V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Τα θετικά στοιχεία στην οικονομία φέρνουν νέες φοροελαφρύνσεις - Αυξήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις

Τα θετικά στοιχεία στην οικονομία φέρνουν νέες φοροελαφρύνσεις - Αυξήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6% φέτος είναι πλέον παρωχημένη, αφού όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν πολύ καλύτερη πορεία από αυτή που αναμενόταν πριν από λίγους μήνες.

Τα θετικά στοιχεία

Η θετική εικόνα που παρουσιάζει ο τουρισμός, ο οποίος αποτελούσε τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας του οικονομικού επιτελείου λόγω της αβεβαιότητας της πανδημίας, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τουρισμός δύναται να ανακτήσει τουλάχιστον το 60% του τζίρου που είχε το 2019 παρά τη μετάλλαξη Δέλτα, δηλαδή να φτάσει σε έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 12 δισ. ή μεγαλύτερο έναντι των 8-8,5 δισ. που προβλεπόταν την άνοιξη.

Αυξάνονται οι καταθέσεις

Παράλληλα συνεχίζεται η αύξηση των καταθέσεων και μετά την άρση των περιοριστών μέτρων και το άνοιγμα της οικονομίας. Τον Ιούλιο οι καταθέσεις ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2013, ανερχόμενες σε 180,6 δισ. ευρώ. Από την αρχή του έτους οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ περίπου.

Δυναμική ανάκαμψη παρουσιάζουν και οι εξαγωγές, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη άνοδο 31,5% τον Ιούνιο, διατηρώντας το ανοδικό μομέντουμ που ανέπτυξαν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα. Όλα δείχνουν πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ανοδική πορεία θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες.

Τον Σεπτέμβριο η αναθεώρηση

Αναφορικά με το χρόνο της αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης, αυτή θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όταν θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της τουριστικής περιόδου και επιπλέον θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου που αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως θετικά.

Μια ανάπτυξη στο 4,2% ή το 4,5% του ΑΕΠ αφήνει ανοιχτό παράθυρο για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, δεδομένου του μεγαλύτερου "δημοσιονομικού χώρου. Σημειώνεται ότι καθώς θα συνεχιστεί η δημοσιονομική ευελιξία τόσο φέτος όσο και το 2022 η έννοια του "δημοσιονομικού χώρου" προσδιορίζεται με βάση το μικρό περιθώριο του 0,1% του ΑΕΠ που επιτρέπει η Ε.Ε. να λάβει κάθε κράτος-μέλος σε μόνιμα μέτρα ενόσω βρίσκεται σε ισχύ η συνολική ρήτρα διαφυγής. Αυτό το περιθώριο εκμεταλλεύτηκε φέτος το οικονομικό επιτελείο, καταφέρνοντας να αποσπάσει τη συμφωνία των θεσμών για δύο μέτρα τα οποία είναι μόνιμα: Τη μείωση της προκαταβολής φόρου για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55% και για τις νομικές οντότητες στο 80%. Το μέτρο αυτό έχει ένα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι καταγράφεται μόνο για έναν χρόνο, το 2021, καθώς για τα επόμενα χρόνια δεν προκαλεί περαιτέρω απώλεια εσόδων.

Το δεύτερο μέτρο, είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%. Το κόστος του μέτρου είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά παρ’ όλα αυτά έγινε αποδεκτό από τους θεσμούς. Για τον λόγο αυτό νομοθετήθηκε και ισχύει ήδη.

Το νέο αυτό περιθώριο 0,1% του ΑΕΠ θα δώσει τη δυνατότητα να «μονιμοποιηθούν» οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, την εστίαση, τις μεταφορές και τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους. Υπενθυμίζεται ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον τουρισμό λήγει στο τέλος του χρόνου, αλλά για τους υπόλοιπους κλάδους λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο σχεδιασμός για το 2022


Το 2022, ως γνωστόν, θα ισχύει μαζί με τη δημοσιονομική ευελιξία και ο περιορισμός για μόνιμα μέτρα στο 0,1% του ΑΕΠ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τις μόνιμες μειώσεις φόρων, προτεραιότητα αποτελεί ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος αναμένεται να ανασχεδιαστεί ριζικά. Εκτός από την αλλαγή των συντελεστών του φόρου θα γίνει προσαρμογή και των συντελεστών παλαιότητας έτσι ώστε να προκύπτει η μείωση κατά 8% σε μέσα επίπεδα στις μικρές και μεσαίες περιουσίες και με αυτόν τον τρόπο να εκπληρωθεί στο σύνολό της η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του βασικού φόρου στα ακίνητα κατά 30%.

Παράλληλα σχεδιάζεται μείωση της επιβάρυνσης του συμπληρωματικού φόρου που καταβάλουν όσοι έχουν ακίνητες περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ.

Επίσης έχει ήδη θεσμοθετηθεί η αναστολή και για το 2022 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Επίσης για τον επόμενο χρόνο αναμένεται να θεσμοθετηθούν:

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνεύονται.

Κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών με έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 30% της δαπάνης με ηλεκτρονική πληρωμή σε 18 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες, με ανώτατο ποσό έκπτωσης τα 2.200 ευρώ ετησίως.

Μόνιμες μειώσεις το 2023

Από το 2023, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Όπως συνέβαινε και μέχρι και το 2019, το ποσό των εσόδων που θα υπερβαίνει τον δημοσιονομικό στόχο θα αποτελεί "δημοσιονομικό χώρο" που θα μπορεί να διατεθεί για τη μείωση φόρων.

Βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι κατ’ αρχήν η μονιμοποίηση έκτακτων μέτρων αν βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1 δισ. ευρώ, ενώ όποιος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί για τη μείωση άλλων φόρων.

Ειδικότερα, αυτό που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο είναι η οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αν μπορεί να εξασφαλιστεί επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 600 - 650 εκατ. ευρώ στη μονιμοποίησή του, το μέτρο μπορεί να περιλάβει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους.

Ο επόμενος στόχος είναι η μονιμοποίηση του μέτρου της μείωσης κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, με ένα πρόσθετο κόστος 350 εκατ. ευρώ το μέτρο θα μπορούσε θα μπορούσε να επεκταθεί η μείωση των εισφορών κατά 4% και με αυτόν τον τρόπο να ολοκληρωθεί η σχετική προεκλογική δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%.

Επίσης ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει μελετάται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, το κόστος του οποίου υπολογίζεται περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Η περαιτέρω μείωση του συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα από το 22% στο 20%.

Πηγή: newsbomb.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ