ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Ανδριανός στη Βουλή για κτηνοτρόφους, αγροτικά θέματα, συνδεδεμένη και εργάτες γης (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:32:00 π.μ. | | |
Ανδριανός στη Βουλή για κτηνοτρόφους, αγροτικά θέματα, συνδεδεμένη και εργάτες γης (βίντεο)
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα μέτρα διευκόλυνση και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κατ’ αρχάς να ξεκινήσω ευχόμενος κι εγώ γρήγορη ανάρρωση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό, και βεβαίως γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους συμπολίτες μας που νοσούν.

Το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα δίνει ουσιαστικές, δίκαιες και αποτελεσματικές λύσεις σε έντονα και επίμονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή και ιδίως ο κτηνοτροφικός τομέας. Κι εδώ θέλω να επισημάνω τη σημαντική θετική συμβολή του Υπουργού, των Υφυπουργών, των υπηρεσιακών παραγόντων και βεβαίως και της πρώην Υπουργού, της Φωτεινής Αραμπατζή.

Η στήριξη του αγροτικού κόσμου είναι άλλωστε αποδεδειγμένη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θυμίζω, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, τις άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, με την έκτακτη ενίσχυση 30 εκατομμύριων ευρώ σε κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων και 15,5 εκατομμυρίων ευρώ σε χοιροτρόφους. Όπως και τις επιστρεπτέες προκαταβολές που ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια.

Θυμίζω επίσης ένα σωστό βήμα που έγινε, ένα πρώτο βήμα για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και αφορά περίπου 200.000 παραγωγούς, οι οποίοι βέβαια είναι μέλη συνεταιριστικών σχημάτων – ένα μέτρο που κοστίζει γύρω στα 50 εκ. ευρώ.

Θυμίζω επίσης τα μέτρα που ελήφθησαν για τις τιμές του γάλακτος, όπου από τα 0,75 ευρώ έχει φτάσει έως και το 1,30 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και τις συντονισμένες προσπάθειες στο ευρωπαϊκό επίπεδο της ηγεσίας του Υπουργείου για την επιδότηση των ζωοτροφών.

Η κυβέρνηση εμπράκτως λοιπόν αντιλαμβάνεται την κτηνοτροφία και ευρύτερα την πρωτογενή παραγωγή ως έναν ζωτικό κλάδο που συνεισφέρει σημαντικά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας.

Άλλωστε τα κτηνοτροφικά μας προϊόντα, όπως άλλωστε και ευρύτερα τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία και με κάθε ευκαιρία κατακτούν τις εγχώριες και της διεθνείς αγορές κερδίζοντας την προτίμηση και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Κι εδώ πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ και να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για την προστασία προϊόντων όπως η φέτα, γιατί τα τελευταία γεγονότα, να βλέπουμε δηλαδή ελληνικές εταιρίες να νοθεύουν τη διαδικασία παραγωγής της φέτας είναι πραγματικά απογοητευτικά, και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ σκληροί, και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι πολύ αυστηροί στους ελέγχους.

Κι αυτή η πίστη στις δυνατότητες του πρωτογενούς μας τομέα, θα αποτυπωθεί και τα αποτελέσματα της νέας εθνικής στρατηγικής για την κτηνοτροφία που στόχο έχει την στήριξη του Έλληνα κτηνοτρόφου, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και των νέων επενδύσεων, την παραγωγή προστιθέμενης αξίας, την καθετοποίηση και την πιστοποίηση, την εξωστρέφεια και το άνοιγμα σε νέες αγορές.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, της εμπιστοσύνης προς τον Έλληνα κτηνοτρόφο και της βούλησης για αποτελεσματική επίλυση των επίμονων προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει, κινείται και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Με τις προβλέψεις του, δίνει λύση στο πρόβλημα της αχρείαστης γραφειοκρατίας, του υψηλού κόστους και της αβεβαιότητας που συνεπάγονταν οι μέχρι σήμερα ισχύουσες ρυθμίσεις για τα πρόχειρα καταλύματα ζώων, που αφορούν την πλειονότητα της εγχώριας παραγωγής – με κάποιες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσοστό επί του συνόλου μέχρι και στο 80%. Ακούσαμε από το στόμα του Υπουργού ότι από τις 100.000 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μόνο οι 16.000 είναι νομιμοποιημένες.

Έτσι, με αυτό το νομοσχέδιο απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου των εγκαταστάσεων, εξορθολογίζονται οι προβλέψεις για ελάχιστες αποστάσεις, και σκοπός είναι ο κτηνοτρόφος να απελευθερωθεί από γραφειοκρατικές υποχρεώσεις, δεσμεύσεις και κόστος που δεν του επιτρέπουν να επικεντρωθεί στο παραγωγικό του έργο, αλλά και να αποκτήσει τη δυνατότητα να προγραμματίσει με ασφάλεια τη δράση του σε ένα περιβάλλον βεβαιότητας του νόμου.

Θέλω επίσης ξεχωριστά να αναφερθώ στην επέκταση της θητείας του νυν προέδρου του ΕΛΓΑ, του Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος προσωπικά έχει σταθεί δίπλα στον παραγωγό φροντίζοντας για την έγκαιρη και ουσιαστική στήριξή του.

Αρκεί να θυμίσω τις επισκέψεις του στην Αργολίδα όπου βρέθηκε μαζί με τους ανθρώπους του ΕΛΓΑ αμέσως στο πεδίο για να διαπιστωθεί η ζημιά που έπαθαν οι παραγωγοί από τα καιρικά φαινόμενα του Μαρτίου και να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες.

Έτσι, για πρώτη φορά οι πληγέντες μπόρεσαν να πάρουν την προκαταβολή του 40% σε σύντομο χρονικό διάστημα, που είναι μια σημαντική ανάσα μέσα στη σημερινή συνθήκη.

Βεβαίως πρέπει να δούμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ γιατί η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Και πρέπει να δούμε βεβαίως και τα ασφάλιστρα. Πληρώνουν περιφέρειες ασφάλιστρα, αλλά όταν έρχεται η ώρα να εισπράξουν από τις ζημιές τις αποζημιώσεις, υπολείπονται άλλων περιφερειών – ίσως να δούμε δηλαδή τα ασφάλιστρα και σε επίπεδο περιφέρειας, ανάλογα με τις καλλιέργειες και με τα καιρικά δεδομένα που υπάρχουν.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του αποδεδειγμένου ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο, πιστεύω ότι πρέπει να δούμε μέσα στο δημοσιονομικό περιθώριο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την στήριξη του Έλληνα αγρότη που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, του εξοπλισμού και του ηλεκτρικού ρεύματος. Το κόστος είναι γνωστό πλέον και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει αυξηθεί από εξωγενείς παράγοντες είναι υψηλό αυτή την στιγμή και ιδιαίτερα όπως γνωρίζουμε εμείς που εκλεγόμαστε στην περιφέρεια ότι ο αγρότης χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις, γεωτρήσεις με μεγάλη ιπποδύναμη, μεγάλο βάθος άντλησης, χρησιμοποιεί και δύο κινήσεις πολλές φορές για να φτάσει το νερό στο χωράφι του ή ακόμα και τον χειμώνα χρησιμοποιεί τη γεώτρηση για αντιπαγετική προστασία, ή τους ανεμομίκτες για τον πάγο. Πρέπει λοιπόν να εξαντλήσουμε ό,τι περιθώριο υπάρχει για την στήριξή τους γιατί πραγματικά το αγροτικό ρεύμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας αύξησης του κόστους παραγωγής και είναι δυσβάσταχτο για τους αγρότες. Η κυβέρνηση είμαι βέβαιος ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο και ήδη το κάνει σε πολλά επίπεδα.

Όπως, βεβαίως, ένα θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι και η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια. Αναφέρθηκε και από άλλους συναδέλφους, αφορά ξεχωριστά και την Αργολίδα, όπως και άλλους νομούς, τη Λακωνία, την Ηλεία, γιατί επιτρέπει στους παραγωγούς να κατευθύνουν τα πορτοκάλια β’ και γ’ διαλογής προς τη χυμοποίηση, μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα με μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Πρέπει δηλαδή να το δούμε γιατί έχουμε ενημερωθεί, έχουμε ακούσει, έχουμε διαβάσει ότι στην πρόταση που έχει γίνει από κάποια σχετική επιτροπή δεν περιλαμβάνονται οι δενδρώδεις καλλιέργειες. Πρέπει να προσέξουμε αυτό το κομμάτι και νομίζω είστε άνθρωπος που ακούτε και θα δείτε με θετική διάθεση το πρόβλημα που προκύπτει αν καταργηθεί τώρα, εν μέσω πανδημίας, η συνδεδεμένη.

Θέλω τέλος, με την ευκαιρία αυτή, να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει το άνοιγμα της πλατφόρμας μέχρι και το τέλος του χρόνου, 31 Δεκεμβρίου, για την πρόσκληση εργατών γης για εργασία που φτάνει μέχρι και τους 6 μήνες. Είναι ένα ζήτημα που είχα θέσει κι εγώ στους αρμόδιους υπουργούς, και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι τα συναρμόδια υπουργεία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεργάστηκαν αποτελεσματικά γι’ αυτό το κρίσιμο θέμα, καθώς στην Αργολίδα για παράδειγμα, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και οι ελιές κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα γιατί δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι εργάτες γης».
 

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ