ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Πόσοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας στα Νοσοκομεία της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:25:00 μ.μ. | | |
Πόσοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας στα Νοσοκομεία της Αργολίδας
Σε ρυθμούς αναστολής εργασίας κινούνται και τα νοσοκομεία της Αργολίδας, καθώς τέθηκε από σήμερα σε εφαρμογή το μέτρο που αφορά στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Την ίδια ώρα, στο κάδρο μπαίνουν οι αντιδράσεις όσων έχουν αντιρρήσεις με το μέτρο αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία σε όλη την χώρα που δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα υπολογίζεται πως περί τους 10.000 υγειονομικούς εκτιμάται ότι παραμένουν ακόμη απροστάτευτοι εν μέσω του τελευταίου πανδημικού κύματος, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και να αποτελούν ζωτικό κομμάτι του νοσηλευτικού προσωπικού. 

Και όπως ορίζει πλέον ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα τεθούν εκτός της εργασίας τους τόσο για τη δική τους προστασία όσο και για εκεινη που αφορά τους ασθενείς που περιθάλπουν.

Στην Αργολίδα σύμφωνα με πληροφορίες 24 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Άργους και 9 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ναυπλίου, διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που δεν δέχονται να εμβολιαστούν, παρέλαβαν σήμερα χαρτί στο οποίο τους κοινοποιεί το Υπουργείο Υγείας την αναστολή εργασίας τους.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς. Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, η πάροδος του χρονικού περιθωρίου που είχε τεθεί ως την 1η Σεπτεμβρίου ώστε να εμβολιαστούν ή να κλείσουν το ραντεβού τους, συνέβαλε σε μια μικρή, σύντομη κούρσα εμβολιασμών στους υγειονομικούς. Είναι ενδεικτικό ότι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια οι ανεμβολιάστοι εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 3.900, όμως ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς μειώθηκε κατά 50%.

Όμως παράλληλα, για την ίδια υγειονομική περιφέρεια κατατέθηκαν 640 αιτήματα εξαίρεσης για ιατρικούς λόγους εκ των οποίων το 85% απορρίφθηκε.

Ποιες κατηγορίες έχουν διορία έως 15/9 για την πρώτη δόση

Σύμφωνα, ωστόσο, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Παρασκευή 27 Αυγούστου, συγκεκριμένες κατηγορίες υγειονομικών έχουν διορία έως τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου να λάβουν την πρώτη ή μοναδική δόση του εμβολίου.

Πρόκειται για εργαζόμενους στα ΚΑΠΗ, σε μονάδες ψυχικής υγείας, σε οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης, σε συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα και σε κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το εν λόγω ΦΕΚ «το προσωπικό κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 206 του ν. 4821/2021 που απασχολείται στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α' 96), στους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α' 74), στους συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα του άρθρου 58 του ν. 4139/2013, στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 (Α' 103), καθώς και στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Το υπόχρεο προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο».

Παράλληλα τονίζεται πως για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους από το προσωπικό των ανωτέρω φορέων η προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών ξεκίνησε στις 27.8.2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr έχουν σταλεί διευκρινίσεις στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές και τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία ότι η συγκεκριμένη παράγραφος που περιλαμβάνεται στο επίμαχο ΦΕΚ δεν τις αφορά και θα πρέπει το προσωπικό τους να είναι εμβολιασμένο την 1/9 ώστε να συνεχίσει να απασχολείται κανονικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει η αναστολή σύμβασης εργασίας για 3 μήνες με ανάλογη στέρηση αποδοχών.

Τα κενά στα νοσοκομεία

Η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής για τους εργαζόμενους που δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν σηματοδοτεί την σύνταξη και την αποστολή εκατοντάδων εγγράφων ανά Υγειονομική Περριφέρεια προς τους υγειονομικούς από σήμερα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δομών υγείας βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα για το πως θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο, πως θα απομακρυνθούν οι ανεμβολίαστοι και πώς θα καλυφθούν το συντομότερο δυνατό τα κενά.

Έτσι, τα χιλιάδες κενά που προφανώς προκύπτουν -και τα οποία θα καταγραφούν με ακρίβεια το επόμενο 48ωρο- και η κάλυψή τους αποτελεί το πρώτο από σειρά μείζονων ζητημάτων προς άμεση διαχείριση από την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει το επόμενο διάστημα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ με τη μετακίνηση του προσωπικού εντός της ίδιας ΥΠΕ για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν.

Παράλληλα, προβλέπεται η είσοδος νέου δυναμικού, εμβολιασμένου, με τρίμηνες συμβάσεις αλλά ακόμα και ανάθεση ορισμένων υπηρεσιών σε δομές του ιδιωτικού τομέα για όσο χρειαστεί. Και καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν σταματά, δίδεται η δυνατότητα σε όσους εμβολιαστούν εκπρόθεσμα αλλά άμεσα (εντός δηλαδή των επόμενων 24ωρων) να επιστρέψουν στο πόστο τους 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Αντιδράσεις

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Ο Μιχάλης Γιαννάκοςυπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", πραγματοποίησε συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου. «Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. «Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ