ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού από το Καμερούν εντοπίστηκε στη Γαλλία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:57:00 μ.μ. | | | |
Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού από το Καμερούν εντοπίστηκε στη Γαλλία
Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον επικρατεί σταδιακά στον πλανήτη, οι επιστήμονες στη Γαλλία εντόπισαν μια νέα μετάλλαξη κορωνοϊού σε ταξιδιώτη από το Καμερούν. Η νέα παραλλαγή της covid-19 έχει εντοπιστεί ως τώρα σε 12 άτομα από την κοινότητα Φορκαλκιέ, στον γαλλικό νομό Αλπ Ντε Ωτ Προβάνς, που βρίσκεται στην περιοχή Προβηγκίας - Άλπεων - Κυανής Ακτής.


Η έρευνα έγινε από το ερευνητικό κέντρο IHU – Méditerranée Infection της Μασσαλίας, δημοσιεύθηκε πριν λίγες ώρες και βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου μετά την επιστροφή του ατόμου που δεν κατονομάζεται, το οποίο βρισκόταν στο Καμερούν για τρεις ημέρες. Η νέα παραλλαγή δείχνει πως φέρει έναν αριθμό γενετικών παραλλαγών, εκ των οποίων κάποιες είναι συνεπείς με παλαιότερα γνωστά στελέχη του ιού. Για την ώρα ονομάστηκε B.1.640.2 ή απλούστερα, "IHU", από το ίδρυμα στο οποίο εργάζεται η επιστημονική ομάδα που την απομόνωσε.

Οι επιστήμονες του IHU προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή, όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους. Οι πρώτες αναφορές δείχνουν πως η παραλλαγή αυτή φέρει έως και 46 στελέχη, τα οποία είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα που φέρει η λιγότερο επιθετική σε σχέση με τη Δέλτα, Όμικρον.

Η δήλωση της μετάλλαξης έγινε αρχικά στις 10 Δεκεμβρίου, ωστόσο ο ΠΟΥ δεν την έχει συμπεριλάβει στις επίσημες που έχει υπό εξέταση. Για την ώρα, σύμφωνα πάντα με το ερευνητικό κέντρο και την αντίστοιχη δημοσίευση στο medRxiv, δεν έχει εντοπιστεί σε άλλη χώρα επισήμως. Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως η νέα μετάλλαξη εκδηλώνει πιο γρήγορα συμπτώματα και εντοπίζεται πιο εύκολα, πράγμα που θεωρείται θετικό για την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό της.

Ο επιδημιολόγος Eric Feigl-Ding δημοσίευσε ανάρτηση στο Twitter στην οποία αναφέρει ότι νέες παραλλαγές συνεχίζουν να εμφανίζονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι πιο επικίνδυνες. "Αυτό που κάνει μια παραλλαγή πιο γνωστή και επικίνδυνη είναι η ικανότητά της να πολλαπλασιάζεται λόγω του αριθμού των μεταλλάξεων που έχει σε σχέση με τον αρχικό ιό", έγραψε. "Για την ώρα πρέπει να εξετάσουμε σε ποια κλίμακα επικινδυνότητας θα ενταχθεί η εν λόγω παραλλαγή", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό πάντως που απασχολεί τους επιστήμονες διεθνώς είναι το γεγονός πως παρά την επικράτηση της Όμικρον, η Δέλτα συνεχίζει να βρίσκει έδαφος στον γενικό πληθυσμό προκαλώντας πιο σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές στους ανεμβολίαστους. Από την άλλη, όπως σημειώνει και η γαλλική ερευνητική ομάδα, αν δεν υπάρχει ευρεία διάθεση εμβολίων και φαρμάκων προς τις "τρίτες" χώρες που έχουν μείνει πίσω στο πρόγραμμα εμβολιασμού, η συνέχεια της πανδημίας θα παραμείνει απρόβλεπτη.

Στη Γαλλία, οι βουλευτές αρχίζουν να εξετάζουν το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του υγειονομικού πάσου σε εμβολιαστικό πάσο για όλους τους Γάλλους άνω των 12 ετών, με το σχέδιο νόμου να φαίνεται βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί, παρά την αντίδραση κάποιων κομμάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία ξεπέρασε επανειλημμένα το όριο των 200.000, παρά το γεγονός ότι το 90% των κατοίκων της χώρας άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της covid-19, που οφείλεται στο στέλεχος Όμικρον, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την πίεση στους περίπου πέντε εκατομμύρια Γάλλους που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Από τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου κάποιος να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να έχει κάνει αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 τέσσερις μήνες, και όχι περισσότερους από επτά μήνες, μετά τη δεύτερη δόση. Μία μόλυνση ισοδυναμεί με μία δόση.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ ο κανόνας ότι ένα τμήμα κλείνει για 7 ημέρες εφόσον εντοπιστούν σε αυτό τρία κρούσματα, όμως πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί η πολιτική της ιχνηλάτησης των επαφών: αν εντοπιστεί κρούσμα covid-19 σε μια τάξη, οι μαθητές θα υποβάλλονται σε τρία διαγνωστικά τεστ σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Τσακρής για νέα παραλλαγή: Ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς

Στη νέα παραλλαγή που "ήρθε" από το Καμερούν, αναφέρθηκε και ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής.

Ερωτηθείς για τα νέα δεδομένα από τη Δανία, και τις εκτιμήσεις περί τέλους της πανδημίας σε δύο μήνες ο κ. Τσακρής σχολίασε στο ΣΚΑΙ ότι αυτό είναι το ευχάριστο σενάριο, δήλωσε ότι όλοι λίγο πολύ λόγω εμβολίου, λόγω προηγούμενης νόσησης θα έχουμε ανοσία που θα μας προφυλάξει, αλλά αν θυμηθούμε πως λειτουργούν οι κορονοϊοί υπάρχουν συνεχώς νέες παραλλαγές.

"Ήδη στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος", υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Διευκρίνισε ότι για την Όμικρον, "έχει διαφορά να είσαι εμβολιασμένος οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, ή οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσηση αντιπαρέρχονται πολύ καλύτερα τη λοίμωξη σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή αυτούς που έχουν κάνει δύο δόσεις". "Φαίνεται πιο ήπια. Κατά πόσον αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό ή στην ίδια την Όμικρον είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Κάνει λιγότερο συχνά πνευμονία απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά ιδιαίτερα σε ένα ηλικιωμένο άτομο που έχει παράγοντες κινδύνου, θα δούμε και πνευμονίες σε άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον σε μικρότερο βαθμό". Το ότι τελικά η Δέλτα είναι λιγότερο παθογόνος, έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς, πρόσθεσε, πράγμα που δεν ισχύει για τους μη εμβολιασμένους.

Για τα σχολεία δήλωσε τέλος πως εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες η ασφάλεια των παιδιών θα είναι μεγαλύτερη επιστρέφοντας στο σχολείο, να ανοίξουν, αν όχι καλό είναι να παραταθεί το άνοιγμα για μια εβδομάδα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ