Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την β’ ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για την κύρωση δωρεών του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος αναφέρθηκε αρχικά στην έντονη ανησυχία που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας σχετικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει προκειμένου να μην υπάρξει νέα αύξηση κρουσμάτων και νέα λοκντάουν τα οποία δεν αντέχει ούτε η οικονομία αλλά ούτε και η κοινωνία.
Στη συνέχεια ο κ. Πουλάς αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών ώστε σε περίπτωση 4ου κύμματος η χώρα να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο υγειονομικά και εμβολιαστικά θωρακισμένη. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει η κυβέρνηση να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους ορισμένες περιοχές της χωρας καταγράφουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών και να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Παράλληλα τόνισε ότι οι λογικές του να κουνάμε το δάχτυλο στους πολίτες δεν έχουν αποτέλεσμα, απεναντίας δημιουργούν αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα συνοθύλευμα διατάξεων χωρίς ενιαίο περιεχόμενο, μία πρακτική που η κυβέρνηση ακολουθεί κατά κόρον καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι το επιπλέον πρόβλημα όμως που υπάρχει στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι ότι με πρόσχημα την κύρωση των δωρεών η κυβέρνηση περνάει και άλλες διατάξεις τις οποίες υπό άλλες συνθήκες το Κίνημα Αλλαγής θα καταψήφιζε.
Ο κ. Πουλάς στη συνέχεια έθιξε ζητήματα του όπως την ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, την ανάγκη βελτίωσης του μισθολογικού επιπέδου των γιατρών του ΕΣΥ, την αντιμετώπιση του θέματος της αστικής ευθύνης, τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την πολύ μεγάλη καθυστέρηση κοινοποίησης των σημειωμάτων του clawback στις εταιρείες που δημιουργεί πολλά φορολογικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα διαφάνειας και προβλεψιμότητας.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και να συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο ότι η παρακράτηση των οφειλών rebate για κάθε φαρμακείο να γίνεται σε 120 δόσεις αντί για 36 διότι εάν δεν γίνει πολλά φαρμακεία θα βρεθούν σε πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση, καθώς και στη διάταξη για τη θέσπιση του ασυμβίβαστου μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Φαρμακευτικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ερωτώντας τον Υπουργό ποια είναι ακριβώς η αιτιολογική βάση αυτής της αλλαγής, ποια έννοια επείγοντος συντρέχει για αυτό και ποιος αιτήθηκε αυτή την αλλαγή;
Κλείνοντας την τοποθέτησή του επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης επαρκών κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ στα Νοσοκομεία όχι μόνο των αστικών κέντρων αλλά και της επαρχίας ζητώντας από τον Υπουργό να γνωστοποιήσει το πόρισμα της Επιτροπής που επισκέφτηκε κάποια Νοσοκομεία της χώρας μας για να διαπιστώσει τα αποτελέσματα της νοσηλείας σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ COVID.
Δείτε παρακάτω το βίντεο: