V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Γ.Γκιόλας: Μικρό καλάθι για τους αγρότες της Αργολίδας πάρα τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν

Γ.Γκιόλας: Μικρό καλάθι για τους αγρότες της Αργολίδας πάρα τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν
«Θα σας ειδοποιήσουμε» είναι το απαισιόδοξο συμπέρασμα που βγαίνει μετά την δαιδαλώδη και εντελώς κενή από νόημα απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού προς τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα, μετά την από 6487/12-5-2021 ερώτησή του σχετικά με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από παγετό αγρότες της Αργολίδας καθώς και από τις συνέπειες της covid.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, ένας Οργανισμός –ΕΛΓΑ- ο οποίος σύμφωνα με την απάντηση νοικοκυρεύτηκε στα οικονομικά του, εμπλουτίστηκε σε προσωπικό για την ταχύτερη καταμέτρηση των ζημιών και λειτουργεί καλύτερα από κάθε άλλη φορά, να μην έχει ακόμη αποφασίσει αλλά και αποδώσει αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Για μία ακόμη φορά οι ευθύνες μετατίθενται στην Κλιματική Αλλαγή, η οποία όμως είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία προστρέχει το αρμόδιο Υπουργείο για να εξασφαλίσει την έγκριση για την καταβολή των αποζημιώσεων. Για πόσο καιρό άραγε θα τις περιμένουν ακόμη οι αγρότες;

Το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στην απάντηση η αυτονόητη δραστηριότητα του Υπουργού κ. Λιβανού να «υπογραμμίσει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί αλληλέγγυα» , ενώ χαρακτήρισε τις ζημιές «πρωτοφανείς», εκτίμησε τη ζημιά σε πολλές περιοχές ως «ολοκληρωτική που έφτασε στο 100%» και απάντησε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή», τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα φαινόμενο μιας ακόμη προσπάθειας να καθησυχάσουν τους αγρότες μας με αόριστες υποσχέσεις ενώ τα έξοδά τους διογκώνονται και η καλλιέργεια για την επόμενη χρονιά έχει ήδη αρχίσει.

Από τη μεριά του ο αρμόδιος ΕΛΓΑ, παρά την διαφημιζόμενη από τον Υπουργό αποτελεσματικότητά του, τονίζει ότι «το σχέδιο της εκτίμησης ζημιών βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη» φορτώνοντας με αγωνία και άγχος ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην απάντηση, με την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση σε όσους αγρότες έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους!

Αναφέρει ξανά χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης την προβλεπόμενη από τον κανονισμό αλλά ξεπερασμένη εκ των πραγμάτων, ημερομηνία λήξης της κάλυψης των παγετών, δηλαδή την 15η Φεβρουαρίου. Έχει τονισθεί επανειλημμένα ότι η περιβόητη Κλιματική αλλαγή, επιβάλει να αλλάξει η ημερομηνία αυτή και όχι να χρησιμοποιείται ως πρόφαση για να μην καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Τα πορτοκάλια και οι κλημεντίνες –σύμφωνα με την απάντηση του ΕΛΓΑ- για το έτος 2020, δεν είχαν κανένα πρόβλημα και η πορεία τους εξελίχθηκε ομαλά, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι δεν πήραν καθόλου χρήματα ως αποζημίωση. Η δε μονίλια εξακολουθεί να μην καλύπτεται από τον Οργανισμό. Οι αγρότες, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Με την απάντηση διασαφηνίζεται ότι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται μόνο για τις άμεσες ζημιές που προκαλούνται στην ηρτημένη παραγωγή. Συνεπώς δεν αποζημιώνονται όσες προξενούνται από άλλα ζημιογόνα αίτια, εκτός παγετού στα καρποφόρα δένδρα πριν το δέσιμο των καρπών κάνοντας ολοφάνερη την προσπάθεια να αποκλειστούν όλο και περισσότερες περιπτώσεις, την ίδια στιγμή που υπερηφανεύονται ότι οι αγρότες είναι ταχύτατα καλυπτόμενοι και επιδοτούνται για διάφορες καταστροφές που προέρχονται από φυσικά φαινόμενα.



Σύμφωνα όμως με σχετική ενημέρωση από αρμόδιες υπηρεσίες και ενδεικτική έρευνα στις αποζημιώσεις διαπιστώνεται αφ’ ενός η προκλητική αδιαφορία του Κρατικού μηχανισμού, αφ’ετέρου δε το επιλεκτικό ενδιαφέρον αφού καταγράφονται τα εξής:

Σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ Λιβανού-Σκυλακάκη με αριθμ. 840/150442(ΦΕΚ 2507/14/6/2021)-Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον γεωργικό τομέα και ειδικότερα σε αιγοπροβατοτρόφους της νήσου Λέσβου, που διατηρούσαν ζωική εκμετάλλευση κατά τα έτη 2016, 2017 και 2018, με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά (τουλάχιστον ενός έτους) αιγοπρόβατα και των οποίων οι εκμεταλλεύσεις επλήγησαν από την νόσο ευλογιά, των παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας grimson στις Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας και των παραγωγών σταφίδας ποικιλίας «σουλτανίνα» στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013της Επιτροπής (L 352), αποδεικνύεται η επιλεκτική χορήγηση των ήσσονος σημασίας χορηγήσεων (de minimis) . Στην Κορινθία είχαμε βροχοπτώσεις και καταστροφές στη σουλτανίνα, αποζημιώσεις όμως σχεδιάζεται να καταβληθούν μόνο στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το Παράρτημα του Κανονισμού (ΕΕ) 316/2019 το συνολικό ποσό, που δύναται να χορηγηθεί ως ενίσχυση ήσσονος σημασίας «de minimis» στον τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων, δεν υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο τριετίας 2019-2021 , για την Ελλάδα δε ανέρχεται σε 134.260.000 ευρώ και σίγουρα ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού παραμένει αδιάθετο, αφού έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στο γεωργικό τομέα ενισχύσεις ήσσονος σημασίας συνολικού ύψους 57.034.051 ευρώ σύμφωνα με την παραπάνω ΚΥΑ .





ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ