενώ έπεσαν και παγετοί το Μάρτιο, εκτιμώ πως θα είμαστε κάτω σε παραγωγή από μια κανονική χρονιά κατά 60% ούτως ή άλλως. Ειδικά τα δέντρα που είχαν υπερ-παραγωγή πέρσι, φαίνεται πως δεν άντεξαν τις συνθήκες και δεν θα δώσουν τόση παραγωγή φέτος. Σημειωτέον ότι στις Χαλκιδικής δεν υπάρχει ακόμα ανθοφορία».

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ