V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

142 κιλά η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανά άτομο στην Ελλάδα

142 κιλά η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανά άτομο στην Ελλάδα
Περίπου το 14% των τροφίμων χάνεται στα στάδια μεταξύ της παραγωγής και του λιανικού εμπορίου (FAO Food Loss Index FAO, 2019), ενώ το 17% της τελικής παραγωγής δεν αξιοποιείται (UNEP Food Waste Index, UNEP 2021). 

Μόνο για το 2019, η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων εκτιμάται γύρω στους 931 τόνους, εκ των οποίων το 61% προήλθε από τα νοικοκυριά, 26% από την εστίαση και 13% από το λιανικό εμπόριο. Τα στοιχεία σχετικά με την σπατάλη τροφίμων διεθνώς ώθησαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να καθιερώσει πέρσι την 29η Σεπτεμβρίου ως την διεθνή ημέρα ενημέρωσης για την απώλεια και την σπατάλη φαγητού.

Με την αφορμή της 29ης Σεπτεμβρίου, η οργάνωση «Μπορούμε», που από το 2012 δραστηριοποιείται για την μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, παρουσίασε μια σειρά από νέες δράσεις ώστε στο μέλλον, όλο και πιο συχνά, τα τρόφιμα να φτάνουν σε αυτούς που τα χρειάζονται και όχι στα σκουπίδια. «Γιορτάζουμε την Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και Σπατάλη Φαγητού κάνοντας αυτό που κάνουμε κάθε μέρα, δηλαδή να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να αυξήσουμε την επισιτιστική προσφορά προς κοινωφελείς φορείς σε κάθε γωνιά της χώρας!» αναφέρει η οργάνωση. 

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανά άτομο εκτιμάται στα 142kg ενώ μόνο το 36% των νοικοκυριών δηλώνει πως δεν πετάει φαγητό. Το «Μπορούμε» ανακοίνωσε την «συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Πατρών, με σκοπό την ενδελεχή έρευνα για τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της σπατάλης τροφίμων στα ελληνικά νοικοκυριά» προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν κατάλληλες δράσεις που θα οδηγήσουν στην μείωση του φαινομένου.

Επιπλέον, το «Μπορούμε» ανακοίνωσε την δημιουργία του πρώτου σχήματος πιστοποίησης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα με την ονομασία «No Food Waste», σε συνεργασία με την TÜV AUSTRIA Hellas. Όπως αναφέρει η οργάνωση, η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους φορείς της διαχειριστικής αλυσίδας τροφίμων, με στόχο τον περιορισμό και την ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων, σε κάθε πιθανό στάδιο. Ακόμα, η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του «Μπορούμε», δηλαδή η «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων», τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ για τις δράσεις της η οργάνωση βραβεύτηκε το 2017 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το «Μπορούμε» εκτιμά ότι από το 2012 έως σήμερα έχει σώσει -και αντίστοιχα έχει προσφέρει- περισσότερες από 50 εκατομμύρια μερίδες, προς περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Οι δωρητές των τροφίμων είναι πολίτες, επιχειρήσεις, οργανισμοί. Ουσιαστικά οποιοσδήποτε διαθέτει αδιάθετο φαγητό κατάλληλο για κατανάλωση μπορεί να επικοινωνήσει με το «Μπορούμε», προκειμένου με συντονισμένο τρόπο να φτάσει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Ωστόσο, την Τετάρτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της σπατάλης φαγητού παρουσίασε την δημιουργία του «EU Food Loss and Waste Prevention Hub», δηλαδή μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την πρόληψη της απώλειας και σπατάλης φαγητού (https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/eu-food-loss-waste-prevention-hub). Η πλατφόρμα διαθέτει στοιχεία ανά κράτος μέλος, καλές πρακτικές και εργαλεία ώστε ο επισκέπτης όχι μόνο να ενημερώνεται αλλά και να γίνει μέρος της λύσης.

Με παρέμβασή του, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ κ. Qu Dongyu ζήτησε την επιτάχυνση της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε τα συστήματα τροφίμων να αλλάξουν για να αποτραπεί η ετήσια συνολική απώλεια αξίας 400 δισεκατομμυρίων, που εκτιμάται ότι αγγίζει η σπατάλη τροφίμων αυτή τη στιγμή. Πέραν της ανθρωπιστικής διάστασης του προβλήματος, στελέχη της Διεθνούς Οργάνωσης τόνισαν την αρνητική συνεισφορά της βιομηχανίας τροφίμων στην κλιματική κρίση, την ρύπανση αλλά και την απώλεια βιοποικιλότητας.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ