ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Ναύπλιο: Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπαχρήστου «Εθνικόν το αληθές»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:17:00 μ.μ. | | | |
Ναύπλιο: Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπαχρήστου «Εθνικόν το αληθές»
Το καλοκαίρι του 2021, το ΦΟΥΓΑΡΟ στο Ναύπλιο παρουσιάζει στο BLUE2 την ατομική έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού Δημήτρη Παπαχρήστου, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο, με τίτλο «Εθνικόν το αληθές».

Με τη σκέψη στη ρήση του Διονύσιου Σολωμού «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές» και με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, συγκεντρώθηκε ένα σώμα δουλειάς που αποτελείται από 17 έργα ζωγραφικής του Δημήτρη Παπαχρήστου, με στόχο να θέσει ερωτήσεις γύρω από την εθνική ταυτότητα, την παράδοση και τη συνέχειά της.

Σε έναν κόσμο όπου οι μετακινήσεις των ανθρώπων δεν σταμάτησαν ποτέ, θα ήταν χρήσιμο να σκεφτούμε την έννοια της παράδοσης σαν ένα έναυσμα να πλησιάσουμε περισσότερο όσους προέρχονται από διαφορετική χώρα, έχουν διαφορετικές καταβολές και διαφορετική κουλτούρα, αλλά συνυπάρχουμε στη σημερινή Ελλάδα. Άνθρωποι από διαφορετικά σημεία του πλανήτη - που είτε γεννήθηκαν, είτε μεγάλωσαν, είτε βρέθηκαν εδώ με οποιαδήποτε αφορμή - ζουν μαζί μας και μοιράζονται τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας, τα έθιμά μας, την καθημερινότητά μας.

Η Ελλάδα διαχρονικά ήταν, εξακολουθεί να είναι και θα παραμείνει ένα σημείο συνύπαρξης εθνικοτήτων, φυλών, πολιτισμών και παραδόσεων. Αντί να εστιάζει κανείς στις διαφορές, μπορεί να επικεντρώνει την ενέργειά του στα κοινά σημεία μας με τους «άλλους», μέσα από εκφάνσεις της ελληνικότητας που αφορούν κάθε άνθρωπο. Έτσι ο «ξένος» γίνεται δικός μας άνθρωπος, που θα μοιραστεί, θα κατανοήσει και θα συνεχίσει μαζί μας - μέσα από την δική του επαναδιαμόρφωση και επανερμηνεία - όλο το πλέγμα των αξιών, των πεποιθήσεων και των πολιτιστικών φαινομένων που ονομάζουμε «παράδοση»

Όπως εύστοχα έχει παρατηρήσει για τα έργα η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, Βίκυ Βλάμη, «στόχος αυτής της ενότητας είναι να κάνει το θεατή να αναρωτηθεί αν και πώς όλα αυτά τα επιτεύγματα ενός έθνους - αρχιτεκτονικά, ενδυματολογικά, γλωσσικά - μπορούν να αφομοιωθούν από άλλους πολιτισμούς και να γίνουν και οι ίδιοι κομμάτι αυτής της ίδιας παράδοσης».

Δημήτρης Παπαχρήστος

Γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Το 2012 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τον Αναστάσιο Χρηστάκη και το Γιάννη Κονταράτο. Όσο ακόμα είναι φοιτητής, προσπαθεί να εισαγάγει στην τέχνη του στοιχεία ετερόκλητα μεταξύ τους ως προς τη μορφή, συνδέοντας και συνθέτοντας αυτά μέσω της λειτουργίας τους, δημιουργώντας επιτοίχια γλυπτά, κατασκευές χώρου και πίνακες.

Η δημιουργία μιας τέχνης που έχει της ρίζες της στον Ελλαδικό χώρο είναι το επόμενο πεδίο έρευνας του κυρίως με ζωγραφικά έργα. Παράλληλα οργανώνει και συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις όπως η έκθεση ''Unready-mades'' στην γκαλερί TAF στην Αθήνα το 2011, στην ''Arteries project'' στην πόλη της Λεμεσού στην Κύπρο το 2013 ή στην έκθεση ''The white house biennale'' του Νίκου Χαραλαμπίδη το 2013 επίσης. Έχει πραγματοποιήσει σειρά επιμορφωτικών ταξιδιών στις μεγάλες συλλογές μουσείων και ιδιωτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έχει παραδώσει σεμινάρια καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος όπως το ''The history of street art'' στο Dance Music Festival το 2011.

Από το 2014 μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Ναυπλίου, παραδίδοντας μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου στα Δ.Ι.Ε.Κ Ναυπλίου και Επιδαύρου, ενώ διδάσκει εικαστικά στην μέση εκπαίδευση και τα Εργαστήρια του Φουγάρου από το 2019.

Ωράριο Επίσκεψης,
Καθημερινά εκτός Δευτέρας
από τις 9πμ έως αργά,
πληροφορίες,
27520 47300 | 210 8070 523 | art@fougaro.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ