Την έντονη ανησυχία του «για την κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αντόνιο Βιτορίνο.
Ο κ. Βιτορίνο επαναλαμβάνει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για άμεση παύση των εχθροπραξιών και προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών και υπενθυμίζει ότι τα οκτώ χρόνια συγκρούσεων στην Ουκρανία έχουν εκτοπίσει πάνω από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, που τώρα βασίζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και την ανθρωπιστική κοινότητα, συνεχίζει ο κ. Βιτορίνο, «δεσμεύεται να παραμείνει και να συνεχίσει την παροχή ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας», επιχειρώντας «με έναν ουδέτερο και αμερόληπτο τρόπο, προτεραιοποιώντας το ανθρωπιστικό καθήκον».
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
«Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ).
Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 700 άτομα σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα και σε άλλες 39 πόλεις της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το παρατηρητήριο OVD-Info.
Το παρατηρητήριο ODF-Info παρακολουθεί την τελευταία δεκαετία τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης στη Ρωσία.
Σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας ακτιβιστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε ο Πούτιν στο έδαφος της Ουκρανίας.
Η εισαγγελία της Μόσχας είχε προειδοποιήσει για τις «αρνητικές συνέπειες» που θα είχε η συμμετοχή σε «συγκεντρώσεις που δεν έχουν την έγκριση των αρχών» στις 24 Φεβρουαρίου.
«Σταματήστε αυτήν την τρέλα, σώστε τη ζωή, όχι άλλα ψέματα»: μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πλακάτ με το παραπάνω σύνθημα. Άλλοι κρατούσαν ή είχαν σκεπαστεί με την ουκρανική σημαία.
Μεταξύ των διαδηλωτών, Ρώσοι επικρίνουν τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Μόσχα.
«Όλος ο κόσμος θα έπρεπε να έρθει εδώ σήμερα και να στηρίξει την Ουκρανία και να πει ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Όλγα Κουπρισίνα, 32 ετών, με καταγωγή από το Καλίνιγκραντ, η οποία έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία από τον Οκτώβριο.
«Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι αδελφοί και αδελφές. Όλοι οι φίλοι μου και οι γονείς μου βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και δεν θέλουν τον πόλεμο».
«Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αντίθετοι με τον πόλεμο. Είμαστε Ρώσοι και ερχόμαστε από τη Ρωσία. Η Ουκρανία ήταν πάντα μια φιλική προς εμάς χώρα και μια κοντινή σε εμάς χώρα», είπε από την πλευρά της 40χρονη Εκατερίνα Στουντνίσκι, η οποία ζει 16 χρόνια στη Γερμανία.
Ουκρανοί πολίτες πήραν μέρος σε μια άλλη συγκέντρωση, έξω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.
Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.
Στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, μεταξύ αυτών υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπως εκείνος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό ή η πρώην υπουργός Κριστιάν Τομπιρά.
Στη Βαρσοβία, ένας διαδηλωτής έβαλε φωτιά και έκαψε μια σημαία της Ρωσίας, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία.
Νωρίτερα, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις στη Βηρυτό και το Τόκιο. Στο Δουβλίνο, τη Χάγη και το Άμστερνταμ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης σήμερα μπροστά από τις ρωσικές αντιπροσωπείες.