Η Νέα Τίρυνθα στον Δήμο Ναυπλιέων στην Αργολίδα, εορτάζει την θεομητορική εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου με κάθε μεγαλοπρέπεια.
Την παραμονή της εορτής Κυριακή 30 Αυγούστου 2020 τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός Ιερουργούντος του Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδας αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Μιχαλόπουλου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.Η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής εικόνας της Παναγίας δεν πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά λόγω των έκτακτων μέτρων για τον covid-19.
Ο σημερινός ναός της Παναγίας θεμελιώθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1949 και περατώθηκε το 1956 με την δωρεά των κατοίκων της περιοχής. Ο ναός ανακαινίσθηκε στις 5 Μαΐου 1966 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Χρυσόστομο Β’.
Στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος του ναού π. Ιωάννης Γκιώνης ευχαρίστησε τον Ιεροκήρυκα , τους Ιερείς και του πιστούς που προσήλθαν για να τιμήσουν την Παναγία Θεοτόκο.
Η Νέα Τίρυνθα είναι ένα χωριό που απέχει 5 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Ανήκε μέχρι πρόσφατα στο Δήμο Νέας Τίρυνθας, που μαζί με τον οικισμό «Καποδίστρια» ή Κατεβασιά αποτελούσε το Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Τίρυνθας και ήταν η έδρα του πρώην Δήμου Nέας Τίρυνθας.
Πλέον αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Ναυπλιέων, που στην απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 2055 κατοίκους.
Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν «Κοφίνι» και η μετονομασία του σε Νέα Τίρυνθα έγινε το 1953. Οι κάτοικοι της Νέας Τίρυνθας ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, βερίκοκων και κηπευτικών.
Τον εορτασμό της Τιμίας Ζώνης (30-31 Αυγούστου) στο χωριό γιόρταζαν μέχρι και πρόσφατα, με ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια όλης της Αργολίδας. Ο επισκέπτης της Νέας Τίρυνθας από την κορυφή του Προφήτη Ηλία μπορεί να έχει πανοραμική εικόνα όλου του Αργολικού κάμπου.Η Αγία Ζώνη
Η Τίμια Ζώνη της Θεομήτορος είναι το μοναδικό κειμήλιο που σώζεται από την επίγεια ζωή της και ένα τμήμα της φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδια η Θεοτόκος έφτιαξε τη Ζώνη από τρίχες καμήλας.
Η Τίμια Ζώνη της Θεομήτορος είναι το μοναδικό κειμήλιο που σώζεται από την επίγεια ζωή της και ένα τμήμα της φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδια η Θεοτόκος έφτιαξε τη Ζώνη από τρίχες καμήλας.
Μετά τη Μετάστασή Της και την παράδοση της Ζώνης στον Απόστολο Θωμά, δυο φτωχές ευλαβείς γυναίκες από την Ιερουσαλήμ ανέλαβαν τη διαφύλαξή της. Αυτό συνεχιζόταν από γενιά σε γενιά με ευλαβείς παρθένες που κατάγονταν από αυτήν την οικογένεια.
Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Αρκάδιος μετέφερε τη Ζώνη στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησε σε λειψανοθήκη που την ονόμασε «Αγία Σωρό». Αργότερα, η κόρη του Αρκάδιου, Πουλχερία όταν έγινε Αυτοκράτειρα κέντησε τη Ζώνη με χρυσή κλωστή και ανήγειρε το ναό των Χαλκοπρατειών, όπου τοποθέτησε τη λειψανοθήκη. Γύρω στο 1150, η Τίμια Ζώνη τεμαχίστηκε και μοιράστηκαν τεμάχια σε ναούς.
Κατά τη βασιλεία του Μανουήλ Α’ Κομνηνού καθιερώθηκε επίσημα η γιορτή της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, διότι την ημερομηνία αυτή ο αυτοκράτορας Αρκάδιος κατέθεσε τη Ζώνη στην «Αγία Σωρό». Στην Δ’ Σταυροφορία, το 1204, κλάπηκαν τεμάχια της Αγίας Ζώνης από τους σταυροφόρους, όμως κάποιοι ευλαβείς χριστιανοί έκρυψαν ένα τεμάχιο.
Μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261 από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο, το τεμάχιο της Αγίας Ζώνης τοποθετήθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Αυτό το τεμάχιο, αφιερώθηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ’ Κατακουζηνό (1341-1354) στη Μονή Βατοπαιδίου, ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από το αυτοκρατορικό αξίωμα, έγινε μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και μόνασε στη Μονή Βατοπαιδίου.
Η Τίμια Ζώνη της Θεομήτορος διατηρεί τη χάρη της Παναγίας, καθαγιάζει τους πιστούς και τους απαλλάσσει από θλίψεις και ασθένειες.