Νέα μεγάλη απώλεια στο εισόδημά τους δέχτηκαν οι βιοπαλαιστές αγρότες στο νομό Αργολίδας, λόγω του παγετού που έπληξε τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών. Μάλιστα οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες λόγω και της διακοπής ρεύματος που είχε σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν τα όποια συστήματα αντιπαγετικής προστασίας υπάρχουν (ανεμομείκτες, πομόνες).
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από -5 c έως -8c που επικράτησαν και για μεγάλη χρονική διάρκεια, επέφερε μεγάλη καταστροφή στον καρπό, και ενδεχομένως να έχει γίνει ζημία και στο φυτικό κεφάλαιο, κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι παραγωγοί της Αργολίδας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το εισόδημα τους, όταν στην εποχή μας η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που η εφαρμογή τους θα μπορούσε να προστατεύει την παραγωγή.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί βλέπουν για ακόμα μια φορά τους κόπους τους να έχουν πάει χαμένοι και ουσιαστικά να μένουν χωρίς εισόδημα. Την ιδιά στιγμή το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα τους έχουν οδηγήσει στο να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας τους, και άλλες υποχρεώσεις όπως καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ.
Η κατάστασή τους γίνεται όλο και πιο ασφυκτική λόγω της διαχρονικής καταλήστευσης τους από βιομηχάνους, εξαγωγείς και διάφορους μεσάζοντες που ενισχύει και η εφαρμοζόμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
Παράλληλα ο ΕΛΓΑ ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, αποδεδειγμένα δεν αποζημιώνει το σύνολο της καταστροφής άλλα και οι όποιες αποζημιώσεις θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα υπολείπονται κατά πολύ του μεγέθους της ζημιάς.
Καλούμε άμεσα τη κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη προστασία των βιοπαλαιστών αγροτών της Αργολίδας όπως:
-Την άμεση εκτίμηση της ζημιάς στις καλλιέργειες που να αποτυπώνει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής τους.
-Τη στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό.
-Την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών, ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα τους.
-Το πάγωμα των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορία κ.α.
-Την άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ που να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.
-Να υλοποιηθούν έργα αντιπαγετικής προστασίας, με βάση τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.