Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος στο πλαίσιο της συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης βουλευτών του ΚΙΝΑΛ με θέμα τα αγροτικά ζητήματα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Επιτρέψτε μου, πριν εισέλθω στο κύριο θέμα της συζητούμενης Επίκαιρης Ερώτησης μία σύντομη αναφορά στα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη χώρα, την οποία βεβαίως καταδικάζουμε γιατί μόνο αίμα πόνο και καταστροφή φέρνει.
Είναι σαφές πως ζούμε μαύρες μέρες για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης η δέσμευση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των χωρών είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.
Η Ελλάδα καταδικάζει την άσκηση ωμής βίας στο πλαίσιο επικίνδυνων αναθεωρητικών θεωρήσεων που όχι μόνο υπονομεύουν την σταθερότητα και τις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής μας, αλλά και έχουν ως κόστος ανθρώπινες ζωές ακόμη και αμάχων.
Και βεβαίως, όλοι μας είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει όλα αυτά που απαιτούνται.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δυνητικά εισερχόμαστε σε μια νέα ιστορική περίοδο αστάθειας και ανακατατάξεων. Και οφείλουμε ως χώρα και ως κοινωνία να είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε αποφασιστικά, αν και όταν χρειαστεί, την εθνική μας ακεραιότητα και ανεξαρτησία, και βεβαίως τη φιλελεύθερη δημοκρατία έναντι όσων επιμένουν να επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση προβάλλοντας και επιδιώκοντας επικίνδυνες εναλλακτικές.
Αυτό το νόημα έχει το ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, γιατί για μας η άμυνά μας είναι υπέρτατος αυτοσκοπός, η ενίσχυση των διεθνών μας συμμαχιών, αλλά και οι θεσμικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας μας.
Όπως επίσης πρέπει να είμαστε έτοιμοι, και η Κυβέρνηση έχει αποδείξει και τη βούληση, και την αποτελεσματικότητά της, να στηρίξουμε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που θα επωμιστούν και επωμίζονται βαρύτερα τις επιπτώσεις αυτής της νέας κρίσης, όπως για παράδειγμα, και αυτό με φέρνει στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης, οι αγρότες που μέσω των κυρώσεων μπορεί να αποκλειστούν από αγορές, ή να κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες νέων αναταράξεων στα διεθνή ενεργειακά δίκτυα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι αλήθεια ότι ο αγροτικός κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει πολλές και δύσκολες προκλήσεις. Η πανδημία, ο κορονοϊός επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει την ομαλή πρόσβαση σε αγροτικά εφόδια αλλά και στις αγορές. Η εξωγενής αύξηση των τιμών της ενέργειας οδήγησε σε αύξηση του κόστους παραγωγής. Οι ελλείψεις εργατικών χεριών δημιουργούν πράγματι συχνά μεγάλα προβλήματα. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ολοένα και συχνότερα, ολοένα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο.
Η Κυβέρνηση ποτέ δεν έκλεισε τα μάτια απέναντι στα ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα αγρότη. Βλέπουμε στην ενέργεια μέσα σε μια μέρα να αυξάνεται μέσα σε μία μέρα για παράδειγμα η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας 34%, το φυσικό αέριο 36%, το πετρέλαιο να ξεπερνάει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ποτέ λοιπόν η Κυβέρνηση δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στα ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία και βεβαίως τον Έλληνα αγρότη. Αντιθέτως, με στρατηγική και αποτελεσματικότητα, εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης του αγροτικού κόσμου, διαρκώς εμπλουτίζει τη φαρέτρα των σχετικών μέτρων, αλλά και διασφαλίζει τις προϋποθέσεις ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει τις προοπτικές και τη δυναμική που αρμόζουν στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και στην εργατικότητα και τη δημιουργικότητα των αγροτών μας.
Υπενθυμίζω χαρακτηριστικά ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να διασφαλίσει 19,3 δις ευρώ από τη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027, δηλαδή χωρίς ουσιαστικά απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, κάτι που δεν κατάφεραν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Υπενθυμίζω επίσης ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πάνω από 2 δις ευρώ θα διοχετευθούν για την στήριξη του αγροτικού τομέα, ενώ 510 εκατομμύρια ευρώ θα λάβει η χώρα στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Προγράμματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Θυμίζω ακόμη τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την στήριξη των Ελλήνων παραγωγών έναντι των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης:
-Τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.
-Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων.
-Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, που ήδη γίνονται οι πιστώσεις και τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ήδη τις βλέπουν στην πράξη στα τιμολόγια οι αγρότες μας, και την έκπτωση 50% στη ρήτρααπό για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022. Και βεβαίως όσο συνεχίζονται τα προβλήματα εμείς θα είμαστε δίπλα στους αγρότες για να τους στηρίξουμε, θα συνεχίσει η πολιτική στο ηλεκτρικό ρεύμα όπως εφαρμόστηκε θα συνεχίσει.
-Την περαιτέρω ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση 4% επί του τζίρου του δεύτερου εξαμήνου του 2021, συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.
-Την ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022 και την αύξηση κατά 50%, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών.
Θυμίζω την ουσιαστική στήριξη των τευτλοπαραγωγών, των παραγωγών θερμοκηπίων στην Κρήτη, των βαμβακοπαραγωγών και των παραγωγών σιτηρών του Έβρου, καθώς και την στήριξη με 15 εκατομμύρια ευρώ των παραγωγών των λαϊκών αγορών που δοκιμάστηκαν έντονα από την πανδημία.
Θυμίζω την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ για τη χωρίς καθυστέρηση και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Αργολίδα, μετά τον πρόσφατο παγετό τάχιστα η ηγεσία του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και ενεργοποίησε τις απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη, ενισχύοντας μάλιστα τα κλιμάκια με 35 επιπλέον γεωτεχνικούς. 70 ευρώ το στρέμμα υπεγράφη η ΚΥΑ για ενίσχυση στην κλημεντίνη, ήδη ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς και ο κ. Σκυκαλάκης προχώρησαν στην απαιτούμενη υπογραφή. Θυμίζω την στρεμματική ενίσχυση πέρσι στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Όπως είπε και ο κ. Υπουργός έχει ήδη ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας με 1.250.000.000 ευρώ – 860 εκατομμύρια συν τα 370 εκατομμύρια του ΕΛΓΑ.
Θυμίζω τις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση για τον αγροτικό κόσμο.
-Τον νόμο 4859/2021 που δίνει στους κτηνοτρόφους τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους και απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες αδειοδότησης.
-Την ένταξη της διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δυναμικού μικρότερου των 500 κιλοβάτ στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να μπορούν οι αγρότες να ενισχύσουν με επενδύσεις στο πεδίο αυτό το εισόδημά τους.
-Τον νόμο 4792/2021 που αντιμετωπίζει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό τομέα.
-Τη ρύθμιση της δυνατότητας εποχικής απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες πράγματι ελλείψεις σε αγροτικά χέρια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πρώτη η Κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει τα σημαντικά προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι. Προβλήματα που σε πολύ μεγάλο μέρος οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες: στην πανδημία, τη διεθνή ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και τώρα βεβαίως τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο εξαντλεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, όχι μόνο διεκδικεί και εξασφαλίζει σημαντικότατους ευρωπαϊκούς πόρους για την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και εφαρμόζει με αποφασιστικότητα μια συγκροτημένη στρατηγική για τη συνολική αναβάθμιση του αγροτικού τομέα στον τόπο μας.
Μια στρατηγική που έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, τη σύνδεση της παραγωγής με την επιχειρηματικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της σχέσης παραγωγού και κράτους, την αναβάθμιση της αγροτικής εκπαίδευσης, τη σύνδεση της παραγωγής προστιθέμενης αξίας με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Αποδεδειγμένα, η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύει στις δυνατότητες του πρωτογενή τομέα να πρωταγωνιστήσει στο νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Πιστεύει στον Έλληνα παραγωγό που έχει αποδείξει όχι μόνο τις αντοχές του στις πολλές και δύσκολες κακουχίες, αλλά και τη βούληση και την ικανότητά του για δημιουργία και προκοπή αρκεί να έχει απέναντί του ένα κράτος που να του συμπεριφέρεται όχι ως δυνάστης αλλά ως αρωγός και συμπαραστάτης. Σ’ αυτό το κράτος αποβλέπουν όλες οι εκσυγχρονιστικές προσπάθειες και οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όπου στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης έρχονται να προστεθούν τώρα οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης που προκαλεί η εισβολή στην Ουκρανία, η εύκολη ρητορική πλειοδοσία δεν είναι υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση.
Οφείλουμε ως πολιτεία όχι απλώς να στηρίξουμε εφάπαξ τους παραγωγούς, αλλά να διασφαλίσουμε με σύνεση και υπευθυνότητα ότι θα μπορούμε να τους στηρίζουμε αποτελεσματικά για όσο διάστημα χρειαστεί.
Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΙΝΑΛ καταλήγει με μια σειρά από ερωτήματα, όπου υποτίθεται ότι εγκαλείται η κυβέρνηση για μια σειρά από ζητήματα. Οι αγρότες όμως γνωρίζουν, βλέπουν και συγκρίνουν τα έργα και της ημέρες αυτής της κυβέρνησης με τα αντίστοιχα όσων σήμερα ισοπεδώνουν και πλειοδοτούν σε υποσχέσεις.
Βλέπουν και συγκρίνουν τις δράσεις της σημερινής κυβέρνησης για το κόστος της παραγωγής και της ενέργειας, για την αποτελεσματικότητα του ΕΛΓΑ, για τα εθνικά και ενωσιακά κονδύλια στήριξης, για την στήριξη των εθνικών προϊόντων έναντι των παράνομων ελληνοποιήσεων, για την αντιμετώπιση της έλλειψης των εργατικών χεριών, για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Διευκολύνουμε ουσιαστικά τη σχέση του παραγωγού με το κράτος. Οικοδομούμε βήμα-βήμα μια νέα εποχή δυναμικής και βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης.
Ο Έλληνας αγρότης γνωρίζει καλά ότι ιδιαίτερα εν μέσω αυτής της εξωγενούς θύελλας, είναι ευτύχημα που έχει στο πλευρό του αυτή την Κυβέρνηση που και θέλει, και ξέρει, και μπορεί και αποδεδειγμένα σκύβει στα προβλήματά του και δίνει λύσεις και προοπτικές.
Όλα τα άλλα, ούτε πείθουν, ούτε συσκοτίζουν την πραγματικότητα.