V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας: Επίσκεψη στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής και στην Εθνική Πινακοθήκη

Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας: Επίσκεψη στο 1ο Συμποσίο Γλυπτικής και στην Εθνική Πινακοθήκη
Το Καλλιτεχνικό Σχολείο το οποίο «γεννήθηκε» στις αρχές του Σεπτεμβρίου στο Νομό Αργολίδος και στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο της Προσύμνης, έκανε την πρώτη του εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στο Ναύπλιο. 
Οι Γλύπτες, που επί 3 εβδομάδες είχαν δουλέψει τα γλυπτά τους και τα είχαν ολοκληρώσει μέσα στο πλαίσιο των εργασιών του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής, περίμεναν τους μαθητές και συνομίλησαν μαζί τους παρουσιάζοντας ο καθένας ξεχωριστά το έργο τους.
Συγκεκριμένα οι μαθητές ξεκίνησαν την επίσκεψή τους συνομιλώντας με τον καταξιωμένο Γλύπτη Χρήστο Λαζαράκη, ο οποίος μίλησε στους υποψήφιους αυριανούς καλλιτέχνες, μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου, τόσο για το δικό του έργο, όσο και για την Τέχνη της Γλυπτικής στο μάρμαρο, η οποία δημιουργείται στην Ελλάδα από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους έως και σήμερα. Τέχνη η οποία έχει ¨δώσει» αριστουργήματα προσδίδοντας μια μοναδική θέση στη χώρα μας στο χώρο του παγκόσμιου Πολιτισμού.
Ο καθηγητής του τμήματος των Αρχιτεκτόνων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Γλύπτης Τάκης Κοζόκος, παρουσίασε στους μαθητές ένα πρόγραμμα σχετικό με την έννοια της διαχρονικότητας των συμβόλων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών και τους ενθάρρυνε να ανακαλύψουν τη Τέχνη της Γλυπτικής.
Ο Τήνιος Γλύπτης Δημήτρης Σκαλκώτος, μίλησε στους μαθητές για σύνθεση και για όγκο, για ρυθμό, υφή στην επεξεργασία του μαρμάρου και περίοπτο τρόπο όρασης μιας γλυπτικής σύνθεσης. Μίλησε επίσης για την γοητευτική αλληλεπίδραση του φωτός σε ένα γλυπτό εξωτερικού χώρου, καθώς και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του.
Ο Ναυπλιώτης καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Δημούλης, εξήγησε στους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου για την Τέχνη του ανάγλυφου, απάντησε στα ερωτήματα τους και τους τόνισε την τεράστια σημασία που έχει για την πόλη του Ναυπλίου το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής, καθώς και για τη δημιουργία άλλων Συμποσίων Γλυπτικής μαρμάρου στο μέλλον.
Ο καταξιωμένος Γλύπτης Αθανάσιος Καλατζής, ο οποίος κατοικεί στην πόλη του Ναυπλίου και εργάζεται στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Επιδαύρου στον τομέα της αναστήλωσης των μνημείων, συνομίλησε με τους μελλοντικούς καλλιτέχνες αναπτύσσοντας την έννοια της αφαίρεσης στην Τέχνη και ιδιαιτέρα της Γλυπτικής. Έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για το έργο του, βασιζόμενοι τόσο στη φαντασία τους , όσο και στο συναίσθημά τους.
Τέλος οι νεαροί υποψήφιοι καλλιτέχνες συνομίλησαν με τον καθηγητή Γλυπτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Γλύπτη Έκτορα Παπαδάκη, ο οποίος παρουσιάζοντας το έργο του μίλησε για αναλογίες, κίνηση, φως και αρμονία, έννοιες που συνδέονται άρρηκτα με τη Γλυπτική Τέχνη από αρχαιοτάτων χρόνων έως τις μέρες μας. Μάλιστα προέτρεψε τους μαθητές να παρατηρούν τη φύση και να εμπνέονται από αυτή και να μη σταματήσουν να εργάζονται μέχρι να γίνουν και αυτοί καλλιτέχνες.
Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν πολύ, τόσο από τα γλυπτά, όσο και από τη γνωριμία τους με τους Καλλιτέχνες - Γλύπτες που είχαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους.
Η εκπαιδευτική εκδρομή τελείωσε στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης ιστορικό τέχνης και προϊσταμένη του Παραρτήματος κυρία Λαμπρινή Καρακούρτη, όπως επίσης και από τη εκπαιδευτικό καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και εκπρόσωπο του πολιτιστικού φορέα του Δήμου Ναυπλιέων κυρία Τίνα Γκιόλα. ΄
Οι μαθητές συνοδευτήκαν από τον Διευθυντή του Καλλιτεχνικού Σχολείου κύριο Γιώργο Γιαννακούλη και την καθηγήτρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου – εικαστικό κυρία Μάγδα Μάρα.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ