ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Κορωνοϊός: Προβληματίζεται η Επιτροπή των ειδικών για την άρση των μέτρων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:32:00 π.μ. | | |
Κορωνοϊός
Να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με την πανδημία του κορονοϊού καλούνται οι επιστήμονες της Επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζουν στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης (27/1). 

Μέχρι και πριν την κακοκαιρία “Ελπίδα” που έπληξε τη χώρα, η πορεία της πανδημίας βρισκόταν σε αργή αποκλιμάκωση, κάτι που σήμερα δεν είναι σαφές εάν συνεχίζεται, σε ποιους δείκτες και σε ποιο βαθμό.

Η εικόνα, όπως λένε οι ειδικοί, άλλαξε τις τελευταίες ημέρες της κακοκαιρίας, καθώς προστέθηκαν νέα δεδομένα -κάποια από αυτά περισσότερο και άλλα λιγότερο ενθαρρυντικά.

Για παράδειγμα:
-η εικόνα με τα κρούσματα δεν είναι σαφής: αρκετοί πολίτες ήταν αποκλεισμένοι από τα χιόνια και δεν πήγαν να εξεταστούν για την Covid-19
-η εικόνα με τις νοσηλείες δεν είναι σαφής: αρκετοί πολίτες με πιο βαριά συμπτώματα έμειναν σπίτι και δεν επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία,
-στα σχολεία (στα οποία τελευταία είχε παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα) επιβλήθηκε ένα άτυπο “lockdown” καθώς έκλεισαν για αρκετές ημέρες, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού
-η ενδοοικογενειακή μετάδοση ενδεχομένως να αυξήθηκε λόγω του εγκλεισμού των πολιτών στο σπίτι

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η δείκτες της πανδημίας βρίσκονται σε πτωτική πορεία (εκτός από τους θανάτους που αυξάνονται καθημερινά) οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι μειωμένοι ημερήσιοι εμβολιασμοί ενδέχεται να επιβραδύνουν περαιτέρω την αποκλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Όπως και να ‘χει, οι ειδικοί εκτιμούν πως θα έχουν πιο καθαρή εικόνα από τα κρούσματα και τις νοσηλείες τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, καθώς η κακοκαιρία δυσχεραίνει τη σωστή διαχείριση του επιδημικού κύματος.

Αυξάνονται κρούσματα και νοσηλείες


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων την προηγούμενη Τρίτη (25/6) οι μισές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας βρίσκονται στην αρχή μιας μικρής -αλλά όχι ασήμαντης- αύξησης κρουσμάτων, ενώ σε κάποιες πόλεις, όπως π.χ. στην Πάτρα σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Στα νοσοκομεία της αχαϊκής πρωτεύουσας σημειώνεται ο υψηλότερος αριθμός νοσηλειών όλης της πανδημίας, ενώ πιο συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου καταγράφεται τεράστια πίεση από τις νοσηλείες, με 8 κλινικές Covid γεμάτες και πολλά ύποπτα κρούσματα σε κάθε εφημερία. Και ο ρυθμός των εισαγωγών συνεχίζεται αμείωτος. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 125 ασθενείς, 12 στη ΜΕΘ, 4 στη ΜΑΦ και 4 παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική.

Στο δεύτερο μεγάλο νοσοκομείο της περιοχής, τον “Αγιο Ανδρέα” 82 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και 8 σε ΜΕΘ.

Πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά της τρίτης δόσης

Στην τρίτη δόση αποδίδει μερίδα των επιστημόνων τη διαρκή πτώση των δεικτών της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες. Η επέκτασή της αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του πληθυσμού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ελέγξουμε την πανδημία, ενώ αν δεν αυξηθεί αυτός ο ρυθμός θα πέσουμε κάτω από τα 10.000 κρούσματα προς το τέλος Φεβρουαρίου, τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μάλιστα, σε βάθος χρόνου όπως είπε, και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, η τρίτη δόση θα βοηθήσει και στον περιορισμό του αριθμού των θανάτων, όπως τόνισε:

«Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε 2.500 θανάτους παραπάνω από αυτούς που μπορούμε να έχουμε αν εμβολιαστούμε γρήγορα με την τρίτη δόση», επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ