ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Στην αστυνομία προσέφυγε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων για την ρύπανση από τα πυρηνελαιουργεία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:21:00 μ.μ. | | |
Στην αστυνομία προσέφυγε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων για την ρύπανση από τα πυρηνελαιουργεία
Πρόσφατα ο Δήμος Ναυπλιέων εγκατέστησε όργανα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Ναύπλιο (1ο Λύκειο) στην Άρια και στην Τίρυνθα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις μετρήσεις των αισθητήρων το βράδυ της Τετάρτης παρατηρήθηκε μεγάλη απόκλιση από τις φυσιολογικές τιμές.

Στον σταθμό μέτρησης που βρίσκεται στο 1ο Λύκειο Ναυπλίου καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης στις 8:20 η ένδειξη 128 (εξαιρετικά κακή ποιότητα ατμοσφαίρας) όπου σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο οφείλεται στην λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας ελαιοπυρήνα και του βοριά που φέρνει την κάπνα προς το Ναύπλιο, προκαλώντας μάλιστα και την έντονη αντίδραση του.

Τι ανέφερε ο κύριος Κωστούρος

"Αυτή είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή πάνω από την παλιά πόλη. Αυτό που βλέπετε δεν είναι ομίχλη ούτε υγρασία είναι καπνός από την λειτουργία των δύο εργοστασίων. Ταυτόχρονα οι ανιχνευτές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχουν τοποθετηθεί έχουν τις ενδείξεις που βλέπετε δίπλα. Επικοινώνησα με την αστυνομία έτσι ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. Όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους" ανέφερε ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.

Τι είναι το πρόγραμμα PANACEA και τι ακριβώς μετράνε οι αισθητήρες.

Στο πλαίσιο της ΕΥ PANACEA και με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, αναπτύσσεται ένα δίκτυο παρακολούθησης συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων PM2.5 σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τα δεδομένα ανανεώνονται σε ωριαία βάση και στον χάρτη απεικονίζεται η πιο πρόσφατη μέση ωριαία τιμή συγκέντρωσης. Επίσης, κατ’ επιλογή του χρήστη, παρέχονται γραφήματα για την ωριαία διακύμανση των επιπέδων κατά τις 7 προηγούμενες ημέρες, σε μία ή περισσότερες θέσεις μέτρησης, καθώς και ένδειξη για τη μέση συγκέντρωση στις προηγούμενες 24 ώρες.

Για κάθε θέση μέτρησης παρέχεται χαρακτηρισμός ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται και το είδος των πηγών εκπομπής που την επηρεάζουν.

Για την αξιολόγηση των επιπέδων PM2.5, τα οποία παρέχονται σε όρους συγκέντρωσης κατά μάζα (μg m-3), χρησιμοποιείται χρωματική κλίμακα – δείκτης, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Μη έγκυρες ή μη-διαθέσιμες τιμές υποδηλώνονται με γκρίζο χρώμα.

Επισημάνσεις

Οι εμφανιζόμενες ώρες αντιστοιχούν στην έναρξη του ωριαίου διαστήματος μέτρησης σε τοπική ώρα Ελλάδας.

Για τη μέτρηση των συγκεντρώσεων PM2.5 χρησιμοποιούνται αισθητήρες οπτικής καταγραφής αριθμού σωματιδίων. Οι μετρητές βαθμονομούνται μέσω σύγκρισης με όργανα αναφοράς.

Η βαθμονόμηση των μετρητών γίνονται σύμφωνα με τη μεθοδολογία που περιγράφεται στα άρθρα: Kosmopoulos et al. (2020), Stavroulas et al. (2020).

Δεδομένου ότι η χρησιμοποιούμενη οπτική μέθοδος μέτρησης δεν είναι πρότυπη, οι συγκεντρώσεις που παρέχει δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για έλεγχο συμμόρφωσης με οριακές τιμές από τα πρότυπα ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταφοράς σκόνης (αδρά σωματίδια) οι αναφερόμενες συγκεντρώσεις ενδέχεται να αποκλίνουν από τις πραγματικές.

Μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις εδώ

Η ομάδα του έργου

Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG), Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επιβλέπει συνολικά τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας. Επιπλέον, υπό τη διαχείριση της ομάδας, έχουν εγκατασταθεί όργανα μέτρησης στο Λεκανοπέδιο Αττικής, τα Ιωάννινα, την Ξάνθη, το Ηράκλειο και τα Χανιά, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, στον σταθμό παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στη Φινοκαλιά Λασιθίου καθώς και στο Πανελλήνιο Γεωφυσικό Παρατηρητήριο, στα Αντικύθηρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα συνεργάζεται στενά με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας, δίκτυο Αιθέρας (AETHER) του Πανεπιστημίου Πατρών

Το δίκτυο Αιθέρας και το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΦΑΠ2) εποπτεύει τα όργανα μέτρησης στην Πάτρα, στη Ναύπακτο, στον Δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, στη Μεσσηνία, στη Σκύρο και στην Ορεστιάδα. Συγκεκριμένα, το δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου υλοποιείται και τελεί υπό τη διαχείριση της «teleDOS Πυρηνική» (Εργαστήρια teleDOS – Πυρηνικής Τεχνολογίας-Μετρολογίας, Ακτινοπροστασίας & Περιβάλλοντος) σε συνεργασία με το ΕΦΑΠ2 και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Παρατηρητήριο Αέριας και Σωματιδιακής Ρύπανσης (AirPaP), Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η ομάδα AirPaP έχει υπό την εποπτεία της ένα τμήμα των εγκατεστημένων οργάνων μέτρησης στην περιοχή της Αθήνας.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διαχειρίζεται τα όργανα μέτρησης σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Μονάδα Τηλεπισκόπησης LASER (LRSU), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ