V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας: Τι πραγματικά ισχύει σχετικά με τα ζώα συντροφιάς

Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας: Τι πραγματικά ισχύει σχετικά με τα ζώα συντροφιάς
Στο νομικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος μετά και τις αποφάσεις για κλείσιμο τριών ιδιωτικών δομών φιλοξενίας ζώων συντροφιάς στην περιοχή του Δήμου Ναυπλιέων, ώστε κάθε πολίτης να είναι ενημερωμένος για το τι πραγματικά ισχύει.

Ο κύριος Μαλτέζος αναφέρει:

 “Η αρμοδιότητα της περισυλλογής και της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ασκείται αποκλειστικά από τους Δήμους και τους συνδέσμους Δήμων. Ωστόσο, είναι δυνατό η αρμοδιότητα αυτή να ασκείται και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία για τον σκοπό αυτό με τον αρμόδιο Δήμο” Ν. 4039/2012.

Κανένα φιλοζωικό σωματείο ή ιδιώτης δεν μπορεί να ασκεί περισυλλογή σκύλων ή διαχείριση αδέσποτων εάν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία με το Δήμο.
 
 Οι ιδιωτικοί χώροι τους οποίους έλεγξαν οι υπηρεσίες μας έχουν χαρακτηριστικά καταφυγίου ζώων συντροφιάς, δεν έχουν όμως αδειοδοτηθεί ως ενδιαιτήματα ώστε να μπορούν νομίμως να φιλοξενούν αδέσποτα σκυλιά, για τα οποία απαιτείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, σύμφωνα με το Ν. 604/1977 (ΦΕΚ Α' 163) και το Π.Δ. 463/1978 και την οποία δε θα μπορούσαν να πάρουν όχι μόνο για λόγους τυπικούς αλλά και για λόγους ουσιαστικούς, καθώς δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Ο χρόνος που δόθηκε με τις αποφάσεις που εκδώσαμε είναι υπεραρκετός για να φτιάξουν οι Δήμοι καταφύγια (ενδιαιτήματα ζώων) και να υποβάλουν το φάκελο για αδειοδότηση.

Η μόνη νόμιμη λύση στο πρόβλημα επομένως είναι η απομάκρυνση των ήδη διαμενόντων στο χώρο ζώων, υπό την εποπτεία των αντιστοίχων Δήμων με την εφαρμογή του άρθρου 9 του Ν. 4039/2012 και των γνωμοδοτήσεων του ΝΣΚ με αριθμούς 130/2013 και 200/2018, ούτως ώστε να αποκατασταθεί:

α) η διαφάνεια όσον αφορά τον τρόπο απόκτησης των ζώων,
 
β) η ιχνηλασιμότητα καθ΄όλη τη διαδρομή της ζωής τους και

γ) η ανά πάσα στιγμή δυνατότητα πρόσβασης των αρμοδίων κτηνιατρικών αρχών στον έλεγχο των ζώων αυτών, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από ζωοανθρωπονόσους (Λύσσα – Λεϊσμανίαση – Εχινόκοκκος κλπ).
 
Μετά την απομάκρυνση και του τελευταίου ζώου, και αφού έχουν τηρηθεί αρχεία προορισμού για κάθε ζώο, θα ενημερωθεί η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αργολίδας."
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ