Οι 42 πρώτοι εσωτερικοί ελεγκτές και σύμβουλοι ακεραιότητας της δημόσιας διοίκησης έλαβαν τα πιστοποιητικά κατάρτισης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελου Μπίνη και της προέδρου του ΕΚΔΔΑ, Παρασκευής Δραμαλιώτη.
Με βάση τη σχετική νομοθεσία (ν. 4795/2021), οι εσωτερικοί ελεγκτές ως επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου που συστήνεται σε φορείς του Δημοσίου είναι αρμόδιοι, μεταξύ άλλων, για τον έλεγχο των συστημάτων διακυβέρνησης και λειτουργίας του φορέα όπου ανήκουν και για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φορέα. Αντίστοιχα, ο νέος θεσμός του συμβούλου ακεραιότητας, που συστήνεται σε κάθε υπουργείο (εκτός των Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής), παρέχει συμβουλευτική συνδρομή σε ζητήματα δεοντολογίας και ακεραιότητας που αντιμετωπίζει ο υπάλληλος κατά την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, οι διακρίσεις, ο εκφοβισμός, η ηθική παρενόχληση και η σύγκρουση συμφερόντων.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εσωτερικός έλεγχος μπορεί να αντιμετωπίσει σε σημαντικό βαθμό μεγάλες παθογένειες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης. Σημείωσε ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι η διαδικασία εκπαίδευσης που πραγματοποιείται από το ΕΚΔΔΑ, να γίνει ακόμα πιο απαιτητική από ό,τι είναι σήμερα ώστε να επιτευχθεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο κατάρτισης και πιστοποίησης των εσωτερικών ελεγκτών.
Για τον σύμβουλο ακεραιότητας, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι πιστεύει πολύ σε αυτόν τον θεσμό, σημειώνοντας ότι «συχνά θα υπάρξουν ζητήματα στα οποία μπορεί να μην βρίσκουν τις απαντήσεις τους στον υπαλληλικό κώδικα, στο πειθαρχικό ή στο ποινικό δίκαιο, αλλά σε μορφές ηπιότερου δικαίου που θα γεννήσουν ερωτήματα που οι υπάλληλοι χρειάζονται κάποιον να τους υποστηρίξει και να τους βοηθήσει».
Ο κ. Μπίνης επισήμανε το γεγονός ότι μέσα σε ένα εξάμηνο από την ψήφιση του νόμου καταρτίστηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εκδόθηκαν τα σχετικά εγχειρίδια. «Αλλο είναι να λες σε κάποιον πάρε τον νόμο και κολύμπα και άλλο είναι να είσαι δίπλα του με κατάρτιση και κυρίως με εργαλεία», τόνισε ο διοικητής της ΕΑΔ.
Η κ. Δραμαλιώτη ανέφερε ότι έως το τέλος του έτους, στο ΕΚΔΔΑ θα εκπαιδευτούν 153 εσωτερικοί ελεγκτές και σύμβουλοι ακεραιότητας, ενώ εκπονούνται αντίστοιχα προγράμματα για την εκπαίδευση άλλων 200 στελεχών.
Οι φορείς στους οποίους πιάνουν δουλειά οι πρώτοι εσωτερικοί ελεγκτές και σύμβουλοι ακεραιότητας είναι μεταξύ άλλων τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και Μετανάστευσης και Ασύλου, οι δήμοι Αθηναίων και Ασπροπύργου, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο ΕΟΠΥ, ο ΕΦΚΑ, η ΑΑΔΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο ΕΟΦ και το ΕΚΔΔΑ.