V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Κορωνοϊός: Περισσότεροι από 2.000 υγειονομικοί νοσοκομείων σε καραντίνα

Περισσότεροι από 2.000 υγειονομικοί νοσοκομείων σε καραντίνα
Τεράστιες πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ασκεί η μετάλλαξη Όμικρον, με χιλιάδες υγειονομικούς από νοσοκομεία να νοσούν και να είναι ήδη σε καραντίνα.


Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, ο φετινός χειμώνας είναι πολύ πιο δύσκολος από τον περυσινό, καθώς τα νοσοκομεία λειτουργούν με τουλάχιστον 10.000 λιγότερους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς που νοσούν, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 2.000 οι συνάδελφοι που είναι θετικοί στον ιό και κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι. Από αυτούς, οι 1.000 με 1.200 είναι από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, «βρίσκονται σε αναστολή περίπου 6.500 με 7.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εκτιμούμε ότι ένα ποσοστό από αυτούς θα επιστρέψει σταδιακά, είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού. Όμως, επειδή το πιστοποιητικό νόσησης πήγε στους 3 μήνες, από τους 6, ίσως ξαναβγούν».

Το τρίτο «αγκάθι» για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι και οι συνταξιοδοτήσεις. «Είχαμε 2.000 αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση από το ΕΣΥ, δίχως να αναπληρωθεί κανείς. Επομένως, έχουμε, χονδρικά, 7.000 εργαζόμενους σε αναστολή, 2.000 σε καραντίνα και 2.000 συνταξιοδοτήσεις. Βάζοντας στην εξίσωση κάποιους που επέστρεψαν, τότε βλέπουμε ότι είμαστε 10.000 μείον συγκριτικά με τον περυσινό χειμώνα», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Κόκκινος συναγερμός σε «Λαϊκό», «Γεννηματάς», «Άγιο Σάββα», «Έλενα Βενιζέλου»


Οι εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό σε διοικήσεις και εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που κατακλύζονται καθημερινά από νέα περιστατικά κορωνοϊού.

«Ο ιός έχει χτυπήσει και το νοσοκομείο μας, σε όλα τα επίπεδα. Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό. Έχουμε περιστατικά επαναλοίμωξης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό μέσα σε 8 μήνες, ευτυχώς με ήπια συμπτώματα» λέει στο iefimerida.gr ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του Λαϊκού Νοσοκομείου.

«Τα κρούσματα μάς έχουν αποδεκατίσει, γιατί μιλάμε για ένα νοσοκομείο με 1.000 άτομα προσωπικό. Εάν υπολογίσουμε τις αναστολές, σε συνδυασμό με τις μολύνσεις, το πρόβλημα είναι μεγάλο, το οποίο πλέον είναι εντός των πυλών», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το ποσοστό θετικότητας στα νοσοκομεία ανεβαίνει με ανησυχητικούς ρυθμούς.

«Όλοι λένε για τον “Ευαγγελισμό” με τα 92 περιστατικά, που πράγματι είναι ένα μεγάλο νούμερο, όμως υπάρχουν και πιο δύσκολες περιπτώσεις. Δείτε για παράδειγμα το “Έλενα Βενιζέλου”. Στις 3/1 είχε 37 θετικούς εργαζόμενους, δηλαδή το 4,2% του συνόλου», σημειώνει.

Συναγερμός στον «Ευαγγελισμό»: Tέλος στα επισκεπτήρια για δύο εβδομάδες -92 εργαζόμενοι θετικοί στον ιό

«Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα και στον ''Άγιο Σάββα'', όπου είχε 30 θετικούς εργαζόμενους, δηλαδή το 2,7%. Εδώ μιλάμε για ογκολογικό νοσοκομείο και για εργαζόμενους που θα επιστρέψουν μετά την πάροδο 5 ημερών, δίχως προληπτικό έλεγχο. Δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς στους ογκολογικούς ασθενείς; Φυσικά και υπάρχει», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Την ίδια στιγμή, στο «Γεννηματάς», βάσει των στοιχείων της 3ης Ιανουαρίου, είναι θετικοί στον κορωνοϊό 79 εργαζόμενοι (3,6% του συνόλου). «Από αυτούς τους 79, οι 28 είναι γιατροί και 31 νοσηλευτές. Δηλαδή, η μεγάλη πλειοψηφία είναι μάχιμο προσωπικό», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Παίδων Πεντέλης είναι θετικοί 15 εργαζόμενοι, δηλαδή το 3,1% του συνόλου.

«Να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος με rapid tests»

«Στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, που αφορά την Αττική πλην του Πειραιά και τη Δυτική Αττική, έχουμε 512 εργαζόμενους που νοσούν. Μαζί με τις πρωτοβάθμιες μονάδες ο αριθμός ανεβαίνει στους 643. Γι’ αυτό και οι 2.000 που λέμε ότι είναι σε καραντίνα μπορεί να είναι και λίγοι», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, θα πρέπει να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος, μια τακτική που τηρήθηκε στα νοσοκομεία προτού ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

«Ο λόγος είναι ότι με το ισχύον καθεστώς επιστρέφουν στα νοσοκομεία συνάδελφοι μόλις πέντε ημέρες μετά, ακόμα κι αν είναι θετικοί. Γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν ελαφρά, αλλά μεταδίδουν και εκείνοι σε έναν βαθμό. Επομένως, υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν σε αρρώστους με σοβαρά νοσήματα», λέει καταλήγοντας ο κ. Γιαννάκος.

Πηγή: iefimerida.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ