ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΥΑ Ναυπλίου: "Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:11:00 μ.μ. | | |
ΔΕΥΑ Ναυπλίου: "Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο"
"Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", με την επισήμανση αυτή η ΔΕΥΑ Ναυπλίου υπενθυμίζει την σημασία του νερού, του πολυτιμότερου αγαθού στη φύση.

Συχνά για το νερό χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός «λευκός χρυσός» χάρις στη ζωτική του σημασία στην υγεία και στο περιβάλλον. Αν και για εμάς θεωρείται αυτονόητη η πρόσβαση σε καθαρό νερό και έχουμε την αίσθηση της αφθονίας του, για εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο το πόσιμο νερό είναι δυσεύρετο και μάλιστα με την πάροδο του χρόνου τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.

Η κρίση του πόσιμου νερού συνδέεται τόσο με τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητάς του, όσο και με την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Μία βασική αιτία της διαρκούς μείωσης των αποθεμάτων νερού είναι οι κλιματικές αλλαγές οι οποίες οφείλονται κυρίως στο φαινόμενο του θερμοκηπίου: Η αύξηση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα οδηγεί σε συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας της γης η οποία με τη σειρά της αφενός αυξάνει δραματικά την ταχύτητα κατά την οποία λιώνουν οι πάγοι του πλανήτη και αφετέρου διαταράσσει τις διαδικασίες της υδατόπτωσης και εξάτμισης και κατά συνέπεια τα συστήματα των υδάτινων πόρων. Εκτός από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα αποθέματα ύδατος στον πλανήτη μειώνονται εντυπωσιακά εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται έντονα από τον άνθρωπο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα που ο πληθυσμός της γης έχει τετραπλασιαστεί.

Σύμφωνα με έρευνες του ΟΗΕ, της Unesco και άλλων ερευνητικών κέντρων, προκύπτουν τα εξής αποθαρρυντικά αποτελέσματα:

- Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1/7 του συνολικού πληθυσμού) δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, μην μπορώντας να καλύψουν πρωταρχικές τους ανάγκες. Τα 232 εκατομμύρια από αυτούς προέρχονται από 26 χώρες του Τρίτου Κόσμου.

- Το 80% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών υποφέρει από ασθένειες που συνδέονται με το νερό ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με το νερό

- 18 χώρες της Αφρικής και της Ασίας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση αποθεμάτων σε νερό

- 400 εκατομμύρια παιδιά (σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου) στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν

- 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής

2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής

- Το 20% των επιφανειακών νερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από ρύπανση

- Καθημερινά, γυναίκες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να εξασφαλίσουν νερό στις οικογένειές τους αφιερώνουν συνολικά 200.000.000 ώρες κουβαλώντας βαριά φορτία νερού. Μάλιστα, η δυσκολία εύρεσης μη μολυσμένου νερού αναγκάζει τα κορίτσια να εγκαταλείψουν πολύ νωρίς το σχολείο για να ασχοληθούν με αυτό.

- Το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια και η ζήτηση για νερό θα αυξάνεται κατά 64m3 / έτος

Το νερό στην Ελλάδα

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δε στερείται υδάτινων πόρων, ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά μελλοντικά προβλήματα είναι απαραίτητη η ορθολογική διαχείριση του νερού τόσο από το κράτος όσο και από κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Στη χώρα μας, γίνεται σπατάλη νερού σε πολύ έντονο βαθμό κυρίως μέσα από τη γεωργία και τη βιομηχανία, κι αυτό συμβαίνει παράλληλα με την μόλυνση των υδάτων που προκαλούν οι γεωργικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της γεωργίας δεσμεύει το 86% των αποθεμάτων νερού, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 24%. Το υπόλοιπο 14% προορίζεται για χρήση βιομηχανική, ενεργειακή και αστική. 

Τέλος, στο πρόβλημα της κατασπατάλησης νερού στην Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας η βροχόπτωση και η ζήτηση νερού είναι αντιστρόφως ανάλογες, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Ας το προστατεύσουμε…
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ