ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

«Γάμος χωρίς χορό... θα μοιάζει με κηδεία» - Στο 80% οι ακυρώσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:46:00 μ.μ. | | | |
«Γάμος χωρίς χορό... θα μοιάζει με κηδεία» - Στο 80% οι ακυρώσεις
«Γάμος με 300 άτομα, μουσική και χωρίς χορό; Στην Ελλάδα; Απορώ ποιος το σκέφτηκε» λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο κ. Χρήστος Παμπαλιάρης, ιδιοκτήτης κτήματος εκδηλώσεων και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων και Κέτερινγκ. 

Τελικά, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος είναι από αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, καθώς ουσιαστικά σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο δεν δούλεψε καθόλου στο όριο της δυναμικότητας του και κάποιοι επιχειρηματίες καθόλου, καθώς έκριναν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τα αυστηρά πρωτόκολλα λόγο πανδημίας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 500 κτήματα αλλά από πίσω υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία υπηρεσιών και υποστήριξης, από catering, εργαζόμενους σε κουζίνες, σέρβις, μουσικοί, ασφάλεια κτλ που σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

«Η σεζόν αυτή τη στιγμή έχει πάει πίσω γιατί η κυβέρνηση άργησε να βγάλει ανακοινώσεις για εμάς. Ο γάμος είναι μία διαδικασία που θέλει χρόνο και πρέπει να κλείσει 2, 3 ή και 5 μήνες νωρίτερα», λέει στο CNN Greece o κ. Κώστας Καραμήτσος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων και Κέτερινγκ.

«Όταν λοιπόν ανακοίνωσαν πριν μερικές μέρες ότι θα ανοίξουμε με 300 άτομα, με μουσική και χωρίς χορό, κάτι που το θεωρώ αστείο, πώς να λειτουργήσουμε;

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή συσσωρευμένες εκδηλώσεις οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί, οι πελάτες άλλα είχαν κλείσει, άλλα βλέπουν μπροστά τους, άλλα άτομα είχαν κλείσει, άλλα βγαίνουν τώρα, και κάποιες εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί ή ακυρώνονται εντελώς.

Υπάρχει, με λίγα λόγια, μία φοβερή αναστάτωση στο χώρο. Επιπλέον, ο περιορισμός των 100 ατόμων στην αρχή εμάς μας έκανε μεγάλη ζημιά και ήταν ένα άδικο μέτρο γιατί ένα εστιατόριο για παράδειγμα με ανοιχτό χώρο, θα μπορούσε να έχει άνετα 100 άτομα. Σε εμάς όμως δεν έδωσε το κράτος την άδεια».

Η απαγόρευση του χορού είναι ο μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας, όπως λένε οι επιχειρηματίες, γιατί ο καθένας στο γάμο του θέλει να διασκεδάσει.

Πληρώνει για την εκδήλωση και θέλει να περάσει καλά αυτός και οι καλεσμένοι του.

«Όταν κάποιος οργανώνει το γάμο του θέλει να γίνει όπως το φαντάζεται, θέλει να περάσει καλά θέλει να χορέψει» λέει ο κ. Παμπαλιάρης.

«Με τους περιορισμούς που τέθηκαν για τη μουσική, όσοι είχαν κλείσει από μήνες τώρα ημερομηνία για το γάμο τους και πάλι τις μεταφέρουν ή τις ακυρώνουν και ζητούν πίσω τα χρήματά τους. Πολλοί συνάδελφοι έχουν ένα βουνό εξώδικα από πελάτες που ζητούν πίσω τα χρήματά τους.

Εκτός βέβαια από κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι ήδη έχουν ακυρώσει μία φορά το τραπέζι τους και δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να το ξανα-ακυρώσουν. Οπότε γίνονται κάποιες εκδηλώσεις με 100 άτομα και χωρίς μουσική.

Εμείς ως επαγγελματίες μπαίνουμε μέσα με αυτά τα άτομα γιατί καταλαβαίνεις πως όταν ένας γάμος έχει κλείσει για 300 ή 400 άτομα και μετά γίνεται με 100 έχουμε πάρει ήδη την προκαταβολή, η οποία στην ουσία αντιστοιχεί με εξόφληση.

Ενώ όταν έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις και μας είπαν ότι θα ανοίξουμε άρχισαν να χτυπάνε τα τηλέφωνα. Μετά όμως όταν είπαμε ότι θα υπάρχει μεν μουσική αλλά όχι χορός, οι πελάτες έκαναν και πάλι πίσω. Οι ακυρώσεις φτάνουν αυτή τη στιγμή περίπου στο 80%» καταλήγει ο κ. Παμπαλιάρης.

«Πώς να απαγορεύσεις στη μουσική; Μόνο μία κηδεία μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο» λέει ο κ. Καραμήτσος.

«Εμείς προτείναμε να γίνονται self test σε όλους τους καλεσμένους αι διπλάσιες αποστάσεις από ότι στην εστίαση και δεν πήραμε καν μία απάντηση. Καλέσαμε την κυβέρνηση αλλά και ειδικούς λοιμωξιολόγους σε δημόσιο διάλογο και δεν φάνηκε κανένας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η καλή σεζόν για το κτήματα είναι μετά το Πάσχα και μέχρι τα μέσα Ιουλίου γιατί ο Αύγουστος είναι σχεδόν νεκρός μήνας, τονίζει επίσης ο κ. Καραμήτσος.

«Άρα δηλαδή πάμε καλώς εχόντων των πραγμάτων από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο για να δουλέψουμε».

Αδικημένοι νιώθουν επίσης οι ιδιοκτήτες κτημάτων και για το τρόπο που μοιράστηκαν οι κρατικές επιδοτήσεις αλλά και το ΕΣΠΑ που θα ακολουθήσει.

«Επειδή εμείς τον έναν στους τρεις μήνες του χρόνου αναλογικά δεν δουλεύουμε, δεν υπήρχαν συγκρίσιμα στοιχεία ώστε να επωφεληθούμε όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές» λέει ο κ. Καραμήτσος.

«Εμείς είμαστε ο μόνος κλάδος που δεν μας άφησαν να δουλέψουμε σχεδόν καθόλου, σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, τα οποία δούλεψαν» λέει ο κ. Παμπαλιάρης.

«Εμείς είχαμε πει απόλυτο λοκντάουν ή περιορισμό που στην ουσία για εμάς είναι το ίδιο πράγμα. Πέρυσι τον Αύγουστο, για παράδειγμα, είχαμε περιορισμό για 50 άτομα, το Σεπτέμβρη έγιναν 25 και μετά κλείσανε ξανά. Μόνο πέρυσι τον Ιούλιο δουλέψαμε και εκεί όχι κανονικά γιατί είχαμε πολλές ακυρώσεις και μεταφορές εκδηλώσεων».

Για κάποια στοχευμένη βοήθεια στον κλάδο δεν γίνεται καμία συζήτηση λένε οι επιχειρηματίες τονίζοντας πως παίρνουν ό,τι παίρνει και η εστίαση με τη διαφορά όμως ότι η εστίαση δουλεύει κανονικά ενώ τα κτήματα δεν δουλέψανε κανονικά σχεδόν καθόλου μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ των 330 εκατομμυρίων ευρώ για την εστίαση, πιάνει και τα κτήματα αλλά όπως λέει ο κ Παμπαλιάρης, «είναι πολύ συνάδελφοι που ενώ δεν είχαν τζίρους δεν έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν δεν θα μπορέσουν να το πάρουν»

«Έκατσε η εστίαση»

Αναφορικά τώρα με το κλάδο της εστίασης, ο κ. Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος τη Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Αττικής, μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι υπήρξε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα τις πρώτες 15 μέρες μετά το άνοιγμα.

Από εκεί και πέρα όμως τα εστιατόρια έχουν μπει στη λογική του Σαββατοκύριακου, με τις καφετέριες να έχουν μια μεγαλύτερη κίνηση.

«Από τη μία όπως βλέπουμε ο καιρός ακόμη δεν βοηθά αλλά από την άλλη μην ξεχνάμε ότι και ο κόσμος όλον αυτόν τον καιρό ζούμε με 500 ευρώ. Δεν έχει τώρα τα λεφτά για να βγει και να ξοδέψει σε εστιατόρια και ταβέρνες» ανέφερε ο ίδιος.

Αναφορικά τώρα με το θέμα του ΕΣΠΑ για την εστίαση όπου έχει μπει το όριο του τζίρου στο 30% της προηγούμενης χρονιάς για να μπορέσει ένας επιχειρηματίας να επωφεληθεί, ο κ. Δαβερώνης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι από το συγκεκριμένο ΕΣΠΑ, μετά τις αιτήσεις θα περισσέψουν χρήματα ώστε αυτό όριο να κατέβει για να μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι επαγγελματίες.

«Από το πρόγραμμα τις Περιφέρειας δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε χρήματα γιατί έβαλε σαν κριτήριο μια περίοδο που η εστίαση δούλεψε και έτσι πήρε χαμηλή βαθμολογία και τελικά δεν ενταχθήκαμε. Θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι θα το ξαναδούν για να μην έχουμε επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων» καταλήγει ο κ. Δαβερώνης.

Πηγή: cnn.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ