ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ακρίβεια "μακράς διαρκείας" - Τραβούν την ανηφόρα ρεύμα, φυσικό αέριο και τρόφιμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:17:00 π.μ. | | | |
Ακρίβεια "μακράς διαρκείας" - Τραβούν την ανηφόρα ρεύμα, φυσικό αέριο και τρόφιμα
Εντός της εβδομάδος ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου, που αναμένεται να επιβεβαιώσουν αυτά που βλέπουν καθημερινά οι καταναλωτές στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων αλλά και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.


‘Ήδη, βέβαια, είναι γνωστό ότι ο πληθωρισμός κινείται με υψηλό ρυθμό στην Ελλάδα με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Τον Οκτώβριο έφτασε το επίπεδο του 3% σε ετήσια βάση από το 1,9% του Σεπτεμβρίου.

Συνολικά με ρυθμό 4,1% τον Οκτώβριο, από 3,4% έναν μήνα πριν και έναντι πρόβλεψης για 3,7% κινήθηκε πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Κύρια αιτία για την κίνηση αυτή των τιμών είναι το ράλι στις τιμές ενέργεια, στις πρώτες ύλες και τα προβλήματα τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιορίζουν την προσφορά της βιομηχανικής παραγωγής. Μάλιστα ο πληθωρισμός Οκτωβρίου είναι στο πιο υψηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο κινούνται οι αυξητικές τάσεις στις τιμές είναι ο πιο γρήγορος από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή το 1997.

Το Eurogroup

Ήδη βέβαια και χτες στη σύνοδο του Eurogroup το ζήτημα των τιμών ετέθη με τις προβλέψεις να είναι σε θολό τοπίο.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, 3 μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι χώρες της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια από αυτές παραμένει η πανδημία του κορονοϊού, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του πληθωρισμού. Μάλιστα, όπως είπε ο Ντόναχιου, «η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε αρχικά εκτιμήσει».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, χτες, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισήμανε τον κίνδυνο της πανδημίας και του πληθωρισμού.

«Δεν έχουμε βγει ακόμα από την πανδημία και ο πληθωρισμός, λόγω της ανόδου στις τιμές της ενέργειας, δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει», δήλωσε.

Οι τιμές

Στο μεταξύ νέα αύξηση 10% καταγράφηκε χτες στην τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά «οδηγό» για την ΕΕ, την ολλανδική. Κύρια αιτία, με βάση τους αναλυτές, είναι η στάση της Ρωσίας σε σχέση με τις παραδόσεις, φυσικού αερίου, που όπως φαίνεται, θα παραμένουν κάτω από τις προσδοκίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε υποσχεθεί να στείλει περισσότερο αέριο στην περιοχή, αρχής γενομένης από χτες, ωστόσο η έλλειψη επιπλέον ροών απογοήτευσε τους traders που στηρίζονται στην προεδρική απόφαση για να αμβλυνθεί η πίεση. Η τιμή του φυσικού αερίου κινείται στα επίπεδα των 73 ευρώ, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 ήταν μόλις 14 ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 λίγο πιο κάτω από τα 19 ευρώ.

Την ίδια ώρα και η τιμή του ρεύματος παραμένει στα ύψη. Χτες στα 217,08 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Τρίτη 9/11/2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου η Μέση Τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας κινείται πάνω από τα 200 ευρώ, ενώ η μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Επίσης η τιμή του πετρελαίου κινείται στα επίπεδα των 83 δολαρίων, όταν πέρσι τέτοια εποχή ήταν λίγο παραπάνω από τα 40 δολάρια και στις αρχές του 2021 περίπου στα 51 δολάρια.

Ρεκόρ στις τιμές τροφίμων

Επιπλέον, όπως τονίζει το Bloomberg, καταγράφεται νέο ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων διεθνώς με βάση το δείκτη που παρακολουθεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Ειδικότερα ο FAO ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, για να φθάσουν νέο υψηλό δεκαετίας, καθοδηγούμενες και πάλι από αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων.

Από τον FAO εκφράζονται, μάλιστα, έντονες ανησυχίες για το τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του ΟΗΕ AbdolrezaAbbassian «έως τώρα η αγορά έχει τιμολογήσει τα περισσότερα από τα θέματα που αφορούν τις προμήθειες και τη ζήτηση. Η αγορά όμως με κανένα τρόπο δεν έχει υπολογίσει τις προοπτικές για την παραγωγή την επόμενη χρονιά».

Όπως γράφει, μάλιστα, το Bloomberg, οι αυξήσεις φέρνουν μνήμες από το 2008 και το 2011, οπότε είχαμε τις τελευταίες παγκόσμιες κρίσεις τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση είναι από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και ενδεχόμενη «συστολή» της, λόγω ακρίβειας, θα δημιουργήσει πιέσεις στην κίνηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Άλλωστε τα πρώτα δείγματα είναι ανησυχητικά. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ καταγράφεται αισθητή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο με το 54% των νοικοκυριών να αναμένουν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης τους επόμενους 12μήνες

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει και νέο πακέτο μέτρων καθώς ήδη το προηγούμενο δε φαίνεται πλέον αρκετό να στηρίξει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Ήδη προωθείται η επιτάχυνση των πληρωμών για το επίδομα θέρμανσης που θεωρητικά θα αφορά 1, εκατ. πολιτών. Βέβαια άγνωστο μένει το ποιοι θα επωφεληθούν πραγματικά, καθώς ναι μεν το 55% των νοικοκυριών έχει σύστημα κεντρικής θέρμανσης, είτε φυσικού αερίου είτε πετρελαίου, ωστόσο λόγω τιμών εδώ και χρόνια, χιλιάδες νοικοκυριά απενεργοποίησαν τα καλοριφέρ λόγω κόστους.

Επίσης, εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα «τρέξει» και ένα πακέτο μέτρων για τους λογαριασμούς ρεύματος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ