ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Το 1821 «διαδραματίζεται» στο Ναύπλιο και στους τοίχους 17 ακόμη πόλεων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:13:00 π.μ. | |
Το 1821 «διαδραματίζεται» στο Ναύπλιο και στους τοίχους 17 ακόμη πόλεων
Οι ήρωες του 1821 «ζωντανεύουν» μέσα από τρισδιάστατες απεικονίσεις σε εμβληματικά κτίρια της χώρας. Το έχουμε ξαναδεί, όμως, αυτή τη φορά το θέαμα λαμβάνει πανελλαδική διάσταση: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Νάουσα, Ναύπλιο, Πειραιάς, Ρόδος, Σύρος, Τρίπολη, Χανιά και Χίος είναι οι πόλεις που θα προβληθεί η οπτικοποιημένη αφήγηση της Επανάστασης. Πρόκειται για δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Είναι μια τεράστια ενορχήστρωση αυτό το έργο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαριάνθη Λιάπη, η οποία είναι συντονίστρια του έργου και συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης. «Όσο περνάει ο καιρός, έχω όλο και μεγαλύτερη λαχτάρα να το δω να υλοποιείται. Έχεις κάτι το οποίο έγινε 200 χρόνια πριν. Οπτικοποιήθηκε πολλά χρόνια πριν, αποτυπώθηκε δηλαδή από τους καλλιτέχνες στον καμβά. Αλλά, είμαστε στο σήμερα, οπότε θέλαμε να έχει και τη σύγχρονη ματιά της τεχνολογίας. Επιλέξαμε μια μεθοδολογία η οποία μέσω του animation "ζωντανεύει" τους πίνακες που είχαμε στα χέρια μας», συμπληρώνει η υπεύθυνη διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων στο Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων, του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το χρονολόγιο έφτασε στα χέρια των επιστημόνων έπειτα από μελέτη και προεργασία των ιστορικών της Επιτροπής. Στόχος ήταν τα γεγονότα της Επανάστασης να γίνουν ένα σύγχρονο εικαστικό αφήγημα.

Οι αναπαραστάσεις στις 18 πόλεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την ιστορία της περιοχής. Κάθε προβολή θα έχει ένα μέρος κοινό για όλες τις πόλεις το οποίο είναι αφιερωμένο στην Eπανάσταση του 1821 και ένα μικρό μέρος, το οποίο θα αφορά στην ταυτότητα κάθε πόλης, πάντα σε σχέση με την επανάσταση. Το υλικό προέρχεται από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και άλλα τεκμήρια όπως βιβλία, επίσημα κείμενα κλπ. Η αφετηρία της οπτικοποιημένης αφήγησης είναι τα προεπαναστατικά χρόνια και ο επίλογος ολοκληρώνεται με την άφιξη του Όθωνα.

Το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί «κορωνίδα» της δράσης. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 13 Ιουνίου.

«Πρόκειται για μια σύνθεση της ιστορίας με την τέχνη. Και πρόκειται για μια νέα μορφή τέχνης. Νομίζω ότι γι'αυτό και μόνο έχει ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει κανείς» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης του ψηφιακού έργου Θεώδορος Εσπίριτου. «Είναι διαφορετικό πράγμα να σκηνοθετεί κανείς στο θέατρο από το να αναλάβει κάτι τέτοιο. Εδώ πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων. Οι άνθρωποι κυρίως είναι αρχιτέκτονες» προσθέτει ο Θ. Εσπίριτου.

Οι προβολές με την αφήγηση της Επανάστασης του 1821 αποτελούν το μεγαλύτερο εγχείρημα του λεγόμενου «projection mapping» που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η παραγωγή του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτίρια έγινε μετά από συνεργασία τουλάχιστον 40 ατόμων. Οι γνώσεις των επιστημόνων από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, επέτρεψαν το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς να χρειαστούν πολλές μετακινήσεις αφού με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας δημιούργησαν μακέτες των όψεων των κτιρίων, πάνω στις οποίες έκαναν τις πρόβες.

«Έπρεπε να συντονιστούμε πάρα πολλά άτομα από την Αθήνα και τα Χανιά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχιτέκτονας και συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αναστασία Κυριακοπούλου. «Κάνουμε τις πρόβες σε προπλάσματα που κατασκευάσαμε στο εργαστήριο. Φτιάξαμε όψεις των κτιρίων σε υποκλίμακα. Ο συντονισμός ήταν σύνθετος, αλλά με τη βοήθεια της Επιτροπής τα καταφέραμε. Έπρεπε να συντονιστούμε για το ποια κτίρια έχουν σημασία για την εκάστοτε πόλη», συμπληρώνει η Α. Κυριακοπούλου.

Εκτός από την ιστορία της απελευθέρωσης, οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης. Η αφήγηση της Επανάστασης του '21 μέσω προβολών έρχεται ετεροχρονισμένα, λόγω των δυσκολιών που έχει επιφέρει η πανδημία Covid 19. Αρχικά η δράση είχε προγραμματιστεί για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Έπειτα από δυο αναβολές αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Οι προβολές θα έχουν διάρκεια περίπου 17 λεπτών και θα επαναλαμβάνονται κάτω από τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς κορονοϊού. Ώρα έναρξης είναι 21:15 προκειμένου να έχει βραδιάσει επαρκώς και ώρα λήξης το αργότερο 23:30.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ