ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Αργολίδα: Το σπήλαιο Καπαρελίου με τον πλούσιο διάκοσμο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:55:00 π.μ. | | |
Αργολίδα: Το σπήλαιο Καπαρελίου με τον πλούσιο διάκοσμο
Το σπηλαίο βρίσκεται στο χωριό Καπαρέλι προς τα αριστερά των τελευταίων σπιτιών του, σε υψόμετρο 440 μ. και υπάγεται στο Δήμο Άργους Μυκηνών. 

Το σπήλαιοβάραθρο ήταν γνωστό στους κατοίκους της περιοχής με το όνομα ¨Τρύπα¨ στην οποία έριχναν κάθε τι άχρηστο και ακάθαρτο. Ο κάτοικος του χωριού Δ. Καπαρέλλος, μετά την επίσκεψη του στο σπήλαιο των Ιωαννίνων σκέφτηκε ότι θα μπορούσε και η ¨Τρύπα¨ του χωριού του να κρύβει υπόγειους θησαυρούς σαν αυτούς του σπηλαίου Περάματος.

Επειδή το κατακόρυφο βάθος του δεν ήταν προσιτό χωρίς τεχνικά μέσα, ένωσαν αρκετές ξύλινες σκάλες και κατέβηκαν σ΄αυτό. Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσαν ότι, αν και δεν είχε το μέγεθος του Σπηλαίου Περάματος, δεν υστερούσε όμως σε διάκοσμο. Το γεγονός έγινε γνωστό στον επιχειρηματία και κάτοικο Ναυπλίου κ. Ι. Προύντζο, ο οποίος παρακάλεσε τηλεφωνικώς την κ. Α. Πετροχείλου να το επισκεφθεί. Η κ. Πετροχείλου κατά την επίσκεψη της στις 16 Αυγούστου 1978 το χαρακτήρισε αξιόλογο από τουριστικής πλευράς και πραγματοποίησε προκαταρκτικές μετρήσεις με βοηθούς τους κατοίκους του χωριού: Δ.Καπαρέλλο, Γ. Νάση και Β. Νάση. Η ολοκλήρωση χαρτογράφησης πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1979 με βοηθούς: Τον Πρόεδρο Κοινότητος Σπυρ. Καπαρέλλο, τον Αντιπρόεδρο Παν. Μπούρη, το Δημοδιδάσκαλο Χρ. Κολιγλιάτη και τους κατοίκους του Χωριού Γ. Γιαννακόπουλο και Μιχ. Δ. Καπαρέλλο, με εντολή Ε.Σ.Ε και χορηγία της τότε Κοινότητος Καπαρελίου.

Η γύρω από το σπήλαιο περιοχή είναι σχεδόν επίπεδη με ελαιόδεντρα. Το στόμιο του σπηλαίου έχει πλάτος 3.5 χ 2.5 μ.Στα δύο μέτρα βάθος περιορίζεται σε πλάτος 2.5 χ 1.5 μ. Από το σημείο αυτό το κατακόρυφο βάθος του είναι 9.60μ.Το εσωτερικό του βαράθρου αποτελείται από ένα επιμήκη τεράστιο θάλαμο, που χωρίζεται, στο κέντρο του περίπου σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα, σε κυκλικό σχήμα, έχει διαστάσεις 23 χ 20 χ 16 μ. (μήκος, πλάτος, ύψος). Το δάπεδο του είναι πολύ κατηφορικό ως τα 14 μ. μήκος, εξαιτίας των άχρηστων υλικών, το υπόλοιπο είναι σχεδόν επίπεδο καλυμμένο με χώμα. Οι πανύψηλοι τοίχοι του είναι καλυμμένοι με πλουσιότατο στολισμό από ογκώδεις κολώνες σταλακτίτες και εντυπωσιακές ¨μέδουσες¨(σταλακτική μορφή που θυμίζει μέδουσα).Στο τέλος του δεξιού τοίχου του υπάρχει εσοχή, που την περιστοιχίζουν ωραιότατες κολώνες. Απόκοσμο θέαμα παρουσιάζουν οι ακτίνες του ηλίου, όταν εισχωρούν σ΄ αυτό κατακόρυφα.
Το δεύτερο τμήμα του έχει διαστάσεις 29 χ 24 χ 15 μ. Μέχρι τη μέση της έκτασής του, το δάπεδο είναι σχεδόν επίπεδο και προσχωμένο από παχύ στρώμα χώματος. Σ΄ ένα σημείο του, προς το κέντρο, και σε άλλα προς το δεξιό τοιχίο του, υπάρχουν μικροκοιλότητες που μαρτυρούν την απορρόφηση των νερών, που εισχωρούν από το στόμιο του τους χειμερινούς μήνες. Κατά το φθινόπωρο, που είναι η εποχή της μεγάλης ξηρασίας, το δάπεδο του ξεραίνεται και σκάζει παρουσιάζοντας πολυγωνικό δάπεδο (SOL POLYGONE).

Οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι από θαυμάσιο σταλακτικό στολισμό. Η υπόλοιπη έκταση του είναι ανηφορική. Σχηματίσθηκε από ογκόλιθους, που έχουν αποσπασθεί από τη οροφή και έχουν καλυφθεί απόσταλαγματική ύλη και σταλαγμίτες σε διάφορα μεγέθη. Συγκροτήματα από τεράστιους σταλαγμίτες και κολώνες, σε κλιμακωτό περιβάλλον, πλαισιώνουν τους μικρότερους, παρουσιάζοντας θαυμάσιο πολύχρωμο σύνολο. Όπως διαπιστώθηκε, εξαιτίας της υψηλής θολωτής οροφής του (15μ)έχει θαυμάσια ακουστική.

Το σπηλαιοβάραθρο σχηματίσθηκε από διάβρωση. Τα νερά εισχώρησαν από όλη την έκταση της οροφής του και διέφυγαν από μικρές καταβόθρες διανοιγμένες σε διάφορα μέρη του δαπέδου του, προς χαμηλότερα επίπεδα. Σήμερα η οροφή του σταγονορρέει ελάχιστα εξαιτίας του μικρού πλέον πάχους του υπερκειμένου εδάφους.

Το μόνο τμήμα της οροφής που συνεχίζει κανονικά να σταγονορρέει είναι το στολισμένο προς το τέλος του δεύτερου τμήματος. Το στόμιο του διανοίχθηκε πολύ αργότερα από κατακρήμνιση της οροφής του.

Είναι το μόνο σημείο που εισχωρούν ελεύθερα αρκετά νερά κατά την εποχή των βροχοπτώσεων, τα οποία διαφεύγουν από μικρές καταβόθρες. Παράλληλα προσκομίζουν αρκετή ποσότητα επιφανειακών χωμάτων και τη συσσωρεύουν στο δάπεδό του. Έτσι, το έχουν προσχώσει σε αρκετό πάχος.

Το κοίλωμα του σπηλαιοβαράθρου εκτείνεται από Ν. προς Β. σε ευθεία γραμμή μήκος 53 μ. οι διάδρομοι του έχουν μήκος 200 μ.Η έκταση του καλύπτει 1.100 τετραγωνικά μέτρα.
Η θερμοκρασία του κατά το μήνα Δεκέμβριο ήταν 15ο, η υγρασία 85ο.

Το σπηλαιοβάραθρο ¨Τρύπα, Καπαρελλίου χαρακτηρίστηκε Τουριστικό Διεθνούς ενδιαφέροντος, γιατί: Αποτελείται από μία εκτεταμένη σάλα χωρίς εμπόδια από δάπεδό της, με θαυμάσιο στολισμό στους τοίχους της. Έχει στο τέλος της σε κλιμακωτή διάταξη, συγκεντρωμένο συγκρότημα από πελώριους σταλαγμίτες και κολώνες, σε θαυμάσια πολύχρωμα συμπλέγματα, που προσδίδουν μεγαλοπρέπεια ασύλληπτη. Σε συνδυασμό με τη θαυμάσια ακουστική της επιτρέπει την υπόδειξη της τουριστικής αξιοποίησης του, κατά τρόπο, που να είναι δυνατό να εκτελούνται σε ορισμένη εποχή του χρόνου, - κατά προτίμηση καλοκαίρι,- συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, με τοποθέτηση κινητών ξυλένιων εδράνων για τους ακροατές. Το στολισμένο από σταλαγμίτες συγκρότημα, θα διαρρυθμιστεί κατά το καλύτερο τρόπο, για σκηνικό και για την εγκατάσταση των εκτελεστών. Ο φωτισμός του κρυφός και καλλιτεχνικός θα είναι λευκός, για την επίδειξη των χρωμάτων του στολισμού του. Όμως κατά την εκτέλεση του προγράμματος, θα φωτίζεται με αυτόματα εναλλασσόμενο έγχρωμο φωτισμό. Έτσι οι ακροατές θα απολαμβάνουν μουσική εκτέλεση ή θεατρική παράσταση σε ονειρικό περιβάλλον.

Αρ. Σπηλ. Μητρώου 6.544
Φώτο Δήμος Άργους Μυκηνών via facebook
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ