ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Ομιλία Ανδριανού στη βουλή για ενέργεια και δασικούς χάρτες (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 4:00:00 μ.μ. | | |
Ομιλία Ανδριανού στη βουλή για ενέργεια και δασικούς χάρτες (βίντεο)
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Το ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης των ενεργειακών μας αναγκών και αποθεμάτων έχει αυτονόητα τεράστια σημασία.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί συνδέεται με το κατ’ εξοχήν ζητούμενο της εποχής μας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που συνδέεται με τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου είναι προϋπόθεση ώστε να χαλιναγωγήσουμε τη διαδικασία που ήδη προκαλεί συχνές και εκτεταμένες καταστροφές και στην πατρίδα μας.

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές τα καλοκαίρια, οι νεροποντές και οι πλημμύρες που επακολουθούν, οι άκαιρες και έντονες ξηρασίες, οι παγετοί και οι χαλαζοπτώσεις συνθέτουν ήδη μια ζοφερή πραγματικότητα που επηρεάζει έντονα και αρνητικά τη ζωή όλων μας.

Αρκεί να υπενθυμίσω τις συχνές πλέον ζημιές στην αγροτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο από τα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή – μια εξέλιξη που καθιστά μεταξύ άλλων επιτακτική την επικαιροποίηση και του καταλόγου ασφαλίσιμων ζημιών του ΕΛΓΑ, καθώς οι αγρότες μας δίνουν κυριολεκτικά μάχη επιβίωσης έναντι αυτών των πρωτόγνωρων αντιπάλων.

Σ’ αυτή την παγκόσμια προσπάθεια, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, και στο πλαίσιο αυτό και η Ελλάδα, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αντιστοιχεί.

Αυτό το νόημα έχει και ο καθορισμός για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2030 κατά 38% όπως αποτυπώνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ένας στόχος που θα επιτευχθεί μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, του γνωστού προγράμματος «Εξοικονομώ», κτιρίων του δημοσίου, βιομηχανικών μονάδων και γραφείων, αλλά και της εφαρμογής σύγχρονων προδιαγραφών για θέρμανση και ψύξη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με την ενεργειακή αναβάθμιση του 3% των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης ετησίως καθώς και με τις νέες ενεργειακές προδιαγραφές για συμβάσεις αγοράς και μίσθωσης κτιρίων από δημόσιους φορείς, στόχος είναι οι νέες εξοικονομήσεις να αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 0,8% σε σχέση με την τελευταία τριετία.

Ταυτόχρονα, μέσω της εισαγωγής ανταγωνιστικών διαδικασιών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε τομείς με υψηλό δυναμικό όπως ο βιομηχανικός, ο τριτογενής τομέας, παρέχονται τα απαιτούμενα κίνητρα και οι ενισχύσεις για να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και η παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων.

Προϋπόθεση άλλωστε για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων είναι η πολύπλευρη διασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας. Κι αυτή η παράμετρος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σ’ αυτή την περίοδο που παγκοσμίως το κόστος παραγωγής ενέργειας έχει εκτοξευθεί επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει πρόσκαιρα χαρακτηριστικά, θυμίζω ότι η κυβέρνηση ήδη διαθέτει 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και συνολικά 500 εκατομμύρια για την στήριξη των νοικοκυριών, ενώ διαρκώς επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται η φαρέτρα των σχετικών μέτρων.

Οφείλουμε λοιπόν να ισορροπούμε ανάμεσα στην ανάγκη εξυπηρέτησης πολλαπλών ταυτόχρονα στοχεύσεων:

Να καλύπτονται με λογικό κόστος οι ενεργειακές ανάγκες των οικογενειών των επιχειρήσεων, των αγροτών στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα που αυξάνει το κόστος παραγωγής και βλέπουμε πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής η περίοδος ποτίσματος φτάνει ακόμα και τους 10 μήνες όπως έγινε φέτος, να αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο το τεράστιο ενεργειακό δυναμικό της χώρας μας, να απεμπλακόμαστε από εξωγενείς εξαρτήσεις, να δημιουργούμε τις θεσμικές προϋποθέσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αγορά παραγωγής και διάθεσης ενέργειας, να εναρμονίζουμε εγχώριες προβλέψεις και πρακτικές με το ενωσιακό δίκαιο.

Αυτές είναι οι κατευθύνσεις που διέπουν το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις που αφορούν τη ΔΕΗ με τρόπο που βελτιώνει ουσιαστικά τα οριζόμενα από τον προηγούμενο σχετικό νόμο.

Θέλω επίσης να σταθώ στις προβλέψεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των περιβαλλοντικών ελέγχων, όπου εισάγονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τον ενιαίο τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων εντός καθορισμένων προθεσμιών, αλλά και τη δυνατότητα βελτίωσης της περιβαλλοντικής διαχείρισης εντός συγκεκριμένης πάλι προθεσμίας χωρίς επιβολή προστίμου όταν διαπιστώνονται παραβάσεις για πρώτη φορά, οι οποίες βεβαίως δεν απειλούν με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις το περιβάλλον.

Η ενίσχυση της βεβαιότητας της εφαρμογής του νόμου σε συνδυασμό με τη δυνατότητα διόρθωσης σε εύλογο χρόνο, είναι εργαλεία που μπορεί να κλείσουν αποτελεσματικά τυχόν παραθυράκια διαφθοράς, να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τη δράση τους, αλλά και να ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες στη διαρκή προσπάθεια για την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στις προβλέψεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους δασικούς χάρτες. Είναι αναμφισβήτητα θετική η τετράμηνη παράταση που προβλέπεται για εσωτερικές διορθώσεις στο θεματικό περιεχόμενο των χαρτών, για υποβολή στις δασικές υπηρεσίες διοικητικών πράξεων που τυχόν έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες και για την άσκηση αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου.

Με επανειλημμένες παρεμβάσεις μου έχω αναδείξει προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες και στην Αργολίδα και αφορούν μεταξύ άλλων τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που αποδόθηκαν για καλλιέργεια χωρίς τίτλους, την ιδιομορφία της ύπαρξης ή μη του τεκμηρίου ιδιοκτησίας της γης υπέρ του δημοσίου και τους βοσκότοπους ή οικισμούς σε δασικές εκτάσεις.

Είναι θετικό ότι αποδεδειγμένα υπάρχει η βούληση να επιλυθούν με δίκαιο και οριστικό τρόπο αυτά τα ζητήματα ώστε οι δασικοί χάρτες στην τελική τους μορφή να συμβάλλουν με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στον κοινό στόχο της προστασίας του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας».
 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ