ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Το 3ο ΓΕΛ Αργους προτείνει την υπαίθρια έκθεση:«Τι γυρεύουν 40 γραμματόσημα και “40 χρόνια σε 40 λέξεις” στον Εθνικό Κήπο»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:11:00 μ.μ. | |
Υπαίθρια έκθεση
Το 3ο ΓΕΛ Άργους προτείνει σε όσους πρόκειται να επισκεφτούν την Αθήνα, να περιηγηθούν, στο χώρο του Εθνικού Κήπου, στην έκθεση που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. 

Στην περίφραξη του κήπου εκτίθενται 40 εικαστικά «γραμματόσημα», απεικονίζοντας το καθένα ένα γεγονός-ορόσημο από αυτά τα 40 χρόνια της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περιγραφή σε ακριβώς 40 λέξεις .

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα μας προσκαλεί όλους επισημαίνοντας ότι αυτές οι σημαντικές στιγμές των «γραμματοσήμων» ίσως φέρουν στη μνήμη του κάθε επισκέπτη και τις προσωπικές του ιστορίες που μπορεί να συνδέθηκαν με κάποιες από αυτές.

Η έκθεση πραγματοποιείται επί των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Αμαλίας, με την ευγενική παραχώρηση του Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου
Τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις 28 Μαΐου του 1979, στο Ζάππειο μέγαρο, υπογράφεται από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ένωση, που τότε ονομαζόταν Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ). Από τη 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της Ένωσης. Η Ελλάδα αρχίζει να αλλάζει, αποκτά ευρωπαϊκή ταυτότητα, εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αποτελεί πλέον μέλος του πυρήνα της ένωσης των ευρωπαϊκών χωρών.


Η νεότερη ιστορία της χώρας μας θα μπορούσε να διαιρεθεί σε δύο περιόδους. Η πρώτη από την ελληνική επανάσταση του 1821 έως το 2ο παγκόσμιο πόλεμο που αποτελεί την δημιουργία, συγκρότηση και την μεγέθυνση του Ελληνικού κράτους και η δεύτερη από το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα που αποτελεί την ισχυροποίηση και ανάπτυξη της χώρας μας. Τα τελευταία 40 χρόνια η πορεία της Ελλάδας προς την ανάπτυξη, με σημαντικά γεγονότα την προσχώρηση της στον Ευρωπαϊκό συνασπισμό και την Νομισματική Ένωση, χαρακτηρίζεται από θετικό απολογισμό, ακόμα και από στελέχη πολιτικών ομάδων που ήταν ενάντια στην ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ.

Η Ευρώπη δίνει στα κράτη μέλη, σημαντικές ευκαιρίες προς την ισχυροποίηση και οικονομική ανάπτυξη μέσω οικονομικών πόρων που επενδύονται σε υποδομές αλλά και μέσω ενός ισχυρού και σταθερού νομίσματος που εξασφαλίζει φτηνό δανεισμό. Η Ελλάδα δέχεται τα χρόνια αυτά 185 δις ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ και κοινής οικονομικής πολιτικής, ενώ επιστρέφει 44 δις ευρώ στο κοινοτικό ταμείο και αξιοποιεί τα υπόλοιπα. Κάθε χρόνο λόγω των κερδών της κοινής αγοράς στην χώρα μας εισρέουν 4 δις ευρώ. Τα παραπάνω ποσά σε γενικό βαθμό αξιοποιούνται θετικά.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με γειτονικά κράτη με τα οποία έχουμε διαφορές και δεν ανήκουν σε αυτήν, η Ευρωπαϊκή Ένωση αν και δεν είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική και αμυντική ένωση, μόνο θετικά τις έχει επηρεάσει. Οι χώρες αυτές εξαρτώνται οικονομικά και εμπορικά, σε μεγάλο βαθμό από τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η συμμετοχή της χώρας μας στο τραπέζι των αποφάσεων που αφορούν τις σχέσεις μας με όχι φίλιες χώρες, μας δίνει στρατηγικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα.
Πέρα από αυτά Η ΕΕ έχει θεσπίσει θεσμούς, προγράμματα δράσεις και καινοτομίες που έχουν σαν σκοπό να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Η συνθήκη Σέγκεν θεωρεί τους πολίτες όλων των χωρών ίσους, επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση τους εντός των εσωτερικών συνόρων και ελευθερώνει την εργασία. Τα ταξίδια διευκολύνονται ακόμη περισσότερο με την θέσπιση της Ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης, την προξενική προστασία, αλλά και την κατάργηση της περιαγωγής στα κινητά τηλέφωνα. Το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, Erasmus θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα, ξεκίνησε το 1987 με πάνω από 10 εκατ. συμμετέχοντες. Στον τομέα της ασφάλειας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ίδρυση της Europol που είναι ένα οργανισμός επιβολής νόμου. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της Ένωσης για το περιβάλλον, αφού έχει θεσπίσει νόμους για την προστασία του και την αναβάθμισή του. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κρατών διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ αυτών και των κρατικών υπηρεσιών.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τα κονδύλια και τις δυνατότητες που της παρέχει η Ε.Ε, μέσω μιας τεχνοκρατικής αξιολόγησης αυτών, σε διάφορους τομείς, όπως τα έργα υποδομών, η παιδεία, η υγεία και οι αγροτικοί τομείς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε και περιόδους αμφισβήτησης και αναταράξεων. Η πρόσφατη οικονομική κρίση της χώρας μας, τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα και το μεταναστευτικό, είναι ζητήματα που από πολλούς θεωρούνται ότι δεν δόθηκε η πρέπουσα στήριξη για την αντιμετώπισή τους. Υπάρχει η άποψη ότι η Οικονομία μας δεν ήταν έτοιμη για την είσοδο μας στην νομισματική ένωση. Η μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας μας θα διαψεύσει ή θα επιβεβαιώσει την άποψη αυτή.

Είναι όμως αναμφισβήτητη πραγματικότητα ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ενωμένης Ευρώπης θα είχε απομονωθεί σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον .

Τέλος είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από το Μάιο του 2021 κάλεσε όλους τους πολίτες της να εκφράσουν τη γνώμη τους για το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Με στόχο την οικοδόμηση της Ένωσης των επόμενων δεκαετιών. Η Διάσκεψη είναι η πρώτη αυτού του είδους της και αποτελεί μείζονα έκφανση της δημοκρατίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με συζητήσεις που αναλαμβάνουν πολίτες οι οποίες δίνουν την ευκαιρία σε άτομα από όλη την Ευρώπη να ανταλλάσσουν απόψεις και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος Οι εισηγήσεις αυτές θα τροφοδοτήσουν τις συνόδους ολομέλειας της Διάσκεψης.

Θεωρούμε λοιπόν ότι το Ευρωπαϊκό αυτό εγχείρημα του ανοιχτού, συμπεριληπτικού και διαφανούς διαλόγου με τους πολίτες για μια σειρά από βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις θα είναι καταλυτική για την αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των όποιων προβλημάτων εμποδίζουν την επιτυχημένη πορεία της στο κοινό μέλλον και την ευημερία των χωρών μελών της .

Η ομάδα των senior και junior Ambassadors του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 3ου ΓΕΛ ΑΡΓΟΥΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ