Μάλιστα το σπάνιο αυτό περιστατικό δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό οφθαλμολογίας «Ophthalmology Journal». Λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση ο επικεφαλής της ομάδας των Ελλήνων γιατρών διαπρεπής Χειρουργός Οφθαλμίατρος κύριος Γιάννης Μάλλιας, δέχθηκε πρόσκληση και θα παρουσιάσει την πρωτοποριακή επέμβαση στο παγκόσμιο συνέδριο οφθαλμολογίας «World Ophthalmology Congress» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ορλάντο των ΗΠΑ, 13-15 Ιουνίου 2022!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος στο «Ophthalmology Journal» ο 80χρονος εμφάνισε και στα δυο μάτια μορφώματα, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου μεγάλωναν και πίεζαν το βολβό παραμορφώνοντας τον κερατοειδή χιτώνα.
«Ο ασθενής, λόγω της παραμόρφωσης αυτής, έχανε σταδιακά την όρασή του και απειλούνταν με ολική τύφλωση αν δεν αντιμετωπιζόταν άμεσα η κατάσταση» αναφέρει ο πρωτοπόρος χειρουργός οφθαλμίατρος κύριος Μάλλιας, και προσθέτει.
«Μετά από μαγνητική τομογραφία καθώς επίσης και κλινική εξέταση, διαπιστώθηκε ότι τα μορφώματα αυτά οφείλονταν σε κήλη του λίπους του κόγχου κάτω από τον επιπεφυκότα (επιφανειακός χιτώνας του ματιού)».
Η πάθηση είναι σπάνια, αυτό όμως που κάνει το περιστατικό ιδιαίτερο και δεν έχει περιγραφεί άλλο στη διεθνή βιβλιογραφία είναι το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο ασθενή τα μορφώματα μεγάλωσαν σε τέτοιο σημείο και πίεζαν τόσο πολύ τους οφθαλμικούς βολβούς με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην βλέπει.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο ασθενής έπρεπε να υποβληθεί σε δύσκολη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των μορφωμάτων. Η πολυπλοκότητα της επέμβασης ανέβαζε τον βαθμό κινδύνου καθώς μια πιθανή αιμορραγία θα δημιουργούσε οπισθοβολβικό αιμάτωμα το οποίο θα είχε ολέθριες συνέπειες για την όραση του ασθενούς.
Η χειρουργική επέμβαση, η οποία έγινε την ίδια μέρα και στους δύο οφθαλμούς, πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, διήρκησε 1,5 ώρα και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Ο ασθενής παρουσίασε αμέσως βελτίωση στην όραση του και αποχώρησε δυο ώρες αργότερα με τα μάτια του ανοιχτά! Η βελτίωση αυτή συνεχίστηκε το επόμενο διάστημα και η όραση του ασθενούς αποκαταστάθηκε πλήρως τις επόμενες ημέρες.
Πέρα όμως από την απώλεια όρασης, τα μορφώματα είχαν επηρεάσει την εικόνα και τη ψυχολογία του ασθενή. Έτσι λοιπόν κατά την διάρκεια της πρωτοποριακής αυτής επέμβασης υπήρξε από την πλαστικό χειρουργό κυρία Δέσποινα Τζιβαρίδου, σημαντική βελτίωση στο αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο συνέβαλε στη βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενούς.
«Επίσης μετά την επιτυχή αφαίρεση των μορφωμάτων πέρα από το αισθητικό μέρος υπήρξε πλήρης αποκατάσταση της όραση πράγμα το οποίο δεν ήταν δεδομένο από την αρχή» διευκρινίζει ο κύριος Μάλλιας και καταλήγει « Τα στοιχεία αυτά κάνουν το περιστατικό μοναδικό για αυτό και λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του δέχθηκα την πρόσκληση να το παρουσιάσω στο παγκόσμιο συνέδριο Οφθαλμολογίας στο Ορλάντο των ΗΠΑ».
Η επέμβαση, πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Αθηνών Κλινική Παλαιού Φαλήρου.
Πηγή: mallias.gr