ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Μειωμένη παραγωγή στις Ναβαλίνες αναμένεται και στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:54:00 μ.μ. | | |
Μειωμένη παραγωγή στις Ναβαλίνες αναμένεται και στην Αργολίδα
Με πολύ καλές τιμές παραγωγού ολοκληρώνεται η σεζόν στα πορτοκάλια Βαλέντσια, ενώ έχει αρχίσει και υπάρχει κινητικότητα για τις Ναβαλίνες.


Ο Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός εσπεριδοειδών, μεταξύ άλλων και Ναβαλίνας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως εντός ολίγων ημερών ετοιμάζονται αρκετοί παραγωγοί να αρχίσουν τις κοπές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή είναι μειωμένη από τα στοιχεία που διαθέτει, τόσο στη Λακωνία, όσο και σε άλλες περιοχές (π.χ. Μεσολόγγι). Ο κ. Μπλέτας εκτιμά πως οι τιμές εκκίνησης θα είναι ικανοποιητικές και ίσως προσεγγίσουν τις περσινές, που ειδικά στο νομό Λακωνίας, ήταν αυτή την εποχή στα 38 λεπτά ανά κιλό. Οι αποδόσεις στις Ναβαλίνες μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 8-11 τόνων το στρέμμα, όμως ο μέσος όρος στη Λακωνία, αφορά ως επί το πλείστον αποδόσεις στους 5-6 τόνους το στρέμμα. Η ποιότητα αναμένεται και φέτος καλή, όμως η παραγωγή θα είναι μειωμένη, όπως προ-είπαμε, λόγω των ζημιών από τους παγετούς, αλλά και μετέπειτα τους καύσωνες του καλοκαιριού. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι κοπές στα τελευταία πορτοκάλια Βαλέντσια, που αφορούν τη Λακωνία, με τις πράξεις να αφορούν τιμές στο 60λεπτο για τον παραγωγό, ίσως και παραπάνω.

Μειωμένη παραγωγή αναμένεται και στη περιοχή της Αργολίδας. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θωμάς Φάκλαρης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδας, ανά περιοχή η κάμψη της παραγωγής σε σχέση με πέρσι, θα αγγίξει το 30-50%. 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι κοπές θα αρχίσουν δειλά-δειλά σε δυο-τρεις ημέρες, με καλές ποιότητες, λόγω και των τελευταίων ευεργετικών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή, μη προκαλώντας προβλήματα. Σε σχέση με τις τιμές, όπως αναφέρει ο κ. Φάκλαρης, υπάρχει η πεποίθηση πως θα είναι πολύ καλές για τον παραγωγό. Σημειωτέον πως οι πρώτες Ναβαλίνες της Αργολίδας προορίζονται για εξαγωγή, αφού πρώτα μπουν στο φούρνο.

Στην Άρτα η παραγωγή έχει οψιμίσει και οι πρώτες κοπές Ναβαλίνας δεν αναμένονται πριν τις αρχές Νοεμβρίου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας, φέτος θα υπάρξει σημαντική μείωση της παραγωγής, της τάξης του 40 με 50% από πέρσι, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη. Ποιοτικά προβλήματα δεν υπάρχουν, μας εξηγεί ο ίδιος, ενώ για τις τιμές και το εμπόριο είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις.

Τέλος, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτες οι κοπές. Εδώ το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αναφέρει πως εδώ και δυο ημέρες μεγάλος εξαγωγέας έκανε μια πρώτη κοπή για φούρνο, με το προϊόν όμως να προορίζεται για την εσωτερική αγορά. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Μεσογίτης, παραγωγός-έμπορος από τα Καλύβια Αγρινίου που ο ίδιος έχει μια παραγωγή κάθε χρόνο 600-700 τόνους σε Ναβαλίνα, υπάρχει κάμψη στις αποδόσεις, όμως τη διαφορά από πέρσι φαίνεται πως θα καλύψουν τα νεαρά δέντρα, που γίνονται παραγωγικά. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μεσογίτης, η ζήτηση είναι ήδη ζωηρή και αρκετοί εξαγωγείς βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή για να δουν κτήματα και να κάνουν τις πρώτες κουβεντες. 

Η ποιότητα στην περιοχή αναμένεται και πάλι εξαιρετική, ενώ φέτος το καλό είναι πως το ξεκίνημα θα γίνει χωρίς κάποιο περιορισμό στις διεθνείς αγορές, όπως έγινε πέρσι δηλαδή λόγω του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως πέρσι, οι πρώτες τιμές για τις Ναβαλίνες στην περιοχή, ήταν στα 30 λεπτά το κιλό καθαρά στον παραγωγό, όμως εν συνεχεία πιέστηκαν και έπεσαν και κάτω από τα 15 λεπτά.

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ