ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Στο Σινικό Τείχος η Ολυμπιακή Φλόγα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:05:00 π.μ. | | |
Ολυμπιακή Φλόγα
Η Ολυμπιακή Φλόγα «ανέβηκε» σήμερα (03/02) στο Σινικό Τείχος, το κατ' εξοχήν κινεζικό σύμβολο, την παραμονή της επίσημης έναρξης των Χειμερινών Αγώνων του Πεκίνου, που χαρακτηρίζονται από την απειλή της πανδημίας και εντάσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Η Τελετή Εναρξης, είναι προγραμματισμένη για αύριο (04/02), αλλά τα πρώτα αγωνίσματα του κέρλινγκ, άρχισαν το βράδυ της Τετάρτης σε αυτούς τους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της «εποχής Covid-19», μετά από αυτούς του Τόκιο το περασμένο καλοκαίρι. Η διοργάνωση, συνεχίζεται με την πρεμιέρα του τουρνουά χόκεϊ επί πάγου γυναικών και τα προκριματικά στο σκι.

Το πρωί της Πέμπτης, με καλό καιρό αλλά πολύ κρύο, οι λαμπαδηδρόμοι ανέβηκαν τα σκαλιά του Σινικού Τείχους στην ιστορική τοποθεσία Μπανταλίνγκ, στα βουνά που βρίσκονται 75 χλμ. βορειοδυτικά του Πεκίνου.

Ο διάσημος ηθοποιός του Κουνγκ Φου από το Χονγκ Κονγκ, Τζάκι Τσαν, ήταν μεταξύ των λαμπαδηδρόμων, λέγοντας ότι είναι «πολύ υπερήφανος» που εκπροσώπησε την Κίνα.

Η έναρξη της Λαμπαδηδρομίας την Τετάρτη (02/02), αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης στην Ινδία, όταν ο Τύπος αποκάλυψε ότι ένας από τους λαμπαδηδρόμους ήταν ένας Κινέζος στρατιώτης, ο οποίος το 2020 συμμετείχε σε αψιμαχία με τον ινδικό στρατό στα Ιμαλάια. Εκείνες οι συγκρούσεις, είχαν ως τραγικό απολογισμό, τον θάνατο τουλάχιστον 20 Ινδών στρατιωτών και τεσσάρων Κινέζων στρατιωτών, επιδεινώνοντας σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων γειτόνων.

Το Πεκίνο συνεχίζει να καταγγέλλει την ανάμειξη του αθλητισμού και της πολιτικής ως απάντηση στο «διπλωματικό μποϊκοτάζ» που παρατηρείται από πολλές δυτικές χώρες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πρωτοστατούν, προκειμένου να καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Αυτές οι χώρες, στέλνουν πολλούς αθλητές στο Πεκίνο αλλά καμία επίσημη αντιπροσωπεία.

Σε απάντηση, το κομμουνιστικό καθεστώς δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, έναν κατάλογο με 20 παγκόσμιους ηγέτες που θα παρευρεθούν στους Αγώνες, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής λόγω των φόβων μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμπτωση ή όχι, η Ρωσία είχε διεξάγει πόλεμο στην Γεωργία, μια άλλη φιλοδυτική πρώην Σοβιετική δημοκρατία, κατά την διάρκεια των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008.

Σε αυτό το τεταμένο πλαίσιο, η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε από τους αθλητές της να μην κάνουν «αδελφοποίηση» με τους Ρώσους κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

«Πραγματοποιήσαμε μια τηλεδιάσκεψη για τον πατριωτισμό και δώσαμε συστάσεις για το πώς να συμπεριφερόμαστε: μην στέκεστε δίπλα σε Ρώσους αθλητές, μην βγάζετε φωτογραφίες μαζί τους», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Αθλητισμού Βαντίμ Γκουτσάιτ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου υποδέχονται 92 αποστολές και ακριβώς 2.892 συμμετέχοντες. Λόγω της πανδημίας, άπαντες περιορίζονται σε μια «φούσκα υγείας», που περιλαμβάνει αγωνιστικούς χώρους, ξενοδοχεία και κέντρα Τύπου. Δεν επιτρέπεται καμία επαφή με τον γενικό πληθυσμό εκτός της «φούσκας», με το Πεκίνο να τηρεί μια στρατηγική «μηδενικού Covid-19».

Οι συμμετέχοντες ελέγχονται καθημερινά, ενώ μέχρι και σήμερα, έχουν εντοπισθεί σχεδόν 300 θετικά κρούσματα.

Δακρυσμένη, η Βελγίδα πρωταθλήτρια του σκέλετον, Κιμ Μέϊλεμανς, αντέδρασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώνοντας την Τρίτη, ότι τέθηκε σε απομόνωση μετά από θετικό τεστ.

«Είναι πολύ δύσκολο για εμένα, δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να διαχειριστώ τις 14 ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων στην απομόνωση», είπε εμφανώς λυπημένη.

Παρά την πανδημία, οι Αγώνες του Πεκίνου «θα αλλάξουν για πάντα την κλίμακα των χειμερινών αθλημάτων», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ και πρόσθεσε: «Η Κίνα έχει ήδη γράψει Ιστορία υπερβαίνοντας τον στόχο της ένταξης 300 εκατομμυρίων πολιτών της στα αθλήματα του χιονιού και του πάγου».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε ότι «η Κίνα θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προσφέρει στον κόσμο, απλούς, ασφαλής και υπέροχους Ολυμπιακούς Αγώνες».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ