Πηγή φωτό Facebook |
Ολλανδή δημοσιογράφος, που ζει στην Ελλάδα, περιέγραψε στον Guardian πώς συνελήφθη επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της στην Ύδρα έναν Αφγανό αιτούντα άσυλο.
Η 61χρονη Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ- ανταποκρίτρια ολλανδικών ΜΜΕ που ζει στην Ύδρα εδώ και περίπου 40 χρόνια- είναι αντιμέτωπη με έως ένα χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο 5.000 ευρώ αν καταδικαστεί.
Η δημοσιογράφος συνελήφθη στις 13 Ιουνίου για «διευκόλυνση παράνομης διαμονής ξένου πολίτη» στην Ελλάδα. Η ίδια δήλωσε στον Guardian ότι συνελήφθη επειδή ντόπιοι ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του Φρίντον, ενός 23χρονου αιτούντα άσυλο από το Αφγανιστάν. Ο Φρίντον μένει μαζί της ενώ έχει κάνει έφεση για την αρνητική απόφαση στην αίτησή του για άσυλο.
«Διάφοροι θυμωμένοι νησιώτες τους κάλεσαν (σ.σ αξιωματικούς της αστυνομίας) λέγοντας ότι είχα μια “ύποπτη” σχέση με κάποιον “παράνομο” στο σπίτι μου», δήλωσε η Μπέουχελ στον Guardian. «Με έθεσαν υπό κράτηση σαν να ήμουν κάποιου είδους φονικός τρομοκράτης. Δεν με άφηναν ούτε να πάω στο σπίτι μου για να πάρω τα χάπια μου και αποσμητικό», συμπλήρωσε.
Η Μπέουχελ και ο Φρίντον κρατήθηκαν τη νύχτα στην Ύδρα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, με χειροπέδες, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Η δημοσιογράφος δήλωσε ότι δεν ήταν μυστικό ότι ο Φρίντον έμενε μαζί της και ότι είχε καλύψει την υπόθεσή του ως δημοσιογράφος.
«Το όλο ζήτημα της απόκρυψης είναι γελοίο», είπε η δημοσιογράφος. «Υπάρχουν γράμματα που χρονολογούνται από μία δικαστική υπόθεση τον Ιανουάριο του 2020 που αναφέρουν ότι τον φροντίζω και πληρώνω για τον δικηγόρο του και τα μαθήματα ελληνικών του», συμπλήρωσε.
Η αρχική αίτηση του Φρίντον για άσυλο στην Ελλάδα απορρίφθηκε λόγω προβλημάτων στη μετάφραση κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο «Δεν έχει μπορέσει να κλείσει ραντεβού με την ελληνική υπηρεσία ασύλου. Τηλεφωνεί εδώ και μήνες και δεν έχει πάρει απάντηση», συμπλήρωσε.
Η Μπέουχελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σύλληψή της συμβαδίζει με άλλα παράπονα για την αστυνομία και τις ελληνικές αρχές για παρενόχληση δημοσιογράφων. Η κατηγορία που απαγγέλθηκε στην περίπτωσή της χρησιμοποιείται πιο συχνά στη δίωξη υποθέσεων παράνομης διακίνησης, δήλωσε ο δικηγόρος της δημοσιογράφου, Βασίλης Παπαδόπουλος. Αυτό αντιπροσωπεύει την αυστηροποίηση της επίσημης αντίδρασης σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, σχολίασε ο ίδιος.
Πλέον, τόσο η Μπέουχελ όσο και ο Φρίντον έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης της δημοσιογράφου δεν έχει ανακοινωθεί, μετά την αναβολή της για τον Οκτώβριο λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό.