V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Εξοικονόμηση ενέργειας: Μαθητές προτείνουν τρόπους

Εξοικονόμηση ενέργειας: Μαθητές προτείνουν τρόπους
Μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 90% κατάφερε να πετύχει το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών, με λίγες απλές κινήσεις, όπως η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λάμπες τύπου led. 

Όλα ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ομάδα μαθητών της Α' και Β' Λυκείου τοποθέτησε αισθητήρες στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των χώρων του σχολείου και ανακάλυψε ότι οι υψηλές καταναλώσεις ρεύματος σημειώνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και μάλιστα στην αυλή. Παίρνοντας τα δεδομένα από τους αισθητήρες, διαπίστωσαν ότι οι λάμπες της αυλής ήταν η αιτία της υψηλής κατανάλωσης, ενώ μετά την αντικατάστασή τους, οι λογαριασμοί του ρεύματος για το σχολικό συγκρότημα ήταν πια εντυπωσιακά χαμηλότεροι.

Ο Ραφαήλ Στανίδης και ο Δημήτρης Αργυρόπουλος από την Α' Λυκείου και οι Σταύρος Μιχαλόπουλος, Χαρά Καραχάλιου και Αγγελίνα Λόη από τη Β' Λυκείου, με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, φυσικού Ιωάννη Χιωτέλη, συγκέντρωσαν, άλλωστε, όλα τα δεδομένα από κάθε συσκευή στην οποία τοποθετήθηκαν αισθητήρες σε έναν υπολογιστή ή σε ένα κινητό τηλέφωνο και κατάφεραν να εντοπίσουν τις ενεργοβόρες συσκευές. Έτσι, πρότειναν την αντικατάστασή τους με αντίστοιχες συσκευές νέας τεχνολογίας που καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα, ενώ αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε οι υπολογιστές του σχολείου να κλείνουν εντελώς και να μην μένουν σε κατάσταση αναμονής, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, όπου οι απώλειες σε ενέργεια ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Μέλη πια της «εικονικής επιχείρησης» CONTROL-e, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών προσφέρουν έναν σύγχρονο, οικολογικά ευαισθητοποιημένο σύμβουλο και πάροχο οικονομικών λύσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Με την CONTROL-e, άλλωστε, συμμετέχουν στο διαγωνισμό του Junior Achievement Greece, στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση», και περιμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα του τελικού πανελλαδικού διαγωνισμού που φέτος πραγματοποιείται διαδικτυακά, το ερχόμενο Σάββατο.

Εξηγώντας τη διαδικασία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο φυσικός του σχολείου, Ιωάννης Χιωτέλης, επισημαίνει ότι αρχικά, τα μέλη της μαθητικής ομάδας τοποθετούν τους αισθητήρες στον ηλεκτρολογικό πίνακα ενός κτιρίου αλλά και σε δωμάτια και αίθουσες ή ακόμη σε σπίτια και διαμερίσματα και με τον τρόπο αυτό καταγράφονται στοιχεία, όπως η κατανάλωση ρεύματος, η θερμοκρασία, η υγρασία κ.ά. Η ομάδα επεξεργάζεται τα δεδομένα και προτείνει λύσεις οικονομίας ενέργειας στον καταναλωτή, δηλαδή σε εκείνον ο οποίος έχει ζητήσει τις συμβουλές. Για παράδειγμα, εφόσον γνωρίζει τη ζώνη άνεσης (comfort zone) του καταναλωτή, είναι σε θέση να τού προτείνει πόση ώρα χρειάζεται να λειτουργήσει ένα καλοριφέρ ή ένα κλιματιστικό και πότε πρέπει να σταματά η λειτουργία τους για να αισθάνεται κανείς άνετα στο χώρο του. Επιπλέον, η επιχείρηση εμπορεύεται συσκευές φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ μπορεί, σε τρίτο στάδιο, ακόμη και να προτείνει στους καταναλωτές τους κατάλληλους παρόχους ενέργειας.

«Η εικονική επιχείρηση κινείται στο πνεύμα του σύγχρονου μοντέλου εξ αποστάσεως ενέργειας ενώ βρίσκεται στην ίδια φιλοσοφία με το σχέδιο για τη χρήση πράσινης ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στην Αστυπάλαια», σχολιάζει ο κ. Χιωτέλης. Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι η αρχική ιδέα για τη δημιουργία της CONTROL-e, προέκυψε όταν τα παιδιά θυμήθηκαν τις μετρήσεις για το ύψος των καταναλώσεων ρεύματος που είχε πραγματοποιήσει πριν από τρία χρόνια ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, αφού το σχολείο βρίσκεται εντός του πανεπιστημίου.

«Το σχολείο επωφελήθηκε από εκείνη τη δράση και αργότερα τα παιδιά, κινητοποιημένα από την οικολογική συνείδηση και την ευαισθησία τους σκέφτηκαν να την εφαρμόσουν στην πράξη», λέει ο καθηγητής τους. Αναφέρει, επίσης, ότι η εικονική επιχείρηση στην ουσία δουλεύει και στην πράξη, μέσω της ιδιωτικής εταιρείας που έχει εγκαταστήσει τους αισθητήρες, έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό στην αγορά και έχει απώτερο στόχο την αυτοματοποίηση όλων των ενεργειακών λειτουργιών ενός σπιτιού ώστε να υπάρχει η δυνατότητά εξ αποστάσεως ρύθμισής τους.

Π. Γιούλτση

*Τη φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χιωτέλης
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ