ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Τι ετοιμάζει η ΕΤΑΔ για το εγκαταλειμμένο ακίνητο στην Αρβανιτιά του Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:15:00 μ.μ. | | |
Τι ετοιμάζει η ΕΤΑΔ για τον εγκαταλειμμένο ακίνητο στην Αρβανιτιά του Ναυπλίου
Στην 4η ενότητα «Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας» του 22ου συνεδρίου της Prodexpo, ο Θανάσης Κοντογεώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, ο Στέφανος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ και ο Γιώργος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Enterprise Greece συζήτησαν με το Γιάννη Ορφανό, Partner, Arbitrage Real Estate για τις ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε σχέση με την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, σε όλους τους κλάδους.
 
Ο Θανάσης Κοντογεώργης, έδειξε ως τρεις παράγοντες για την εξέλιξη της Δημόσιας Περιουσίας: Έναν δημόσιο τομέα που να ανταποκρίνεται στις κρίσεις, μια χώρα με ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική σύνεση και ανάπτυξη άνω του 6%» αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν εξασφαλιστεί 6 δισ. ευρώ για το κράτος πρόνοιας.
Το εν λόγω στέλεχος έκανε λόγο για έργα όπως:

*To Nέο Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο θα κατασκευαστεί πίσω από τον Άρειο Πάγο και θα υπηρετήσει την ψηφιακή ανάπλαση.
*Την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ και τη διεύρυνση του εμπορικών του χρήσεων.
* Την ανάπλαση της περιοχής γύρω από το Βοτανικό και στον Ελαιώνα.

Αποκάλυψε, δε, επίσης ότι υπάρχει project που είναι σε εξέλιξη σε σχέση με την κοινωνική στέγη, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, με την διαδικασία των ΣΔΙΤ, ενώ συμπλήρωσε ότι, με φόντο την ανάπτυξη των logistics, έχουν εξασφαλιστεί για 200 εκατ. ευρώ για βιομηχανικά πάρκα.
Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης τόνισε ότι σκοπός του φορέα που εκπροσωπεί είναι να αξιοποιεί την δημόσια περιουσία της Ελλάδας και αυτό γίνεται και σε συνεργασία των υπόλοιπων θυγατρικών εταιρειών του και με κριτήρια ιδιωτικού τομέα, καθώς πρόκειται για φορέα ανεξάρτητο από την κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, υποστήριξε, ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό τεχνοκρατικής αντίληψης με ευαισθησία για τη δημόσια αποστολή που θα πραγματοποιηθεί με περιβαλλοντικό άξονα, καθώς είναι σημαντικό για την μείωση του βλαβερού αποτυπώματος και την ενθάρρυνση της βιοποικιλότητας.

Ανέφερε, δε, ότι είναι σε εξέλιξη μια σοβαρή προσπάθεια για την αποτίμηση των ακινήτων του Υπερταμείου, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ και θα προσκληθεί και ο ιδιωτικός τομέας ως αρωγός, με στόχο την σωστή εκτίμηση της αξίας τους και την αναγνώριση των προβλημάτων τους, με στόχο να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Παράλληλα, ο Στέφανος Βλαστός επισήμανε ότι η ΕΤΑΔ διαθέτει 77.569 τίτλους ακινήτων, οι οποίοι έχουν τελείως διαφορετικές χρήσεις και αποτύπωμα, καθώς και άλλο βαθμό ωρίμανσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται μια σειρά από επιχειρηματικές μονάδες, τουριστικού ενδιαφέροντος, χιονοδρομικά, πλαζ, κάμπινγκ, Ξενία κλπ, επενδύει πλέον αρκετά χρήματα, σε σχέση με το παρελθόν, στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και στην προσπάθεια να γίνει αυτό πιο ελκυστικό στους ενδιαφερόμενους.

Ανέφερε, δε, παραδείγματα επενδύσεων από πλευράς ΕΤΑΔ στο Χιονοδρομικό Κέντρου στον Παρνασσό, στο Ναύπλιο, στην πλαζ της Αρβανιτιάς, καθώς και στα ανθοπωλεία της Βουλής που θα αποκτήσουν πιο ''πολιτιστικό'' χαρακτήρα και θα αναδείξουν τον χώρο.

Ωστόσο, υποστήριξε πως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος όπως πχ τα 28.000 καταπατημένα ακίνητα της ΕΤΑΔ, με παραδείγματα την πλαζ Βουλιαγμένης, ή κτίρια στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας, μια υπόθεση που διήρκεσε πάνω από 20 χρόνια, τονίζοντας ότι, πέρα από την αξιοποίηση, χρειάζονται λύσεις σε θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης.

Από τη δική του πλευρά, ο Γιώργος Φιλιόπουλος, υποστήριξε ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πολύ ενθαρρυντικά για τις επενδύσεις στα ακίνητα, καθώς, παρά το γεγονός ότι η πανδημία έβαλε αρχικά φρένο σε σπουδαία επενδυτικά πλάνα, από την άνοιξη του 2021 υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ενδιαφερόμενων, με κορυφαίο τον ενεργειακό τομέα, ειδικά τις ΑΠΕ, και τον τουρισμό.

Ο κ. Φιλιόπουλος, βέβαια τόνισε ότι επειδή υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις, δημιουργείται και η ανάγκη για χώρους εγκατάστασης αυτών των επενδύσεων, προσθέτοντας ότι αυτοί οι χώροι είναι περιορισμένοι και ο χρόνος για την ανταπόκριση της πολιτείας στις ανάγκες των επενδυτών είναι λίγο περισσότερος απ΄ ό,τι πρέπει, ειδικά σε σχέση με το τι συμβαίνει στο εξωτερικά. Eιδικότερα, η μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για χώρους βιομηχανικών επενδύσεων.

Τη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Γιάννης Ορφανός, Partner, Arbitrage Real Estate πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo που διεξάγεται στις 25-26 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ