V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Η μέση τιμή της μεγαβατώρας το τελευταίο τετράμηνο έχει υπερτριπλασιαστεί!

Η μέση τιμή της μεγαβατώρας το τελευταίο τετράμηνο έχει υπερτριπλασιαστεί!
Εκτροχιάστηκε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) στο τετράμηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου. Στο διάστημα αυτό, με στοιχεία ως τις 28 Οκτωβρίου, η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας σκαρφάλωσε στα 138,18 ευρώ τη μεγαβατώρα από 45,13 ευρώ/MWh που ήταν στην αντίστοιχη περίοδο του 2020 (πηγή Energylive.cloud).


Παρουσιάζει, με άλλα λόγια, υπερτριπλασιασμό, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, αυτό το ανεξέλεγκτο πλέον άλμα στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να καθιστά «σταγόνα στον ωκεανό» τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προς το παρόν, μόνο για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Σε αυτό το σκηνικό, η ΔΕΗ 0,00%, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε μικρομεσαίου μεγέθους βιομηχανίες ότι αλλάζουν από την 1η Δεκεμβρίου οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος, που θα περιλαμβάνουν στο εξής και Ρήτρα Αναπροσαρμογής (ανάλογα με τη χονδρεμπορική τιμή), κάτι που σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό δυόμισι φορές παραπάνω από αυτό που πληρώνουν σήμερα. Είναι προφανές ότι αυτό θα οδηγήσει σε ντόμινο ανατιμήσεων σε αγαθά και προϊόντα, που ήδη έχουν πάρει την ανιούσα.

Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί στην ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του συνολικού χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ανοδική πορεία και της Αγοράς Εξισορρόπησης (σ.δ. εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος ενέργειας) από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα, μάλιστα, από 11 έως 17 Οκτωβρίου ξεπέρασε τα 20 ευρώ/MWh, δημιουργώντας πονοκέφαλο στους βιομηχανικούς καταναλωτές και στους μη καθετοποιημένους προμηθευτές.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, στην ευθύνη του οποίου ανήκει η Αγορά Εξισορρόπησης, το συνολικό κόστος των Λογαριασμών Προσαυξήσεων άρχισε να αυξάνεται την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου με 3 Οκτωβρίου, φθάνοντας τα 12,25 ευρώ/MWh, για να ανέλθει στα 14,67 ευρώ/MWh την επόμενη εβδομάδα και να «τσιμπήσει» άλλα 5,37 ευρώ/MWh στην εβδομάδα ως τις 17 Οκτωβρίου. Εάν το κόστος εξισορρόπησης σταθεροποιηθεί στα 20 ευρώ/MWh, εκτιμάται ότι η εγχώρια βιομηχανία θα αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας, ενώ και η λιανική τιμή ηλεκτρισμού θα επιβαρυνθεί με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.

Δύσκολο φθινόπωρο με ακόμη πιο ζόρικο χειμώνα

Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά το τελευταίο τρίμηνο κυμαίνονται, με βάση στοιχεία της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, από 30% έως 170%. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν προβλέπεται να ανακοπούν, αντίθετα, εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν σε μεγαλύτερα ύψη στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς, λόγω της αυξημένης ζήτησης τους χειμερινούς μήνες, οι χονδρεμπορικές τιμές παραδοσιακά είναι υψηλότερες την περίοδο αυτή από αυτές του φθινοπώρου. Προεξοφλώντας το γεγονός αυτό, η ενεργειακή αγορά υπερθεματίζει της συνέχισης της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και για το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2022.

Με δεδομένο τον υπερτριπλασιασμό της μέσης τιμής εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στο τετράμηνο Ιούλιος-Οκτώβριος έναντι του αντίστοιχου περσινού, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αν, για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό πλήρωσε πέρυσι 100 ευρώ για το ρεύμα και 50 ευρώ για τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ), τώρα, με την ίδια κατανάλωση, θα πληρώσει 300+50, δηλαδή 350 ευρώ, αντί 150 ευρώ. Οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις αυξάνονται ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται. Όσο πιο πολλές είναι οι τελευταίες τόσο πιο μεγάλη προκύπτει και η επιπλέον επιβάρυνση από τις συγκεκριμένες χρεώσεις, που υπολογίζεται σε περίπου 5% επί των συνολικών κιλοβατώρων.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι μεγάλες αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας, εξαιτίας της έκρηξης στην τιμή του φυσικού αερίου και της αύξησης στις τιμές των ρύπων, άρχισαν να σημειώνονται από τον Σεπτέμβριο και μετά, που σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι πολύ σημαντικό στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ενέργειας, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη στο επόμενο καθαρά χειμωνιάτικο τετράμηνο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου!

Ήδη η μέση χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας για τον μήνα Οκτώβριο διαμορφώνεται, τρεις μέρες πριν το κλείσιμο του μήνα, σε πάνω από 200 ευρώ. Ακόμη και με την προϋπόθεση ότι δεν θα παρατηρηθεί νέα αύξηση, η άνοδος σήμερα του ενεργειακού κόστους έναντι της μέσης χονδρεμπορικής τιμής στο τετράμηνο Ιούλιος-Οκτώβριος 2020 σχεδόν αγγίζει το τρομακτικό… 400%.

Για να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο απλουστευμένο παράδειγμα, ένας καταναλωτής που είχε πληρώσει πέρυσι στο χειμερινό τετράμηνο 100 ευρώ για το ρεύμα και 50 για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, θα πληρώσει φέτος, έχοντας την ίδια κατανάλωση, σχεδόν 400+50 ευρώ.

Όπως είναι αναμενόμενο, πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στο βαλάντιο των νοικοκυριών, η έκρυθμη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει τα εκτοξευόμενα κοστολόγια του ρεύματος θα υποχρεώσει και πληθώρα επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές τους, όχι μόνο λόγω του ανεβασμένου κόστους λειτουργίας αλλά και λόγω των επιπτώσεων που έχει το αυξημένο κόστος ενέργειας (όχι μόνο στο ρεύμα, αλλά και στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο) στη δική τους αλυσίδα προμήθειας πρώτων υλών.

Πηγή: euro2day.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ