ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Οι καύσωνες και οι παγετοί εξαντλούν τα ελαιόδεντρα - Προβληματισμός στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:30:00 μ.μ. | | | |
Οι καύσωνες και οι παγετοί εξαντλούν τα ελαιόδεντρα - Προβληματισμός στην Αργολίδα
Για μείωση της παραγωγής ελαιολάδου τη νέα σεζόν βαδίζει η χώρα, ως αποτέλεσμα κυρίως της κλιματικής αλλαγής και των δυσμενών -ιδίως κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση- καιρικών συνθηκών, αλλά και μετέπειτα του παρατεταμένου καύσωνα. 

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στα ξηρικά κομμάτια, που πάνε για 100% απώλειες παραγωγής, όπως μας αναφέρουν οι αγρότες. Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι και τα αποθέματα είναι πλέον λίγα, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι δημιουργούνται συνθήκες, ώστε το ελαιόλαδο να καταστεί... δυσεύρετο, καθώς απώλειες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της ΕΕ.

Μεσσηνία: Προς εξάντληση τα δέντρα από τον καύσωνα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νηλέας, με τον παγετό είχαμε προβλήματα. Σε πολλά χαμηλά σημεία η ακαρπία των ελαιόδεντρων φθάνει και το 100%, ενώ δεν λείπουν και ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, περισσότερο έχει επηρεαστεί η ποικιλία Μαυρολιά, καθώς υπήρξε θέμα με την διαφοροποίηση των οφθαλμών. Ο καύσωνας θα εξαντλήσει τα δέντρα κι αν μετά πάμε στο χείριστο σενάριο με πρωτοβρόχια από Σεπτέμβριο, τότε συνεχίζει ο ίδιος, θα υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής. Ο κ. Κόκκινος εκτιμά πως πέρσι η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία ανήλθε σε 50.000 τόνους ελαιολάδου περίπου, ενώ φέτος θα είναι σαφώς σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ούτε 20.000 τόνοι η παραγωγή στην Κρήτη

Ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι λόγω της γνωστής κατάστασης με τις ζημιές από τον καύσωνα στις ελιές, αλλά και από τον παγετό, η εφετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, δύσκολα θα ξεπεράσει τους 20.000 τόνους, όταν πέρσι ήταν γύρω στους 70.000 τόνους.

Λακωνία: Το καλό είναι πως μεγάλο μέρος ποτίζεται και μπαίνουν νέα δέντρα στην παραγωγή


Στο νομό Λακωνίας μια κανονική χρονιά η παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να αγγίξει και τους 20.000 με 24.000 τόνους, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας. Για τη νέα σεζόν ο κ. Ντανάκας σχολιάζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το ύψος της, πλην όμως υπάρχουν δεδομένα -πανελλαδικά- που ίσως δείχνουν μείωση, όμως ειδικά στη Λακωνία, πρέπει να συνεκτιμήσει κανείς και την παραγωγή που θα δώσουν και τα νέα δέντρα.

Κόρινθος: Με το 70% των ελαιόδεντρων ξηρικά, αναμένει δραματική πτώση

Ο κ. Νίκος Μάρκελλος από την επιχείρηση ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ Ν ΑΦΟΙ & ΣΙΑ ΟΕ, ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο, στο Γαλατάκι Κορίνθου, δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής ελαιολάδου από το 1932. Ο κ. Μάρκελλος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για την παραγωγή της νέας χρονιάς, καθώς όπως μας εξήγησε, πολλά δέντρα στην περιοχή έχουν 100% ακαρπία. Στην Κορινθία, συνεχίζει ο ίδιος, τα ελαιόδεντρα είναι ποικιλίας Μανάκι σε ποσοστό 70% και ακολουθεί η Κορωνέικη με 30%. Σύμφωνα με τον κ. Μάρκελλο, το 70% όλων των ελαιόδεντρων της Κορινθίας, είναι ξηρικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες ξηρασίας που αντιμετωπίζουμε φέτος. Πέρσι, η παραγωγή στην Κορινθία ήταν μέτρια, καθώς υπήρξαν και πολλές ζημιές σε ελιές από φωτιές. Φέτος πολλοί περιμέναν καλύτερη παραγωγή, όμως οι καιρικές συνθήκες δεν άφησαν να συμβεί αυτό, όπως όλα δείχνουν.

Αιτωλοακαρνανία: Μείωση παραγωγής φέτος για διάφορους λόγους

Ο κ. Παναγιώτης Παπαχρήστος έχει μια σύγχρονη και καθετοποιημένη έως έναν βαθμό ελαιοκομική εκμετάλλευση στην περιοχή Μεσόκαμπος στο Μεσολόγγι. Καλλιεργεί συνολικά 7.500 ελαιόδεντρα, εκ των οποίων τα 5.000 με λαδοελιά. Συνεργάζεται με ελαιοτριβείο - τυποποιητήριο και διαθέτει βιολογικό ελαιόλαδο σε Ελλάδα και εξωτερικό με το brand name Κτήμα Κάκκαβος. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αυτής, κ. Παναγιώτης Παπαχρήστος, φέτος γενικά στην περιοχή αναμένεται μείωση της παραγωγής, τόσο σε ελαιόλαδο, όσο και στα Καλαμών. Βασικοί λόγοι, που θα οδηγήσουν στη μείωση είναι η γενικότερη ξηρασία, οι ζημιές, αλλά και το γεγονός ότι πέρσι υπήρξε αρκετά μεγάλη παραγωγή. Σημειωτέον πως ο κ. Παπαχρήστος έχει κι ένα μικρό συσκευαστήριο για ελιές, τις οποίες προωθεί σε χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ κι αλλού.

Αργολίδα: Σίγουρα μειωμένη, αλλά και ποιοτική η νέα σοδειά

Προβληματισμός για την επερχόμενη παραγωγή επικρατεί και στο νομό Αργολίδας. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Μέλλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θερμασία Δήμητρα, με έδρα στην Ερμιονίδα, τα πράγματα φέτος είναι δύσκολα για την ελαιοπαραγωγή γενικότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, σίγουρα η εσοδεία θα είναι μειωμένη, υπάρχουν όμως συνθήκες, για ποιοτικό προϊόν.

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ