ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Η ιστορία του Γιώργου Φραντζόγλου από το Ναύπλιο που έφυγε οικογενειακώς για να γίνει γείτονας του Άι Βασίλη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:31:00 π.μ. | | |
Η ιστορία του Γιώργου Φραντζόγλου από το Ναύπλιο που έφυγε οικογενειακώς για να γίνει γείτονας του Άι Βασίλη
Πριν πέντε χρόνια ο Γιώργος και η Χρύσα πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μετακομίσουν μόνιμα στο Ροβανιέμι.

Ο Γιώργος Φραντζόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Το 1997 μετακομίζει στα Τρίκαλα για σπουδές στα ΤΕΦΑ και εκεί φτιάχνει τη ζωή του. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά, γνωρίζει τη Χρύσα και λίγα χρόνια αργότερα η ευτυχία τους θα ολοκληρωθεί με την απόκτηση των δίδυμων παιδιών τους. Αν και μεγαλωμένος σε ένα μέρος δίπλα στη θάλασσα εκείνος γοητεύεται από τα βουνά και δηλώνει «παιδί του χειμώνα».

Η ζωή του έχει μπει σε μία τάξη. Η μόνιμη δουλειά του είναι η προπονητική κολύμβηση και εποχιακά ασχολείται με το σκι κατά τους χειμερινούς μήνες και με δραστηριότητες αναψυχής το καλοκαίρι. Μέχρι που μετά από δώδεκα χρόνια στα Τρίκαλα αποφασίζει με τη γυναίκα του να αλλάξουν εντελώς τη ζωή τους και να μετακομίσουν στο Ροβανιέμι, χωρίς να το έχουν επισκεφτεί ποτέ στο παρελθόν.

Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα δίνουμε τηλεφωνικό ραντεβού με τον Γιώργο Φραντζόγλου και όπως με ενημερώνει «τις τελευταίες βδομάδες η θερμοκρασία κυμαίνεται από μείον 15 μέχρι μείον 20 βαθμούς Κελσίου. Ο ίδιος έχει μόλις επιστρέψει από το κολυμβητήριο όπου εργάζεται και πριν απολαύσει το δείπνο με την οικογένεια του αφηγείται στο iefimerida.gr τη διαδρομή του από τα Τρίκαλα μέχρι τη Φινλανδία.

Πόσα χρόνια ζείτε στο Ροβανιέμι;

Τα τελευταία 5 χρόνια. Το 2016 μετακομίσαμε από τα Τρίκαλα στη Φινλανδία μαζί με τα δίδυμα παιδιά μας, τα οποία ήταν δύο ετών.

Πώς πήρατε την απόφαση να μετακομίσετε στη Φινλανδία;

Με την σύζυγο μου είχαμε πάντα στη σκέψη μας να φύγουμε και να ζήσουμε στο εξωτερικό. Επειδή μας αρέσει πολύ ο χειμώνας, το χιόνι, οι δραστηριότητες στη φύση ξέραμε πως θέλουμε να ζήσουμε κάπου στη βόρεια Ευρώπη. Το 2014 ένας φίλος μας μετακόμισε στο Τουρκού, στη νότια Φινλανδία, και όταν τον επισκέφτηκα για δύο βδομάδες μου άρεσε πάρα πολύ η χώρα- μόνο που η δική μου επιθυμία ήταν να εγκατασταθώ στη βόρεια πλευρά.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2016, είχαν γεννηθεί τα παιδιά μας και είπαμε με τη γυναίκα μου να το τολμήσουμε και να αναζητήσουμε μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Λόγω των συνθηκών στην Ελλάδα αντιμετωπίζαμε δυσκολίες στον επαγγελματικό τομέα οπότε ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Ήταν πολύ συνειδητή η απόφαση μας να φύγουμε από την Ελλάδα. Είπαμε θα το ψάξουμε και μπορώ να σου πω πως ήμασταν σχεδόν σίγουροι πως κάτι θα βρεθεί. Έτσι, ό,τι οικονομίες είχαμε, δανειστήκαμε και από φίλους, τις επενδύσαμε προκειμένου να κάνουμε αυτό το ταξίδι στη Φινλανδία.

Εγκατασταθήκατε κατευθείαν στο Ροβανιέμι;

Όχι. Αρχικά για δύο μήνες μας φιλοξενούσε στο σπίτι του, στο Τουρκού,ο φίλος μας. Εκείνος είχε έρθει Ελλάδα για διακοπές και εμείς μέναμε προσωρινά στο σπίτι του. Ξεκίνησα να στέλνω βιογραφικά στη Λαπωνία γιατί όπως σου είπα μας ενδιέφερε να μείνουμε στο Βορρά. Το πρώτο καιρό έστελνα βιογραφικά σε κολυμβητικούς συλλόγους, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να προσληφθώ γιατί δεν γνώριζα τη γλώσσα. Έτσι, αρχικά, βρήκα δουλειά σε μια εταιρεία αναψυχής και ήρθαμε να ζήσουμε στο Ροβανιέμι. Δεν είχαμε ξαναέρθει ούτε στο παρελθόν. Ήρθαμε κατευθείαν για να μείνουμε. Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε αισθανθήκαμε πως εδώ είναι το σπίτι μας – τόσο εύκολα εγκλιματιστήκαμε.

Ήταν εύκολο να βρεις δουλειά;

Όταν ξεκίνησα να στέλνω βιογραφικό σε εταιρείας αναψυχής που είχα πολλά χρόνια προϋπηρεσία μέσα σε τρεις ημέρες βρήκα δουλειά, έκανα συμβόλαιο. Δεν μπορώ να πω πως δυσκολεύτηκα σ΄ αυτό το κομμάτι, ήταν πολύ εύκολο. Δυσκολεύτηκα να βρω από την αρχή εργασία στο κομμάτι της προπονητικής γιατί εννοείται πως πρέπει να μιλάς τη γλώσσα για να είσαι σε επαφή με τα παιδιά. Το πρώτο καιρό η μόνιμη μου εργασία ήταν πάνω στον τουρισμό μιας και μιλούσα αγγλικά- εκεί δεν χρειάζονταν τα φινλανδικά. Όμως, για εμάς ήταν η πρώτη ευκαιρία που μας δόθηκε ώστε να έρθουμε να ζήσουμε στο Ροβανιέμι.

Πώς είναι να ξεκινάς τη ζωή σου από την αρχή ενώ έχεις ήδη αποκτήσει οικογένεια;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο γιατί όπως πολύ καλά το επισήμανες αρχίσαμε τη ζωή μας από την αρχή και έχοντας δύο μωρά. Νομίζω τώρα που το συζητάμε ίσως ξεκινήσαμε τη ζωή μας κάτω από το μηδέν. Αλλά ήταν τόσο μεγάλη η χαρά μας γιατί το θέλαμε πάρα πολύ και ήταν συνειδητή απόφαση που δεν βλέπαμε τα εμπόδια. Είχαμε πάρει την απόφαση να προχωρήσουμε μπροστά, χαιρόμασταν όλη τη διαδικασία, αλλά δεν βλέπαμε τις δυσκολίες. Τις ζούσαμε, τις ξεπερνούσαμε και προχωρούσαμε μπροστά κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Αυτή ήταν η φιλοσοφία μας.

Δεν βρήκαμε εύκολα σπίτι -χρειάστηκε χρόνος. Επειδή είχαμε και σκύλο θέλαμε να έχουμε σπίτι με αυλή, να παίζουν τα παιδιά στον κήπο και όχι να ζήσουμε μέσα σε ένα διαμέρισμα. Ήταν δύσκολη η αναζήτηση.

Έξι μήνες το τοπίο είναι ολόλευκο στο Ροβανιέμι

Τον πρώτο μήνα είχα έρθει μόνος μου οδικώς για να βρω σπίτι, να τακτοποιηθούμε και μετά να έρθει η Χρύσα με τα παιδιά. Δεν σου κρύβω πως χρειάστηκε κάποιες νύχτες να τις περάσω μέσα στο αυτοκίνητο. Αλλά επειδή ήταν όνειρο ζωής να έρθουμε εδώ ξεπερνούσα τις δυσκολίες με χαμόγελο και υπομονή.

Πώς είναι να ζεις όλο το χρόνο στο χωριό του Αη Βασίλη;

Το χωριό του Άγιου Βασίλη είναι ένα κομμάτι του Ροβανιέμι, ίσως το πιο τουριστικό, όπως λέμε εμείς είναι η «Disneyland του Ροβανιέμι». Για την οικογένεια μου είναι μια πανέμορφη περιοχή. Ζούμε σε ένα μέρος με όμορφη καθημερινότητα από την οποία δεν επιθυμούμε να ξεφύγουμε. Πολλές φορές οι άνθρωποι θέλουμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα μας, να πάμε διακοπές, να φύγουμε από αυτό που ζούμε. Εμείς είμαστε τυχεροί γιατί η καθημερινότητα μας εδώ, με τα στραβά, τις δυσκολίες, μας αρέσει, την απολαμβάνουμε και τελικά η ομορφιά γύρω μας και η ποιότητα ζωής καλύπτει τα δύσκολα. Αυτό που ζω εδώ δεν θέλω να το αλλάξω, οπότε ευχαριστιέμαι την κάθε ημέρα. Δεν περιμένω μια ιδιαίτερη στιγμή να γίνει κάτι, απλά απολαμβάνω την κάθε στιγμή που είναι μοναδική.

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μια εξαιρετική ποιότητα ζωής. Πλέον η ζωή και η καθημερινότητα σας είναι πιο λειτουργική σε σχέση με το παρελθόν;

Δεν θα μπω καν σε σύγκριση. Υπάρχει μια ποιότητα ζωής όσο αφορά τις υποδομές. Η καθημερινότητα σου, ακόμα και στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, γίνεται εύκολη. Γιατί πολύ απλά είναι έτσι δομημένες αυτές οι πόλεις. Υπάρχει χώρος να περπατήσεις στα πεζοδρόμια, τα συγκροτήματα με τα σπίτια έχουν αυλή, η κάθε γειτονιά περιβάλλεται από δάσος, το καλοκαίρι έχουμε πολύ πράσινο. Μέσα στη πόλη το κάθε οικοδομικό τετράγωνο απέχει τουλάχιστον 40 με 50 μέτρα. Σκέψου πως στις αρχές μου είχα οδηγήσει πάνω σε πεζοδρόμιο γιατί δεν πίστευα πως έχουν τόσο μεγάλα πεζοδρόμια. Ακόμα και οι υποδομές στα σχολεία λειτουργούν άψογα: δεν παλεύεις για να έχει θέρμανση το παιδί σου, δεν φοβάσαι μήπως πέσει κανένας σοβάς ή πλημμυρίσει η αίθουσα. Όλα αυτά είναι λυμένα.

«Ήθελα πάντα να ζω σε μια χώρα γεμάτη χιόνια. Αγαπώ τον χειμώνα πολύ» αναφέρει ο ίδιος

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας οικογενειακές δραστηριότητες στο Ροβανιέμι;

Απολαμβάνουμε κυρίως δραστηριότητες στη φύση. Ο χώρος του αθλητισμού δεν είναι μόνο το επάγγελμα μου, αλλά ολόκληρη η φιλοσοφία της ζωής μου. Τώρα τον χειμώνα κάνουμε σκι, τα παιδιά έλκηθρο και πατινάζ. Το καλοκαίρι προτιμάμε την πεζοπορία- έχει φανταστικά μονοπάτια τα οποία ξεκινούν μέσα από τη πόλη δεν χρειάζεται καν να πάρεις αυτοκίνητο για να πας στην αφετηρία. Επίσης, μας αρέσει να διανυκτερεύουμε σε σκηνή και γενικά προτιμάμε τις δραστηριότητες στη φύση.

Στο σπίτι κάνουμε διάφορες δραστηριότητες, αλλά το σημαντικότερο για την οικογένεια μου είναι να ζούμε αυτές τις απλές, καθημερινές στιγμές.

Μετά από πέντε χρόνια παραμονής έχετε αποκτήσει το δικό σας φιλικό κύκλο;

Φυσικά! Τον πρώτο χρόνο που εργαζόμουν μόνο στον τουρισμό και δεν ξέραμε τη γλώσσα δεν ήταν εύκολο. Συνήθως στον τουρισμό εργάζονται νέα παιδιά, που έρχονται για σεζόν, περίπου έξι μήνες, και μετά φεύγουν. Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στο κολυμβητήριο, η γυναίκα μου ως νηπιαγωγός και πήραμε τα πτυχία για τη γλώσσα ήταν πιο εύκολα. Έπειτα ξεκίνησαν τα παιδιά σχολείο, οπότε γνωρίζεσαι με άλλους γονείς και ο κύκλος αρχίζει να διευρύνεται. Πέντε χρόνια αργότερα έχουμε τους φίλους μας.

Οι Φινλανδοί σας βλέπουν ως ξένους;

Δεν έχουμε αισθανθεί κάτι τέτοιο. Ούτε στην αρχή που ήρθαμε και δεν γνωρίζαμε τη γλώσσα. Η αντιμετώπιση τους είναι φιλική. Εμείς μπορεί κάποια στιγμή να νιώθουμε κάπως «ξένοι», γιατί τα φινλανδικά δεν είναι η μητρική μας γλώσσα και όταν είμαστε μαζί τους και λένε κάποιο αστείο που πρέπει να ξέρεις λίγο το χιούμορ τους μένεις λίγο απ΄ έξω.

Ενδεχομένως κάποιοι εργοδότες να προτιμούν μόνο Φινλανδούς και ο κύριος λόγος είναι πως γνωρίζουν άψογα τη γλώσσα. Όμως, όταν προκηρύχτηκε θέση στο κολυμβητήριο που εργάζομαι και αντίστοιχα όταν έκανε αίτηση η γυναίκα μου στο νηπιαγωγείο δεν κοιτάξανε αν είμαστε Έλληνες ή Φινλανδοί γιατί λειτουργούν καθαρά με αξιοκρατικά κριτήρια.

Οι τουρίστες έχουν ξεκινήσει να επισκέπτονται το χωριό του Άη Βασίλη;

Το χωριό του Άη Βασίλη είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο και τον έχουμε και το καλοκαίρι όπου είναι στολισμένο με λουλούδια. Η επίσημη έναρξη των Χριστουγέννων έγινε στις 21 Νοεμβρίου και ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση. Βγήκε ο Άη Βασίλης πάνω σε μια εξέδρα και μίλησε, υπήρχαν τραγούδια με τα ξωτικά ήταν όλα πολύ όμορφα.

Υπάρχουν τουρίστες, καμία σχέση με την περασμένη χρονιά, όπου είχαμε μόνο εσωτερικό τουρισμό. Φέτος, τον επισκέπτονται από κάθε μέρος του πλανήτη.

Υπάρχει κάποια γιορτή των Φιλανδών που έχεις ξεχωρίσει;

Τη γιορτή του μεσοκαλόκαιρου που είναι καλός ο καιρός, στήνουν φωτιές και μπορείς να κατασκηνώσεις. Από την άλλη, απολαμβάνω πάρα πολύ τη χειμερινή περίοδο από τον Νοέμβριο, που ξεκινάει μόνιμα το χιόνι, μέχρι τον Απρίλιο που λιώνει, είναι καταπληκτικά. Το περιμένουμε με χαρά και το ευχαριστιόμαστε.

Σχεδόν έξι μήνες ζεις με χιόνια, μαθαίνεις να πηγαίνεις στην εργασία σου με χιόνι και θερμοκρασία μείον 20 βαθμούς, πρέπει να ξεχιονίσεις την αυλή σου, το αυτοκίνητο σου για να μπορέσεις να κινηθείς. Δεν είναι το ίδιο με το να πας διακοπές για ένα Σαββατοκύριακο σε μέρος με χιόνια και έπειτα να επιστρέψεις σπίτι σου.

Τα Χριστούγεννα κάνετε κάτι ιδιαίτερο;

Στην Σκανδιναβία γιορτάζουμε την παραμονή των Χριστουγέννων, όπου τα μεσάνυχτα έρχεται ο Άγιος Βασίλης, φέρνοντας τα δώρα, σε αντίθεση με την Ελλάδα που έρχεται την Πρωτοχρονιά.

Επιπλέον, ο Άγιος Βασίλης δεν έρχεται από την καμινάδα και αφήνει τα δώρα όταν όλοι κοιμούνται. Εδώ μπαίνει κανονικά από την πόρτα και κάθεται λίγα λεπτά, μιλάει με τα παιδιά και τους δίνει ο ίδιος τα δώρα τους. Δεν είναι κάτι απόμακρο, τον βλέπουν τα παιδιά και έχουν επαφή μαζί του.

Φέτος, τα παιδιά μου είναι 7 ετών και ξεκινήσαν οι συζητήσεις αν υπάρχει Άγιος Βασίλης γιατί κάποιοι συμμαθητές τους είπαν πως τα δώρα τα φέρνει η μαμά και ο μπαμπάς. Εγώ τους είπα πιστεύουμε στην έννοια του άγιου Βασίλη γιατί η πίστη μας σ΄ αυτόν φέρνει τα δώρα, αν δεν πιστεύεις δεν έρχονται δώρα. Θέλω όσο μπoρούμε περισσότερο να τους κρατήσουμε αυτή τη μαγεία των γιορτών.

Επίσης, την παραμονή των Χριστουγέννων τρώμε με φίλους. Από τα πιο παραδοσιακά φαγητά εδώ είναι το χοιρινό σιγομαγειρεμένο που μετά το κόβουν σε πολύ λεπτές φέτες και συνοδεύεται με πουρέ πατάτες και μαρμελάδα από βατόμουρα, σούπα σολομού, κυνήγι -κυρίως τάρανδο, ζαρκάδι, ελάφι. Εμείς πέρυσι πήγαμε καλεσμένοι και για το εορταστικό δείπνο είχαν ετοιμάσει πέρδικα.

Την παραμονή Πρωτοχρονιάς έχουν ένα παραδοσιακό έθιμο με πέταλο που δείχνει πως θα είναι η χρονιά και είναι από τα αγαπημένα μου. Κάθε μέλος της οικογένειας έχει το δικό του πέταλο, το οποίο το λιώνεις και ρίχνεις το λιωμένο υλικό σε ένα ποτήρι νερό και το σχήμα του σιδήρου δίνει μια ιδέα για το πώς θα είναι το νέο έτος.

Κάνοντας έναν απολογισμό θα έπαιρνες ξανά την ίδια απόφαση να φύγεις από την Ελλάδα και να εγκατασταθείς μόνιμα στο εξωτερικό;

Ήταν λάθος μου που δεν είχαμε φύγει νωρίτερα. Αναμφισβήτητα ήταν σωστή η απόφαση

Πηγή: www.iefimerida.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ