ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Πορτοκάλια: Έλλειψη εργατών και χαμηλή απορρόφηση στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:56:00 π.μ. | | | |
Πορτοκάλια: Έλλειψη εργατών και χαμηλή απορρόφηση στην Αργολίδα
Παρά τις καλές εμπορικά επιδόσεις των μανταρινιών, προβληματισμοί κυριαρχούν για το πορτοκάλι, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με ζητήματα όπως η έλλειψη εργατικών χεριών και η υποτονικότητα στη ζήτηση του εξωτερικού, παρότι φέτος οι όγκοι είναι μειωμένοι σε παραγωγικά κέντρα της χώρας.


Στην περίπτωση των μανταρινιών, οι Κλημεντίνες, αλλά και τα Νόβα δείχνουν να κλείνουν τη σεζόν με καλές τιμές και αντίστοιχες εμπορικές επιδόσεις. Το ίδιο, ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει και για το πορτοκάλι και ειδικότερα για τις Ναβαλίνες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ανάλογα και με τις περιοχές παραγωγής.

Έλλειψη χεριών και χαμηλή απορρόφηση στην Αργολίδα

Για ρυθμούς εξαγωγής, που σε εθνικό επίπεδο δείχνουν αυτή την ώρα κατά 10.000 τόνους λιγότερους από πέρυσι, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας-ΡΕΑ, Σπύρος Αντωνόπουλος. Η απορρόφησή τους γίνεται με πολύ μικρούς ρυθμούς και οι τιμές τους είναι σχεδόν σε αντίστοιχο επίπεδο με τα Μέρλιν, διαφορετικά από το σύνηθες, υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι συνήθως η πρώτη, ως πρώιμη ποικιλία, έχει υψηλότερη τιμή σε αντίθεση με την κύρια, που είναι τα Μέρλιν.

Σήμερα, οι τιμές για την περιοχή κυμαίνονται στα 17-22 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα και για τις δύο ποικιλίες και, όπως αναφέρει, «δεν θεωρείται ικανοποιητική τιμή παραγωγού, ούτε καλύπτει το κόστος». Η εικόνα αυτή, μάλιστα, έρχεται σε μια χρονιά με απώλειες που ξεκινούν από το 40% και ανεβαίνουν για το σύνολο των πορτοκαλιών, αλλά και για το μανταρίνι.

Το τελευταίο, ωστόσο, αντιμετωπίστηκε εντελώς διαφορετικά στην αγορά, αφού έχει σχεδόν τελειώσει με καλές επιδόσεις και τιμές ικανοποιητικές, της τάξεως των 45-50 λεπτών/κιλό για τις Κλημεντίνες και 40-45 λεπτών/κιλό για τα Νόβα και «πολύ καλούς ρυθμούς απορρόφησης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τιμές με το κόστος κοπής.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της παραγωγής και θα δούμε. Θα περιμέναμε σίγουρα καλύτερα πράγματα λόγω της COVID-19 και της μειωμένης παραγωγής, που τα έχουμε δει μόνο στα μανταρίνια», τονίζει.

«Η έλλειψη εργατικών χεριών, για την ώρα, είναι εμφανέστατη για την Αργολίδα», προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας ότι αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα έντονης ανησυχίας για τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών στην περιοχή. Ένα πρόβλημα που, όπως επισημαίνει, επηρεάζει όλη την Ελλάδα και σε άλλες παραγωγές κατά τη φετινή χρονιά.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή να το λύσουμε υπεύθυνα και όχι να τρέχουμε την τελευταία στιγμή ή εκ των υστέρων», υπογραμμίζει, υπενθυμίζοντας παράλληλα και το αίτημα της περιοχής για αποζημίωση των παραγωγών λόγω των παγετών της άνοιξης, στους οποίους αποδίδονται οι φετινές σημαντικές μειώσεις των εσπεριδοειδών.

Ακυρώνουν παραγγελίες στη Λακωνία λόγω έλλειψης εργατών

Με κύριο πρόβλημα την έλλειψη εργατών, Ναβαλίνες που δεν έχουν ακόμη συλλεχθεί και κάποιες κοπές που ξεκινούν σιγά-σιγά στα Μέρλιν είναι η εικόνα από τη Λακωνία. Σύμφωνα με τον Λάζαρη, γεωπόνο του ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ», πρόκειται για το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί την οργάνωση, καθώς αντιμετωπίζει ζήτημα στην εξυπηρέτηση παραγγελιών λόγω του ότι δεν μπορεί να συλλέξει τα πορτοκάλια.

Κατά τον ίδιο, η περιορισμένη ζήτηση στην αρχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εργατικά χέρια για τη συλλογή, αλλά και το ότι έμειναν αρκετές ποσότητες ασυγκόμιστες, πίεσαν και τις τιμές.

Όπως εξηγεί, οι τιμές είναι χαμηλότερες των περσινών για τη Ναβαλίνα, που φτάνει αυτήν τη στιγμή μέχρι 15 λεπτά στον παραγωγό, ενώ τα Μέρλιν είναι και πιο χαμηλά. «Πέρυσι, καμία Ναβαλίνα δεν πωλήθηκε κάτω από 20 λεπτά και κανένα Μέρλιν κάτω από 13 λεπτά», θυμάται, αναφέροντας ότι στα Μέρλιν φέτος οι τιμές ξεκινούν από το περσινό κατώτατο όριο.

«Φαίνεται ότι όσο περνάει ο καιρός και σε περίπτωση που υποβαθμιστούν ποιοτικά τα πορτοκάλια στους αγρούς, θα συμπιεστούν και αυτές οι τιμές», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι ο συνεταιρισμός θα μπορούσε να έχει απορροφήσει ποσότητες και σε μεγαλύτερο ποσοστό, εάν υπήρχε το εργατικό δυναμικό. Όπως αναφέρει ενδεικτικά, μόνο μέσα στον Δεκέμβριο ακύρωσε παραγγελίες της τάξεως των 300-400 τόνων, που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει.

Στα αζήτητα οι Ναβαλίνες για παραγωγούς του Κάτω Αχελώου

Χωρίς ζήτηση, με υπερωρίμανση και υπό τον φόβο της καταστροφής, καθώς πλέον εμφανίζεται και καρπόπτωση, είναι η εικόνα για τους παραγωγούς Ναβαλίνας του Κάτω Αχελώου, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αλετρά, πρόεδρο της ΑΣΟ «Ερυσίχη» Παραχελωίτιδος. Στο ξεκίνημα, τέλος Οκτώβρη, με τον αποπρασινισμό για την ποικιλία η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική, υπενθυμίζει. Τότε, η τιμή στον παραγωγό της περιοχής ξεκινούσε στα 25 λεπτά περίπου για αποπρασινισμό. Αργότερα, όμως, άρχισε η κοιλιά για το προϊόν, με υποχώρηση των τιμών που έφτασαν τα 12 λεπτά και, πλέον, εδώ και περισσότερες από 20 ημέρες «δεν κόβεται καθόλου, δεν ζητείται τίποτα» και, μάλιστα, σε χρονιά μειωμένης παραγωγής.

«Η αγορά έχει πολλά τερτίπια», σχολιάζει ο κ. Αλετράς, προσθέτοντας ότι «πιθανώς να οφείλεται σε εισαγωγές κάποιων κρατών πιο φθηνού προϊόντος από Ισπανία ή Αφρική. Αυτό, όμως, δεν το ξέρουμε, είναι κάτι που κανονικά πρέπει να το ψάχνουν οι υπηρεσίες».

Από την άλλη, εκδηλώνεται καλή ζήτηση για το μανταρίνι της περιοχής, της ποικιλίας Νόβα πλέον, αφού οι Κλημεντίνες χάθηκαν σε μεγάλο μέρος από τις βροχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτήν τη στιγμή, απολαμβάνουμε καλή τιμή, γύρω στα 30 λεπτά στον παραγωγό και στο αυτοκίνητο στα 35 λεπτά, τα Νόβα όμως είναι πάρα πολύ λίγα», αφού πρόκειται για μικρά δέντρα που δεν έχουν μπει σε πλήρη παραγωγή.

Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ