Περιορισμούς στη διοργάνωση πανηγυριών βάζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επιτρέπονται σε περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 50% με μία δόση, αλλά αφού έχουν παρέλθει 14 ημέρες και εννοείται ότι δεν επιτρέπεται ο χορός.
«Θύματα» του αργού ρυθμού των εμβολιασμών είναι και τα πανηγύρια με τους επαγγελματίες του χώρου να βρίσκονται σε απόγνωση.
Παρότι τα αρμόδια υπουργεία έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για τη διοργάνωση των εμποροπανηγύρεων, τα πρωτόκολλα που συνοδεύουν τη διοργάνωση τους είναι αυστηρά προκειμένου να μη μετατραπούν οι χώροι διεξαγωγής πανηγυριών σε εστίες υπερμετάδοσης.
Τα πανηγύρια αποτελούν παράδοση στην Ελλάδα και είναι συνδεδεμένα με εορτασμούς αγίων σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση λοιπόν τα πανηγύρια μπορούν να γίνουν υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Στις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού μετά την πάροδο 14 ημερών από την πρώτη δόση υπερβαίνει το 50% βάσει των στατιστικών στοιχείων που αναρτώνται στον επιδημιολογικό χάρτη στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr/covid-map
Εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας (αποφυγή συνωστισμού, τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, αντισηπτικά σε τραπέζια, τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα και κανόνων υγιεινής) με ευθύνη της οικείας Δημοτικής Αρχής.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία ( 9/7), οι περιοχές της χώρας που έχουν εμβολιαστική κάλυψη άνω του 50% με μία δόση (αν και άγνωστο το πότε επετεύχθη), είναι οι εξής:
Λήμνος
Θάσος
Θεσπρωτία
Λευκάδα
Σκόπελος
Σκιάθος
Αλόννησος
Κως
Άνδρος
Κέα
Κύθηρα
Πάρος
Μήλος
Σίφνος
Σύρος
Κύθνος
Σέριφος
Μύκονος
Σαλαμίνα
Αίγινα
Ύδρα
Σαντορίνη
«Τρομεροί οι περιορισμοί, δεν ξεκινάει η δουλειά μας»
Μιλώντας στο Sputnik η τραγουδίστρια Γωγώ Τσαμπά ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται στη διοργάνωση των πανηγυριών, λειτουργούν επί της ουσίας αποτρεπτικά αφού δεν υπάρχουν περιοχές ή είναι λίγες αυτές που έχουν εμβολιαστεί σε τόσο μεγάλο ποσοστό και κυρίως στις περιοχές που κατά κόρον διοργανώνονται πανηγύρια όπως στη Βοιωτία, τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές - κυρίως ημιορεινές και ορεινές- της ηπειρωτικής χώρας.
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα με τρομερούς περιορισμούς με αποτέλεσμα να μην ξεκινάει η δουλειά μας. Απλά το έδωσαν για να το δώσουν» δήλωσε η κα Τσαμπά προσθέτοντας ότι η έναρξη των πανηγυριών έχει οριστεί για τις 16 Ιουλίου.
«Οι περιορισμοί που μας βάζουν είναι στην περιοχή που θα πάμε, το 50% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και να έχουν περάσει 14 ημέρες από το πρώτο εμβόλιο, δηλαδή να εμείς δουλεύουμε από την 15η μέρα. Σε ποιες περιοχές υπάρχει αυτό το ποσοστό εμβολιασμού; Επίσης δεν θα επιτρέπεται ο χορός» δήλωσε.
Οι επαγγελματίες του χώρου που έβρισκαν ένα καλό μεροκάματο στα πανηγύρια που κυρίως πραγματοποιούνται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πλέον λόγω της πανδημίας δεν εργάστηκαν πέρσι και φέτος η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
«Την περασμένη Κυριακή μου ακυρώθηκαν 17 δουλειές» δήλωσε χαρακτηριστικά η Γωγώ Τσαμπά.
Μουσικοί και τραγουδιστές από τον Μάρτιο του 2020 οπότε άρχισε η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα βιώνουν το δικό τους Γολγοθά αφού ο κλάδος της διασκέδασης βρίσκεται σε αναστολή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους κατάσταση.
«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα και μεγάλη κρίση για όλους μας. Πλέον δεν μπορούμε να επιβιώσουμε» κατέληξε.