ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για την  Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και φέτος είναι αφιερωμένη στην Πρόσβαση στη Φροντίδα του Διαβήτη. 

Η γλυκόζη μεταφέρεται από το αίμα στα κύτταρα με τη βοήθεια μιας ορμόνης, της ινσουλίνης, που παράγεται στο πάγκρεας από τα β-κύτταρα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης(ΣΔ) είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία που οφείλεται σε πλήρη ή μερική ένδεια ινσουλίνης και αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης. Τα νεότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι στην πραγματικότητα μία ευρεία μεταβολική κατάσταση που εμπλέκει πολλά όργανα και μηχανισμούς και χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση, με βάση την ύπαρξη επιπλοκών και συννοσηροτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Diabetes Federation(IDF):

-3 στα 4 άτομα με ΣΔ ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

-463 εκ. ενήλικες καταγράφηκαν παγκοσμίως με ΣΔ το έτος 2019 και αναμένεται να αυξηθούν στα 629 εκ. το έτος 2045

-1 στους 2 ενήλικες με Διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι

-1 στους 5 ενήλικες με ΣΔ είναι άνω των 65 ετών

-4,2 εκ. θάνατοι παγκοσμίως από Διαβήτη

-Το 2019 ο Διαβήτης ήταν υπεύθυνος για δαπάνες υγείας που αντιστοιχούσαν στο 10% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ΣΔ, ο ΣΔ τύπου 1 που οφείλεται σε καταστροφή των β-κυττάρων, με απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης και ο ΣΔ τύπου 2 που οφείλεται σε προοδευτική μείωση της έκκρισης της ινσουλίνης και αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης υπάρχει ο διαβήτης κύησης και κάποιες σπάνιες μορφές διαβήτη που σχετίζονται με γενετικές διαταραχές που αφορούν τη λειτουργικότητα των β-κυττάρων του παγκρέατος και τη δράση της ινσουλίνης, με νοσήματα του παγκρέατος, με ενδοκρινοπάθειες, με έκθεση σε φάρμακα και ιογενείς λοιμώξεις. Στις τελευταίες συμπεριλαμβάνεται η COVID-19, καθώς έχει βρεθεί ότι μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολισμό της γλυκόζης, οδηγώντας πιθανώς και στην εμφάνιση νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη.

Η διάγνωσή του γίνεται όταν η γλυκόζη νηστείας πλάσματος ≥126mg/dl μετά από νηστεία 8 ωρών ή τιμή γλυκόζης πλάσματος ≥200mg/dl, 2 ώρες μετά από λήψη 75gr γλυκόζης ή τιμή γλυκόζης πλάσματος ≥200mg/dl τυχαία μέτρηση στο 24ωρο ή HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) ≥6,5%.

Τα συμπτώματα του ΣΔ περιλαμβάνουν συχνοουρία, ασυνήθιστη δίψα, θολή όραση, αργή επούλωση τραυμάτων, απώλεια βάρους, ανεξήγητη κούραση, στυτική δυσλειτουργία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα χεριών-ποδιών. Οι επιπλοκές του ΣΔ είναι η καρδιαγγειακή νόσος, το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, η διαβητική νεφροπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια, η περιφερική αρτηριακή νόσος, η αμφιβληστροειδοπάθεια, λοιμώξεις δέρματος, το διαβητικό πόδι.

Στην πρόληψη της νόσου ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντικός. Περπάτημα 30΄ την ημέρα είναι η απλούστερη δραστηριότητα που μπορείτε να επιλέξετε. Επίσης ο περιορισμός ποσοτήτων όλων των γευμάτων και η μείωση σωματικού βάρους, αποτελούν κύριο στόχο. Στην επιλογή τροφών, παίρνετε υγιεινές αποφάσεις. Η μεσογειακή διατροφή(ελαιόλαδο, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση οσπρίων-δημητριακών-φρούτων-λαχανικών) έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Δεν ξεχνάμε να συμβουλευτούμε τον Οικογενειακό μας Ιατρό και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ,

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ