Ολοκληρώνεται το Σάββατο στο Ναύπλιο το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τη Σχολή Θεατρικών Σπουδών, με παράσταση και εργαστήριο από την ομάδα "Οι δύτες" της Φαίης Τσίτου.
Η δραματοποιημένη αφήγηση με χάρτινες φιγούρες, κούκλες και αντικείμενα “Παρθεναγωγείο Βόλου - Ενα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση” είναι για εφήβους και ενήλικο κοινό. Ξεκινά στις 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα “Λήδα Τασοπούλου”, με είσοδο ελεύθερη.
Στις αρχές του 20ου αιώνα επιχειρείται για πρώτη φορά η εφαρμογή των αρχών του εκπαιδευτικού δημοτικισμού στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1908, ο νεαρός Αλέξανδρος Δελμούζος φτάνει στον Βόλο για να αναλάβει τη διεύθυνση του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου. Το καινοτόμο παιδαγωγικό σύστημα που ακολουθείται στο σχολείο οδηγεί στην κατάργηση του το 1911. Η παράσταση βασίζεται στην αλληλογραφία του πρωτοπόρου παιδαγωγού με προσωπικότητες της εποχής του και με τη μετέπειτα σύζυγο του Φροσύνη, σε προφορικές μαρτυρίες των πρώην μαθητριών, καθώς και στα πρακτικά της δίκης του Ναυπλίου. Βασική πηγή για το κείμενο της παράστασης υπήρξε το δίτομο έργο του Χαράλαμπου Χαρίτου «Το παρθεναγωγείο του Βόλου». Οι συντελεστές είναι οι: σκηνοθεσία, εμψύχωση, δραματουργική επεξεργασία, κούκλες: Φαίη Τσίτου, σκηνικά, κούκλες, φώτα, βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Μπουνάτσος, ηχογραφημένες φωνές: Γιάννης Καραούλης, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Γιώτα Φέστα, Στέφανος Μπαρμπαλιάς, Γιάννης Μπαρμπαλιάς, Βασίλης Μπουνάτσος, Φαίη Τσίτου.
Την ίδια ημέρα πριν την παράσταση θα γίνει δίωρο εργαστήριο χάρτινου θεάτρου για τους φοιτητές του ΠΜΣ.
Το επόμενο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου θα γίνει στην Καλαμάτα 22 - 29 Μαΐου 2022. Ηδη έχει ξεκινήσει η διοργάνωση του επόμενου θεσμού και έχουν γίνει επαφές με τις ενώσεις κουκλοθέατρου την Ελλάδα (Unima Hellas) και το εξωτερικό (Unima International) και μετά τις 15 Δεκεμβρίου θα υπάρχει εικόνα των συμμετεχόντων και του προϋπολογισμού.