V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

11 Φεβρουαρίου: Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

11 Φεβρουαρίου
Οι μαθητές Junior Ambassadors του 3ου ΓΕΛ Άργους αρθρογραφούν για την διεθνή ημέρα γυναικών και κοριτσιών στην επιστήμη.

"Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου με σκοπό την «επισήμανση ότι η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της Βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της Ατζέντας του 2030 του ΟΗΕ που στοχεύει να μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).

Έμπνευση αποτελεί για πολλές γυναίκες που ακολουθούν επιστημονική σταδιοδρομία, η πολωνή φυσικός και χημικός Μαρί Κιουρί, η οποία σε συνεργασία με το σύζυγό της Πιέρ Κιουρί ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας και η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ το 1903.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1990 και το οποίο μετονομάστηκε « Δράσεις Μαρία Κιουρί MSCA » το 1996, συμβάλλει στην αριστεία της έρευνας, τονώνοντας την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, εφοδιάζοντας τους ερευνητές με νέες γνώσεις και δεξιότητες και παρέχοντάς τους διεθνή και διατομεακή εμπειρία ώστε να καλύψουν τις αυριανές κορυφαίες ερευνητικές θέσεις. Κατά την περίοδο 2014 - 2020, το πρόγραμμα στήριξε περισσότερους από 65 000 ερευνητές από την Ευρώπη και πέρα απ' αυτήν, μεταξύ των οποίων και 25 000 υποψήφιους διδάκτορες. Επίσης, χρηματοδότησε πάνω από 1 000 διεθνή διδακτορικά προγράμματα και συνέβαλε στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και της βιομηχανίας, αφού συμμετείχαν 4 700 εταιρείες και περίπου 2 200 ΜΜΕ. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, περισσότερες από 8 450 οργανώσεις από περισσότερες από 130 χώρες συμμετείχαν στις δράσεις MSCA.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» 2021-2027, οι δράσεις MSCA θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη διατομεακή συνεργασία, ιδίως μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, καθώς και στην αποτελεσματική εποπτεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό μέσω των νέων κατευθυντήριων γραμμών των MSCA για την εποπτεία. Θα προωθήσει επίσης βιώσιμες συμπεριφορές, ερευνητικές δραστηριότητες και διαχείριση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μέσω του Πράσινου Χάρτη των δράσεων MSCA."

Από την ομάδα του προγράμματος «ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚ- ΕPAS» του 3ου ΓΕΛ Άργους
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ