Περίσσεψαν αυτές τις μέρες τα μεγάλα λόγια για το έργο της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο στο μεγάλο κεφάλαιο.
Μιλάνε για «ανάπτυξη» για λύση ενός χρόνιου προβλήματος, για καθαρές πόλεις και χωριά, για προστασία του περιβάλλοντος και ας είναι προ των πυλών η καύση των απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας.
Τα στελέχη της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που απαρτίζουν την προηγούμενη περιφερειακή αρχή Τατούλη, νοιώθουν περήφανοι και δικαιωμένοι, ενώ τα στελέχη της Ν.Δ που απαρτίζουν τη νυν περιφερειακή αρχή Νίκα, νοιώθουν περήφανοι και στενοχωρημένοι.
Δημοτικές αρχές πρώην και νυν, όπως στη Τρίπολη, τσακώνονται για το ποιος στήριξε πιο πολύ το έργο, ποιος έφτιαξε πιο πολλές και πιο μεγάλες χωματερές.
Για το μάρμαρο όμως δεν μιλά κανένας τους.
Για το πόσο θα στοιχίσει στα λαϊκά στρώματα η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, κουβέντα.
Ας δούμε μόνο, μερικά στοιχεία από τους προϋπολογισμούς των Δήμων των πρωτευουσών των νομών, που είναι ενδεικτικά, είναι μόνο η αρχή και είναι επιπλέον από όσα πλήρωνε μέχρι τώρα ο λαός.
· Δήμος Τρίπολης:
- Κόστος διαχείρισης ΣΔΙΤ 1.400.000 ευρώ.
- Κόστος μεταφοράς στη ΣΔΙΤ 200.000 ευρώ.
· Δήμος Σπάρτης:
- Υποχρεωτική εισφορά στο ΦΟΔΣΑ 1.160.000 ευρώ.
- Μεταφορά απορριμμάτων 400.000 ευρώ.
· Δήμος Καλαμάτας:
- Δαπάνες συλλογής και μεταφοράς 2.150.000 ευρώ.
· Δήμος Κορίνθου:
- Τα καύσιμα και λιπαντικά μόνο για την καθαριότητα από τα 724.937 ευρώ το 2021 εκτοξεύονται στα 1.804.638 ευρώ το 2022.
- Εισφορά στο ΦΟΔΣΑ 500.000 ευρώ.
· Δήμος Ναυπλίου:
- Δαπάνες συλλογής και μεταφοράς από το ΦΟΔΣΑ από 0 ευρώ το 2021 εκτοξεύονται σε 1.278.000 ευρώ το 2022.
- Δαπάνες μεταφοράς από 1.000 ευρώ το 2021 εκτινάσσονται σε 450.000 ευρώ το 2022.
Μόνο από αυτά τα δεδομένα η επί πλέον επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων είναι από 106 ευρώ έως 154 ευρώ ο τόνος.
Και είμαστε ακόμα στην αρχή.
Δεν υπολογίζεται το κόστος των σταθμών μεταφόρτωσης, που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, οι ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, τα χαράτσια που επιβάλλει η Ε.Ε «πληρώνω όσο πετάω» κ.α.
Καλά θα κάνουν λοιπόν τα λαϊκά στρώματα μαζί με τον αγώνα για μείωση των κάθε είδους ανταποδοτικών τελών και κατάργηση κάποιων άλλων, που έχουν φτάσει, να πληρώνουμε στους λογαριασμούς για τέλη πολύ περισσότερα απ’ ότι για ρεύμα, μαζί με αυτό τον αγώνα, να στείλουμε το λογαριασμό στους πρώην και στους νυν «δικαιωμένους» ή «στενοχωρημένους» αλλά πάντως περήφανους σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων.
Να συμπορευτούμε με την Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ που από την αρχή και με συνέπεια ήταν και είναι ενάντια σ’ αυτό το περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα σε βάρος του λαού.