Συνεχίστηκε την Παρασκευή 11 Ιουνίου η διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων υγείας της Περιφέρειας.
Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στο θέμα, επισήμανε και πάλι ότι οι διαθέσιμοι πόροι της Περιφέρειας, τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις υφιστάμενες ανάγκες της.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που προσφέρουν τα νοσοκομεία, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη συνεχή υποστήριξη του έργου τους.
Σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης ότι η δημιουργία Νομαρχιακού Νοσοκομείου στην Αργολίδα αποτελεί βασικής προτεραιότητας ζήτημα, προσθέτοντας ότι όσον αφορά στον τομέα της υγείας θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση των αναγκών, εστιάζοντας παράλληλα στην απαίτηση για τον σχεδιασμό μονάδας Ακτινοθεραπείας καθώς και στην παροχή βοήθειας προς τις νοσοκομειακές μονάδες σε θέματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης συνέδεσε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας.
Στη συνάντηση μετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο εντεταλμένος για θέματα Υγείας περιφερειακός σύμβουλος Αγγελος Χρονάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλης Σκαντζός, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βασίλης Διαμαντόπουλος, οι διοικητές του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τάσος Τζανής, του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου Γρηγόρης Καρπούζης και του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας Εύη Παπαγεωργίου καθώς και ο Γιάννης Κουκουφιλίππου ως εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας. Συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, εξ άλλου, επισημάνθηκε η βοήθεια που θα προσφέρει ένας Υγειονομικός Χάρτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η πολυ-παραγοντικότητα του ζητήματος της σχεδίασης ενός νέου νοσοκομείου.
Από την πλευρά τους, οι Θ. Βερούτης, Χρ. Λαμπρόπουλος και Αγγ. Χρονάς, σημείωσαν τη σημασία της διαβούλευσης και την αναγκαιότητα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ενώ ο τελευταίος έθεσε ως σημαντικό ζήτημα επίσης την επικοινωνία των αναγκών των νοσοκομείων, αλλά και τα διοικητικά ζητήματα των εν λόγω νοσηλευτικών μονάδων.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μ. Σκαντζός αναφέρθηκε στην απουσία ενός Κεντρικού Περιφερειακού Νοσοκομείου και στην ανάγκη σχεδιασμού του, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται ουσιαστική αξιολόγηση των δομών υγείας, με στόχο την αντιμετώπιση της σπατάλης των πόρων σε διάσπαρτες δομές. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη σχεδιασμού ολοκληρωμένης προσέγγισης στα θέματα της δημόσιας υγείας.
Ο Β. Διαμαντόπουλος, εξ άλλου, έκανε λόγο για ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών υγείας με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Οπως χαρακτηριστικά υπέδειξε, σημαντικό ζήτημα για την Αργολίδα είναι η δημιουργία του νέου νοσοκομείου, για τη Λακωνία η καλή κατάσταση των παρεχόμενων υπηρεσιών, για τη Μεσσηνία η ανάγκη για τη λειτουργική αναβάθμιση του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ενώ για τις Αρκαδία και Κορινθία η επείγουσας σημασίας στήριξη των ΜΕΘ.
Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τον Αντ. Ψαράκη να συνοψίζει τα σημαντικότερα σημεία της. Επίσης, συμφωνήθηκε πως οι φορείς θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό πιο συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.