ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Κώστας Γκαρκάσουλας: Ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:30:00 μ.μ. | |
Κώστας Γκαρκάσουλας: Ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα
Οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. 

Το νέο θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τη σύσταση και τη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με στόχο την ενίσχυση όχι μόνο των ατομικών / οικογενειακών εισοδημάτων, αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αλληλέγγυας οικονομίας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας. 

Την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγή ενέργειας, η οποία ουσιαστικά παύει να αφορά λίγους μεγάλους ‘παίκτες’. 

Είτε για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών είτε επειδή οι ΑΠΕ είναι οικονομικά πιο συμφέρουσες, η ενεργειακή μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα έχει ξεκινήσει και είναι μη αναστρέψιμη. 

Η ενεργειακή δημοκρατία διασφαλίζει, ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο. Εντούτοις, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκών πολιτικών, όσο και εθνικών, οι βάσεις έχουν τεθεί κι ο ρόλος των πολιτών στο μέλλον της ενέργειας είναι αδιαμφισβήτητα κομβικός. 

Συνεπώς, οι ΕΚΟΙΝ, ως συνεταιρισμοί, επιφορτίζονται βάσει των αρχών τους, με το έργο της εκπαίδευσης των μελών τους, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους, όπως του παραγωγού-καταναλωτή, του προμηθευτή, του συνιδιοκτήτη, σε μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και να παρέχει τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές πληροφορίες για την ανάπτυξή τους. 

Στόχος είναι τόσο η εξοικονόμηση πόρων από τον δήμο και τα Νομικά πρόσωπα του, μέσω κάλυψης των ηλεκτρικών αναγκών των υποδομών τους ,όσο και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους, 

Θα πρέπει επίσης το πλεονάζον ρεύμα να διανέμεται με κοινωνικά κριτήρια σε ευπαθή νοικοκυριά. Να απαλλάξουμε τους αγρότες μας από την ενεργειακή φτώχεια και να δώσουμε στους δήμους μας τη δυνατότητα να γίνουν πιο «αυτόφωτοι» και πιο ισχυροί. 

Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πράσινων έργων, σε όλο τον Δήμο Άργους- Μυκηνών που θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα. Έφτασε η ώρα; Ή μήπως έχει αργήσει η δημοτική Αρχή;
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ