ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα: Έντονη ανησυχία για τις ΜΕΘ και τους θανάτους λόγω κορωνοϊού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:49:00 μ.μ. | | |
Έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα: Έντονη ανησυχία για τις ΜΕΘ και τους θανάτους λόγω κορωνοϊού
Από το Μάιο είχαν κοινοποιηθεί τα συμπεράσματα της έρευνας του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα και του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα, που εστιάζει στην θνητότητα που προκαλεί ο κορωνοϊός σε σχέση με την πίεση στο ΕΣΥ. 

Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία και τους περίπου 700 διασωληνωμένους, φαίνεται πως η Κυβέρνηση αγνόησε την έρευνα. Παράλληλα φαίνεται να είναι δεδομένη η καταγραφή υψηλού αριθμού θανάτων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Λύτρα, ότι "Εγώ και ο κύριος Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε" και συμπληρώνει ότι "Εμείς είμαστε Καθηγητές Δημόσιας Υγείας και κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα εκεί που έπρεπε, ως οφείλαμε. Δεν κοινοποιούμε για εμάς. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν ανταποκρίνεται όποτε οι διασωληνωμένοι ασθενείς υπερβαίνουν τους 400 και αυξάνεται η θνητότητα, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση".

Τόνισε δε ότι η επιστημονική τους προσέγγιση δεν προχώρησε περαιτέρω για να βρεθεί η αιτία του συσχετισμού και ότι τονίστηκε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ώστε να μεθοδευτούν κάποιες λύσεις.

Πέρα από τον προβληματισμό που δημιουργεί το γιατί η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τα στοιχεία αυτά και δεν προετοιμάστηκε για το 4ο κύμα, δημιουργείται και το ερώτημα γιατί η έρευνα δημοσιεύτηκε τώρα.

Ο κ. Λύτρας δίνει μια λογική εξήγηση η οποία ισχύει στις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Αυτή εδράζεται στη διαδικασία και τον έλεγχο που μία επιστημονική έκδοση επιβάλλει για τις δημοσιεύσεις που φιλοξενεί. Έτσι πέρασε διάστημα πλέον των 5 μηνών για να δημοσιευτεί στην Scandinavian Journal of Public Health, η εν λόγω μελέτη.

Πάντως ουδέποτε έγινε αναφορά από κανέναν σχετικά με τα στοιχεία της έρευνας, αν και τους τελευταίους μήνες το ποσοστό θνητότητας αποτελεί σημαντικό ερώτημα όσον αφορά την επίπτωση της πανδημίας. Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας στις ελάχιστες εμφανίσεις του σε επιστημονικές ημερίδες δεν αναφέρθηκε σε αυτήν.

Το θέμα είναι ότι πλέον γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, τι μέλει γενέσθαι ενόψει και της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον. Θα έχουμε ένα ΕΣΥ που θα υποδέχεται σε ένα σημαντικό ποσοστό μελλοθάνατους;

Ακάλυπτος ο πρωθυπουργός από τους επιστήμονες

Πάντως συγκυριακά η δημοσίευση προκάλεσε έναν ακόμη πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό καθώς η Κυβέρνηση βρίσκεται προ των ευθυνών της σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, της κατάστασης στο ΕΣΥ και φυσικά τον μεγάλο αριθμό θανάτων. Κι αυτό λίγες μέρες μετά από τον χαρακτηρισμό από την Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου της δήλωσης του πρωθυπουργού περί ίδιας αντιμετώπισης των ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ ως "Αδόκιμη".

Οι δύο καθηγητές της μελέτης πάντως υπερασπίζονται το έμψυχο δυναμικό του ΕΣΥ το οποίο παλεύει όλο αυτό το διάστημα με νύχια και με δόντια να σώσει ζωές. Αποδίδει έμμεσα ευθύνες στο ότι η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε όχι μόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ, επειδή ίσως και να μην έχει μια τέτοια δυνατότητα, αλλά και γιατί επέτρεψε λόγω ατολμίας να λάβει μέτρα για να μη δεχτεί το σφοδρό κύμα της πανδημίας.

Ακόμη και οι εκατοντάδες νέες ΜΕΘ που ευαγγελίζεται ότι έφτιαξε, δεν είναι ικανές να σταματήσουν τη θανατηφόρο επέλαση του κορονοϊού. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης οι 6 στους 10 που εισέρχονται σε ΜΕΘ πεθαίνουν.

Το δε εμβόλιο δεν αναχαίτισε την επιδημία και τους θανάτους όπως ονειρευόταν η Κυβέρνηση, ενώ έβλεπε ότι δεν πετυχαίνει το στόχο της ανοσίας και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης της Μετάλλαξης Δέλτα που μεταδίδεται έντονα.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα πάνω από 11.000 έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ κι έχει επιβιώσει μόνο ο 1 στους 3 ασθενείς. Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν ότι θα έπρεπε με συντονισμένα μέτρα να αποτραπεί η νόσηση και νοσηλεία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας ώστε να αποφευχθούν εκατοντάδες νέοι θάνατοι.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ