ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Χρήστος Καρούζος: Στην Αργολίδα όταν δεν έχει λεφτά ο αγρότης δεν έχει... κανένας!!!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:35:00 π.μ. | | |
Χρήστος Καρούζος
Την θέση του για το ζήτημα των προβλημάτων που υπέστησαν οι αγρότες από την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» αναφέρει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Καρούζος, όπως την εξέφρασε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο.

"Το πέρασμα της κακοκαιρίας που προφανώς κατ’ ευφημισμόν και μόνο ονομάστηκε «ΕΛΠΙΔΑ» υπήρξε δραματικό για την Αργολίδα. Η καταστροφή που υπέστησαν οι αγρότες είναι τεράστια.
Γι’ αυτό και το αίτημα της άμεσης και πλήρους ανταπόκρισης του κράτους στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον παγετό είναι καθολικό και υποβλήθηκε από όλους τους πολιτικούς χώρους στην Αργολίδα.

Δυστυχώς η καταστροφή αυτή έρχεται να πέσει στις πλάτες ενός κλάδου, των αγροτών, που αντιμετωπίζει κυριολεκτικά αδυσώπητα προβλήματα εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Από το 2009 έως το 2016 οι χρησιμοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις στο σύνολο της χώρας είχαν μειωθεί κατά 9,6 %, και έκτοτε πασχίζουμε να ορθοποδήσουμε, αντιμετωπίζοντας όμως έντονα το φαινόμενο της ερημοποίησης της υπαίθρου.
 
Μια εγκατάλειψη που δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από χαρακτηριστικό αποτέλεσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Δυσκολίες που γιγαντώνονται λόγω του καλλιεργητικού κόστους που βρίσκεται στα ύψη, του διεθνούς ανταγωνισμού που κρατάει τις τιμές χαμηλά και δυσκολεύει την διάθεση των προϊόντων, καθώς και καιρικών φαινομένων όπως αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, που καταστρέφουν κόπους μιας χρονιάς μέσα σε λίγες ώρες.
 
Και όλα αυτά παρά την προφανή σημασία της αγροτικής οικονομίας, τόσο σε ότι αφορά την παραγωγή καθ’ εαυτήν όσο και για τη συμμετοχή της σε άλλους κλάδους της οικονομίας, αφού, παρά τις δυσκολίες, το 2016 στην Πελοπόννησο, οι μόνιμοι εργάτες στην πρωτογενή παραγωγή αυξήθηκαν κατά 45,2% σε σχέση με τις μετρήσεις του 2013 και οι εποχικοί κατά 13,1 %!

Για την Πελοπόννησο και για την Αργολίδα ιδιαίτερα, το πρόβλημα που ανέκυψε με την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» πήρε δραματικές διαστάσεις.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η Αργολίδα μόνη της διαθέτει 111.776 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων με εσπεριδοειδή, όταν οι συνολικές καλλιεργήσιμες με εσπεριδοειδή εκτάσεις όλης της χώρας είναι 415.092 στρέμματα.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών καλλιεργήσιμων με εσπεριδοειδή εκτάσεων της χώρας, βρίσκονται στην Αργολίδα ΜΟΝΟ!

Είναι τεράστια η εξάρτηση τόσο της Πελοποννήσου όσο και της Αργολίδας ειδικότερα από την πρωτογενή της παραγωγή και τα εσπεριδοειδή. Εξίσου μεγάλη είναι η εξάρτηση της Αργολίδας από τα πάσης φύσεως κηπευτικά, οι παραγωγοί των οποίων επίσης υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές από την κακοκαιρία.
 
Και επειδή ακόμα και στην συγκριτικά μικρή κλίμακα της Αργολίδας οι αλληλεξαρτήσεις και αλληλεπιδράσεις των οικονομικών δραστηριοτήτων μεταξύ τους είναι παραπάνω από εμφανείς, οι αριθμοί αυτοί λένε ένα πράγμα που επιβεβαιώνει η εμπειρία:

Στην Αργολίδα, όταν δεν έχει λεφτά ο αγρότης, δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΣ.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον αγροτικό κόσμο με την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» μας αφορά όλους.
 
Οι λογικές αποποίησης αρμοδιοτήτων, μετατόπισης ευθυνών και απλών εξαγγελιών, λογικές προσφιλείς στην Κυβέρνηση, δεν χωρούν εδώ.
 
Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την νέα, Ιδιωτική ΔΕΗ που δεν μπόρεσε να διατηρήσει το δίκτυό της διαρκώς σε λειτουργία με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν οι ανεμομείκτες και η τεχνητή βροχή στα χωράφια.

Πρέπει ο ΕΛΓΑ να κάνει ταχύτατα έλεγχο και καταγραφή της καταστροφής και να σπεύσει για τις αποζημιώσεις.

Πρέπει σε κάθε περίπτωση όλοι οι θεσμοί να επιληφθούν του προβλήματος και να αναζητήσουν χρηματοδότηση από κάθε πιθανό πόρο και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό, για να αποζημιωθούν οι αγρότες.

Και δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ.

Η ακρίβεια έχει ήδη διαλύσει τον αγροτικό κλάδο και η καταστροφή της περασμένης εβδομάδας μπορεί να αποτελέσει την ταφόπλακα της φετινής παραγωγής και των μελλοντικών, εάν δεν συνδυάσουμε την ταχύτητα στις αποζημιώσεις με στρατηγικές μείωσης του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής."
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ