Ο ιστορικός Δημήτρης Κ. Γιαννακόπουλος με το τελευταίο του έργο παρουσιάζει με λεπτομέρεια τον Αγώνα των Ελλήνων και τα παράλληλα Δυτικοευρωπαικά κινήματα καθώς τις σχέσεις που απέκτησαν μεταξύ τους. Επίσης με την ερευνητική του ματιά παρουσιάζει τα πρόσωπα και τις ιδέες τους που επηρέασαν δραστικά, αλλά και γεγονότα που μετέβαλαν καθοριστικά το πολιτικο-κοινωνικό περιβάλλον της Ελληνικής Επανάστασης του 1820-1821.
Μέσα από την ανάλυσή του, η οποία βασίζεται σε μια εκτενή βιβλιογραφία, αποδεικνύεται το δύσκολο εγχείρημα των Ελλήνων απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό καθώς και οι επιδράσεις των Ευρωπαικών Φιλελεύθερων Κινημάτων τόσο στο εσωτερικό της προεπαναστατικής Ελλάδας αλλά και της μετεπαναστατικής .
Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας:
Στη μελέτη αυτή εκτίθεται η άγνωστη στο ευρύτερο κοινό πορεία των ιταλοϊβηρικών κινημάτων του 1820-21, με έμφαση στις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις και στη σχέση τους με το momentum της ελληνικής εξέγερσης. Κυρίως όμως απασχολεί τον συγγραφέα της ο βαθμός της επίδρασης που δέχτηκε από το πνεύμα του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού μια εξεγειρόμενη εθνότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θρησκευτικοκεντρικού χαρακτήρα, φιλορωσικού προσανατολισμού και ριζοσπαστικών επιδιώξεων.
Εξετάζει έτσι τη στάση της γενιάς της Ελληνικής Επανάστασης απέναντι στα δυτικοευρωπαϊκά κινήματα, όπως αυτή αποτυπώνεται στις «ιστορίες» και στα «απομνημονεύματα» σημαντικών εκπροσώπων της, και οδηγείται σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις ελληνικές προσλήψεις του επαναστατικού πνεύματος της Δύσης στο κρίσιμο διάστημα της προετοιμασίας και της έκρηξης της πρώτης μεγάλης Επανάστασης του 19ου αιώνα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :
· Δημήτρης Κ. Γιαννακόπουλος, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου
· Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Παν. Πελοποννήσου.
· Γιώργος Κόνδης, Δρ. Κοινωνιολογίας, Σχολή Καλών Τεχνών, Παν. Πελοποννήσου.
· Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νικόλαος Μπουμπάρης, φιλόλογος-ιστορικός,Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης 27520 47380 | info@anthosfougaro.gr