ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Σε livestream θα δούμε στην Ελλάδα την "ματωμένη" σεληνιακή έκλειψη στις 26 Μαϊου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:57:00 μ.μ. | | |
Δεν θα δούμε στην Ελλάδα την σούπερ ματωμένη σεληνιακή έκλειψη
Η τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη συνέβη στις 20 Ιανουαρίου 2019 αλλά η αναμονή τελειώνει στις 26 Μαΐου, τουλάχιστον για τις χώρες της Βόρειας Αμερικής και του Ειρηνικού, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα σπάνιο κοσμικό θέαμα.

Οι σεληνιακές εκλείψεις προκύπτουν όταν το φεγγάρι βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης σε σχέση με τον ήλιο.

Συνήθως όταν υπάρχει πανσέληνος τη βλέπουμε, ωστόσο κάποιες φορές το φεγγάρι εισέρχεται στη σκιά της Γης με αποτέλεσμα να έχουμε έκλειψη.

Οι ολικές σεληνιακές εκλείψεις τείνουν να δίνουν στο φεγγάρι μια κοκκινωπή απόχρωση. Αυτό είναι το μέρος που ονομάζεται μεταφορικά «αίμα», εξ ου και το «ματωμένο» φεγγάρι.

Σύμφωνα με τη NASA, το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο θα είναι ορατό σε περιοχές της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ανατολικής Ασίας.

Οι κάτοικοι της Χαβάης και της Αλάσκας θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν το φαινόμενο, αλλά ακόμα περισσότερο θα το απολαύσει ένα μεγάλο μέρος των δυτικών ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με μια ηλιακή έκλειψη, η οποία είναι ορατή μόνο σε περιορισμένο εύρος, οι σεληνιακές εκλείψεις είναι ορατές από ολόκληρη τη νυχτερινή πλευρά της Γης. Η όλη έκλειψη διαρκεί περίπου πέντε ώρες από την αρχή έως το τέλος.

Ο χρόνος εξαρτάται πολύ από τη ζώνη ώρας στην οποία βρίσκεται κανείς, σε σχέση με αυτό που ονομάζεται Universal Coordinated Time (ουσιαστικά η ώρα στο Greenwich της Αγγλίας).

Στην Ασία, η έκλειψη εμφανίζεται κοντά στην ανατολή του φεγγαριού το βράδυ. Στη δυτική ακτή της Αμερικής, η έκλειψη συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, κοντά στη δύση του. Την καλύτερη θέα θα την έχουν οι περιοχές ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χαβάη, τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού και τη νοτιοδυτική Αλάσκα.

Η μεγαλύτερη πανσέληνος της χρονιάς

Μάλιστα η πανσέληνος της 26ης Μαΐου θα είναι και η μεγαλύτερη της χρονιάς, καθώς ο δορυφόρος της γης θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο με τον πλανήτη μας.

Αυτό το φαινόμενο λέγεται περίγειο και τοποθετείται στα 357,311 χιλιόμετρα. Επομένως, το φεγγάρι θα φαίνεται περίπου 8% μεγαλύτερο σε σχέση με μια συνηθισμένη πανσέληνο.

Ανάλογα με τη χώρα, το εντυπωσιακό φαινόμενο θα είναι ορατό τις νύχτες της 25ης, της 26ης και 27ης Μαΐου, λόγω της διαφοράς ώρας.

Εμείς οι υπόλοιποι μέσω του Virtual Telescope Project θα μπορούμε να τη δούμε μέσω livestream από τις 3 π.μ. ώρα Ειρηνικού στις 26 Μαΐου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ